Η μυστικη επικαιροτητα της Αθηνας

Στην Ελλάδα από τη μια συνεχίζονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες και από την άλλη η ζωή κυλάει. Με την άδεια σας σήμερα θέλω να αναφερθώ στη μυστική επικαιρότητα της Αθήνας των Ολυμπιακών.

Οικονομία: Η ακρίβεια είναι η επικαιρότητα του δρόμου. Με την «στρογγυλοποίηση των τιμών» μετά την καθιέρωση του ευρώ οι τιμές ακόμα και του εθνικού ποτού της Ελλάδας, του φραπέ, έχουν ανέβει. Συν και οι τουριστικές τιμές της Ολυμπιάδας με αποτέλεσμα ο πολίτης (ο έλληνας πολίτης) να διαμαρτύρεται. Μάλιστα οι τουρίστες που χρησιμοποιούν όπως στη χώρα τους και στην Ελλάδα ευρώ αντιλαμβάνονται γρήγορα την ακρίβεια.


Ένα παράδειγμα: ένα μπουκάλι νερό ενώ άξιζε 50 δραχμές με το ευρώ ο αριθμός δεν άλλαξε, 0,50 ευρώ. Αλλά 0,50 ευρώ κάνει 170 δραχμές.

Τουρισμός: Αν αφήσουμε σε μια άκρη την Ολυμπιάδα τα πράγματα είναι άσχημα. Όλοι μιλάνε για την φτήνια της Τουρκίας. Λένε ότι συμφέρει στην Τουρκία η ακρίβεια που υπάρχει στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει και το αναμενόμενο ενδιαφέρον για την Ολυμπιάδα. Η κυβέρνηση Καραμανλή έχει ιδρύσει ένα νέο υπουργείο τουρισμού αλλά για φέτος είναι πολύ αργά. Εξάλλου μπορούμε να αναφέρουμε και μια καινούργια παράνοια της Ελλάδας: Ο τουρκικός τουρισμός θα ξεπεράσει τον ελληνικό!…

Πολιτική: Προς το παρόν επικρατεί μια ησυχία στην πολιτική. Υποστηρίζεται ότι η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση έχουν κάνει μια κρυφή συμφωνία. Αυτός θεωρείται ο λόγος που διατηρεί την ησυχία της η αντιπολίτευση μετά από το σκάνταλο της ντόπας. Η αντιπολίτευση και η κυβέρνηση «για να μην γίνουν ρεζίλι μπροστά στα μάτια του κόσμου» δεν θα λογομαχούν για κανένα θέμα μέχρι να τελειώσει η Ολυμπιάδα. Αλλά ύστερα… Ο κ. Καραμανλής ειδικά με το σκάνδαλο της ντόπας δηλώνει ότι θα δώσουν λογαριασμό οι υπεύθυνοι. Το θέμα της κ. Γιάννας Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη η οποία άφησε το στίγμα της στη Ολυμπιάδα είναι ένα άλλο ζήτημα. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς ο κ. Καραμανλής θα δείξει στη γυναίκα του Stanford ότι δεν μπορεί να είναι ανώτερη από τους νόμους.

Η ζωή: Ο κόσμος στους δρόμους της Αθήνας πιο πολύ απ’ όλα θέλει να μάθει τι απέγιναν «οι κάτοικοι των δρόμων». Ακόμα δεν γνωρίζει κανείς τίποτα για το πού χάθηκαν τα αδέσποτα σκυλιά και οι άνθρωποι που ζούσαν στους δρόμους. «Οι κάτοικοι των δρόμων» της Αθήνας με την έναρξη της Ολυμπιάδας εξαφανίστηκαν απότομα. Λένε ότι τα σκυλιά τα έχουν μαζέψει σε διάφορα καταφύγια, αλλά δεν υπάρχει καμία είδηση από τους ναρκομανείς που επιβίωναν στους δρόμους.

Μουσική: Ακόμα είναι διάσημο το τραγούδι που γράφτηκε για την εθνική στο EURO, αλλά οι ταβέρνες είναι άδειες. Συνήθως οι τραγουδιστές είναι σε συναυλίες στις πλατείες της Αθήνας.

Η ασθένεια του κ. Θεοδωράκη κυριαρχεί στην επικαιρότητα του καλλιτεχνικού κόσμου: Το μυθικό αυτό όνομα «θα γλιτώσει τον καρκίνο;»

Εντωμεταξύ είναι ξανά της μόδας τα ρεμπέτικα τραγούδια της δεκαετίας του 60 και του 70. Έχουν πέραση τα τραγούδια αυτά. Ενώ το συρτάκι είναι πιο πολύ τουριστικό και είναι “out”…

Φαγητό: Τα κρύα πιάτα ψαριών, η χταποδοσαλάτα, οι γαρίδες και τα καλαμαράκια κυριαρχούν στα τραπέζια. Το φαγητό ολοκληρώνεται με καρπούζι. Η Αττική είναι «ο βασιλιάς» του άσπρου κρασιού.

Χώρος: Η Μύκονος είναι και πάλι διάσημη. Την προτιμούν ειδικά οι νέοι. Αλλά και οι έλληνες διάσημοι δεν αποχωρίζεται εύκολα την Μύκονο. Η Σαντορίνη συναγωνίζεται με την Μύκονο. Όσοι δεν ασχολούνται με την Ολυμπιάδα είναι σε διακοπές στα νησιά. Αλλά η Κρήτη και η Ρόδος είναι τιμωρημένες. Τα δυο αυτά νησιά με άδειες εγκαταστάσεις πληρώνουν το αντίτιμο της πολιτικής των ακριβών τιμών του παρελθόντος στον εσωτερικό τουρισμό.

Βιβλίο: Το βιβλίο που βρίσκεται στην πρώτη σειρά των προτιμήσεων των αναγνωστών στην Αθήνα είναι το «Κώδικας Da Vinci” του Dan Brown. Δεύτερο στη σειρά προτιμήσεων το “The End of The Nightmare” και στην τρίτη το “Middlesex”. Το πιο διάσημο όμως βιβλίο του καλοκαιριού είναι εκείνο που έχει σαν θέμα την απόπειρα δολοφονίας του έλληνα πρωθυπουργού.

Κινηματογράφος: Δεν έχουν ξεχάσει την «Πολίτικη Κουζίνα». H «Safe Sex” μια ταινία ελληνικής παραγωγής προβλήθηκε για δεύτερη φορά στην ΤV. Γενικά έχει αιχμαλωτίσει και τους ελληνικούς θερινούς κινηματογράφους η ρουτίνα του Hollywood.

Τηλεόραση: Από τους δέκτες των τηλεοράσεων προβάλλονται οι σειρές που γυρίστηκαν πριν 15 χρόνια. Μοναδικό θέμα των κεντρικών δελτίων ειδήσεων το σκάνδαλο Κεντέρη, αλλά τώρα πια τελείωσε και αυτό.

Αποτέλεσμα: Η ζωή στην Ελλάδα βρίσκεται σε καλοκαιρινή ραστώνη και θα αφυπνισθεί μετά τους Ολυμπιακούς.

Τζουνεϊτ Οζντεμίρ

Ραντικάλ

24/08/2004

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.