«Η μυστηριωδης νησος»

Σάμος! Το νησί του Πυθαγόρα! Συνδυάζει την ιστορία, την παράδοση και τις φυσικές ομορφιές. Βρίσκεται στην καρδιά του Κεντρικού Αιγαίου και απέχει 1.200 μέτρα από τις μικρασιατικές ακτές. Είναι νησί που κάθε σημείο του αποτελεί πρόκληση για τον επισκέπτη, αφού όποια και αν είναι τα ενδιαφέροντά του, θα ικανοποιηθούν. Εδώ, γεννήθηκε ο μεγάλος μαθηματικός και φιλόσοφος «Πυθαγόρας», οι θεωρίες του οποίου επηρέασαν καθοριστικά την παγκόσμια μαθηματική σκέψη.

Η Σάμος βρίσκεται στη διασταύρωση των δρόμων Ευρώπης και Ανατολής. Από τον 10ο αιώνα π.Χ. κατοικήθηκε από Έλληνες της κυρίως Ελλάδας. Η ανάπτυξη της ναυτιλίας κατέστησε τη Σάμο θαλασσοκράτειρα στο Αιγαίο και δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις εμπορικών σχέσεων με τις ανεπτυγμένες πόλεις της κεντρικής Ελλάδας, των Μικρασιατικών ακτών, των περιοχών της Ιωνίας και της Ανατολής.

Αυτές οι εμπορικές επαφές που ανέπτυξαν οι κάτοικοι με την Ανατολή και την Αφρική επηρέασαν πολύ τη ζωή, τον πολιτισμό και τη θρησκεία της. Γι’ αυτό οι Σαμιώτες λάτρευαν παράλληλα, σύμφωνα με τις ιστορικές ενδείξεις, θεότητες της Ανατολής, αλλά και το Ελληνικό Δωδεκάθεο και κυρίως τη θεά Ήρα.

Η αρχαία πόλη γνώρισε τη μεγαλύτερη άνθησή της τον 6ο αι. π.Χ. υπό την διακυβέρνηση του τυράννου Πολυκράτη. Αιώνια μνημεία αυτής της εποχής αποτελούν ο μεγάλος Ναός της Ήρας και το Ευπαλίνειο Όρυγμα.

Ο Ναός της Ήρας, 6 χλμ. δυτικά της αρχαίας πόλης, απέκτησε διεθνή φήμη με αποτέλεσμα να εισρέουν χιλιάδες προσκυνητές απ’ όλα τα μέρη του τότε γνωστού κόσμου. Σ’ αυτό το γεγονός οφείλονται τα αφιερώματα που βρέθηκαν από τις ανασκαφές και εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου και στην Αρχαιολογική Συλλογή Πυθαγορείου, στο χώρο του Δημοτικού Καταστήματος.

Η Ιερά Οδός
συνέδεε την αρχαία πόλη με το Ιερό της Ήρας. Ανακατασκευάστηκε κατά την ελληνιστική εποχή και η ζωή δεν σταματά παρά την καταστροφή και λεηλασία του Ηραίου στο β΄ μισό του 3ου μ.Χ.

Την ίδια εποχή επί εποχής διακυβέρνησης του Πολυκράτη κατασκευάστηκε το Ευπαλίνειο Όρυγμα που ήταν το υδραγωγείο της αρχαίας πόλης Σάμου. Ο Ηρόδοτος το αποκαλεί «αμφίστομον όρυγμα». Πρόκειται για μια σήραγγα μήκους 1.036 μ. από την οποία μεταφέρονταν το νερό από την πηγή των Αγιάδων (βόρεια της ακρόπολης) στη νότια πλευρά, κοντά στην πόλη, λύνοντας το πρόβλημα της ύδρευσης για 1.000 χρόνια.

Η Σάμος διαθέτει ένα πολύ πλούσιο πλέγμα τουριστικών εγκαταστάσεων και υπηρεσιών προς τους ξένους επισκέπτες, οι οποίες συντελούν σε μια διαφορετικής μορφής οικονομική ανάπτυξη. Όποιοι από εσάς επιθυμείτε να την επισκεφτείτε μπορείτε να περιηγηθείτε στους αρχαιολογικούς χώρους, στο Ηραίον και στο Ευπαλίνειο Όρυγμα, στα μουσεία της, στο αρχαιολογικό και βυζαντινό στη Σάμο, τη Βιβλιοθήκη και το Ιστορικό Αρχείο, στο Παλαιοντολογικό Μουσείο με τα εντυπωσιακά ευρήματα στους Μυτηληνούς. Ακόμα μπορείτε να επισκεφθείτε τα πολλά μοναστήρια, που υπάρχουν εκεί, με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες, τη Μονή της Μεγάλης Παναγίας, την Παναγία τη Βροντιανή, την Μονή της Σπηλιανής, την Αγία Ζώνη, τη Ζωοδόχο Πηγή, καθώς και πληθώρα πολλών άλλων μονών.

Στην όμορφη πρωτεύουσα του νησιού θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε νεοκλασικά κτίρια και αρχοντικά, την ιστορική εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, την Αγία Ειρήνη, τα στενά και ανηφορικά δρομάκια. Στο Πυθαγόρειο μπορείτε να επισκεφθείτε το κάστρο των Λογοθέτηδων, το στρατηγείο δηλαδή του Λυκούργου Λογοθέτη, ο οποίος ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας και εκείνος που οργάνωσε το νησί θέτοντας σε εφαρμογή τοπικό πολίτευμα, τον στρατοπολιτικό διοργανισμό της νήσου Σάμου.

Το γραφικό Κοκκάρι με την έντονη νυχτερινή διασκέδαση, ο Άγιος Κωνσταντίνος με την πανέμορφη φύση και τη γραφική τοπική αρχιτεκτονική και, φυσικά, το Καρλόβασι, η δεύτερη σε μέγεθος πόλη του νησιού, όπου μπορείτε να επισκεφθείτε τους καταρράκτες, σ’ ένα μαγευτικό τοπίο με πλατάνια, λίμνες και τρεχούμενα νερά, είναι μια μικρή όαση ομορφιάς και γοητείας μέσα στο Αιγαίο.

Και, φυσικά, μην ξεχάσετε να κολυμπήσετε στις όμορφες παραλίες της! Στην Ψιλή Άμμο – μόνο άμμο έχει, καθόλου πέτρες, εξάλλου το μαρτυρά και το όνομά της –, στο Ποτοκάκι, στα Λεμονάκια, καθώς και στην πανέμορφη Κέρβελη – βρίσκεται στο ανατολικότερο μέρος της Σάμου, στα 9 χλμ. από την πόλη και για όποιον από εσάς είναι ρομαντικός, μπορεί να πάει ν’ απολαύσει την ανατολή, καθώς είναι το τρίτο κατά σειρά μέρος που ανατέλλει ο ήλιος στην Ελλάδα (προηγείται η Ρόδος και η Κως), εξάλλου και το ίδιο το όνομά της «Κέρβελη» σημαίνει χαρούμενη ανατολή – είναι κάποια μέρη που αξίζει να επισκεφτείτε και να κάνετε μπάνιο.

Όσο για τη νυχτερινή διασκέδαση, αυτή υπάρχει σε κάθε γωνιά του νησιού, καθώς οργανώνονται κατά διαστήματα διάφορα beach parties, συναυλίες με jazz και ροκ μουσική, αλλά και τα ίδια τα υπάρχοντα εκεί νυχτερινά μαγαζιά είναι έτοιμα να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό από εσάς. Εξίσου, όμως, σημαντική είναι και η μεσημεριανή σας διασκέδαση, καθώς μπορείτε να δοκιμάστε τοπικές λιχουδιές και να πιείτε το γλυκό σαμιώτικο κρασί στις γραφικές ταβέρνες του νησιού.

Εκτός όμως από τις φυσικές ομορφιές της, τις δαντελωτές ακτές της και την πλούσια βλάστηση των βουνών της, η Σάμος διαθέτει έναν τεράστιο πλούτο παραγωγής προϊόντων. Τέτοια είναι: το κρασί, οι ελιές και το λάδι, το μέλι, τα τυροκομικά, τα αλιευτικά, τα οπωροκηπευτικά, τα πορτοκάλια, το ούζο, η σούμα – το γνωστό σ’ εμάς τσίπουρο – και τα κεραμικά.

Ωστόσο, η Σάμος
είναι κόμβος συγκοινωνιακός, γεγονός που σας προσφέρει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσετε σύντομες και όμορφες εκδρομές έξω από το νησί, με τα πλοία της γραμμής, με ιπτάμενο δελφίνι και με μικρά τουριστικά πλοία. Τέτοιοι προορισμοί είναι το καταπράσινο νησάκι Σαμιοπούλα, το ιερό νησί της Πάτμου, η Ικαρία που βρίσκεται δυτικά της Σάμου, ένα νησί εξαιρετικής ομορφιάς, γνωστό για τις λουτροπηγές του, τα παραδοσιακά πανηγύρια του, την αυθόρμητη φιλοξενία των κατοίκων του και το υπέροχο Καριώτικο κρασί, γνωστό από τα ομηρικά χρόνια ως «Πράμνιος οίνος». Νότια της Σάμου και της Ικαρίας, ο νομός Σάμου συμπληρώνεται με το σπάνιος ομορφιάς σύμπλεγμα μικρών νησιών και βραχονησίδων με το όνομα Φούρνο Κορσεών. Το όνομά του παραπέμπει σε ορμητήριο πειρατών σε παλαιότερα χρόνια, σήμερα είναι φημισμένο για το φρέσκο ψάρι του, τους αστακούς και τα θαλασσινά του, αφού διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους στο Αιγαίο. Και, γιατί όχι, μια θαλάσσια εκδρομή στην γειτονική Τουρκία και, συγκεκριμένα, στο Κουσάντασι και στην Αρχαία Έφεσο.

Τέλος, θα εκπλαγείτε με την φιλοξενία των ανθρώπων της Σάμου, τη σωστή οδική συμπεριφορά των εκεί οδηγών, που θυμίζει θα έλεγα με την ευρωπαική, αλλά και από την ποιότητα ζωής που την διακατέχει! Αξίζει να την επισκεφθείτε!!

Νάσια Αλεξίου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.