Η «Νικη της Σαμοθρακης» «επιστρεφει» στον φυσικο της χωρο

Ακριβές πιστοποιημένο αντίγραφο του πρωτοτύπου δημιούργησε η Περιφέρεια ΑΜ-Θ κατόπιν πρωτοβουλίας του αείμνηστου Γιώργου Παυλίδη

Ένα ακριβές αντίγραφο – με ακρίβεια χιλιοστού- της επιβλητικής «Νίκης της Σαμοθράκης», που παραμένει στο Μουσείο του Λούβρου, δημιουργήθηκε κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το επόμενο διάστημα αναμένεται να πάρει την θέση του στον φυσικό της χώρο, το νησί της Σαμοθράκης.
 
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα όσα ανήρτησε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς πρόκειται για ένα αριστούργημα, ακριβές πιστοποιημένο αντίγραφο του Μουσείου Λούβρου, σε φυσικές διαστάσεις με ακρίβεια χιλιοστού (ύψους 2,44 μ.) και με βάρος περίπου 6,5 τόνους.
 
Για τη δημιουργία του, η οποία έγινε στο εργοστάσιο της εταιρείας Κυριακίδης στη Δράμα με μάρμαρο Θάσου, χρειάστηκε ένας μήνας για την κοπή-διαμόρφωση του αρχικού κομματιού μαρμάρου ( βάρους 18 τόνων) από το ρομποτικό μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας που σμίλευσε την φτερωτή Νίκη.
 

Το έργο  μάλιστα φιλοτεχνήθηκε με βάση την τρισδιάστατη (3D) ψηφιοποίηση αρχείων, που εστάλησαν από το Λούβρο, μετά την υπογραφή σχετικής συμφωνίας με την Περιφέρειά ΑΜ-Θ, ενώ  τρεις γλύπτες της σχολής της Τήνου, εργάστηκαν ακόμη ένα μήνα εντατικά, για το τελικό φινίρισμα του αγάλματος. 
 
Όπως υπενθύμισε ο κ. Πέτροβιτς η ιδέα γεννήθηκε κατά την επίσκεψή του ιδίου, με τον αείμνηστο περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη, το καλοκαίρι του 2012 στον αρχαιολογικό χώρο της Σαμοθράκης και έγινε πραγματικότητα, χάρη στην ευγενική δωρεά του ευπατρίδη επιχειρηματία Ηλία Κυριακίδη.
 
«Αποτελεί ένα κορυφαίο σύμβολο όχι μόνο για τη Σαμοθράκη, τον Έβρο, την Περιφέρειά μας αλλά και για όλη τη Χώρα» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά, το οποίο και προσυπογράφουμε μιας και έστω με αυτόν τον τρόπο η «Νίκη της Σαμοθράκης» επιστρέφει – σχεδόν – στον τόπο της. Ν.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.