«Η μυστικη ζωη των δεντρων»: Ενα πρωτοτυπο πονημα για τη «συμπεριφορα» του δεντρου

Πονούν άραγε τα δέντρα; Πώς δείχνουν την αγάπη τους;

Peter Wohlleben, «Η μυστική ζωή των δέντρων», Γιώτα Λαγουδάκου μτφρ., Πατάκης, Αθήνα 2017, σ. 296

Πρόκειται για ένα από τα πιο πρωτότυπα βιβλία που κυκλοφορούν και, πιστεύω, το ίδιο θα πουν οι περισσότεροι αναγνώστες αν αποφασίσουν να το διαβάσουν. Ο συγγραφέας του, ο Γερμανός Peter Wohlleben, είναι δασολόγος και έχει υπηρετήσει για περισσότερα από είκοσι χρόνια στη γερμανική Κρατική Υπηρεσία Διαχείρισης Δασών. Μας δωρίζει λοιπόν απλόχερα με το εν λόγω βιβλίο το απόσταγμα της εμπειρίας του στον τομέα του μετά από είκοσι χρόνια σπουδών και δουλειάς.

Ο αναγνώστης θα εκπλαγεί ευχάριστα με όσα θα αποκομίσει διαβάζοντάς το για τη ζωή των δέντρων, τη «συμπεριφορά» τους, η οποία μοιάζει περισσότερο με εκείνη των ανθρώπων και των ζώων από ό,τι νομίζουμε, αλλά και για τη λειτουργία του δάσους, ως οικοσυστήματος, και το πόσο διαφορετικό είναι για ένα δέντρο να μεγαλώνει σε ένα δάσος απ’ ό,τι σε μία πόλη. Η αρχή της συλλογικότητας και της αλληλοβοήθειας ισχύει και εδώ, αφού μέσα στο οικοσύστημα ενός δάσους τα δέντρα αλληλοβοηθιούνται, όσο κι αν μας φαίνεται περίεργο!
Πράγματι, πολλά από τα στοιχεία που ο συγγραφέας παραθέτει σίγουρα θα μας κάνουν να αναφωνήσουμε: «Μα καλά είναι δυνατόν;». Τέτοια είναι σίγουρα τα παρακάτω: Τα δέντρα έχουν την ικανότητα να μετρούν, νιώθουν πόνο, έχουν μνήμη και μεγαλώνουν με τρυφερότητα τα παιδιά τους! Τα δέντρα επικοινωνούν μεταξύ τους και όταν διατρέχουν κίνδυνο… ουρλιάζουν! Τέτοια και πολλά άλλα αξιοπερίεργα, που θα πλουτίσουν όμως τις γνώσεις μας για τη φύση όταν τα διαβάσουμε, παραθέτει ο συγγραφέας στο εν λόγω πόνημα, που είναι επίσης εξαιρετικά καλογραμμένο. Όπως και να έχει όμως, όσο δύσπιστοι κι αν είμαστε σε αυτά που μπορούν να κάνουν τα… «άψυχα» – όπως πολλοί τα θεωρούν– δέντρα, το μόνο σίγουρο είναι ότι το βιβλίο αυτό θα μας εκπλήξει ευχάριστα και θα μας κάνει να δούμε τους φουντωτούς πράσινους φίλους μας με άλλο μάτι!

ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟ: μα αναμφίβολα η τεράστια πρωτοτυπία του θέματος.
ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ: οι φυσιολάτρες, οι δασολόγοι και οι εραστές των ξεχωριστών βιβλίων.

*Η Λεύκη Σαραντινού είναι φιλόλογος, ιστορικός και συγγραφέας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.