«Η μουσικη δε γνωριζει συνορα και διαχωρισμους»

Ο Χασάν Μπουρχάν ασχολείται με το ούτι τα τελευταία σαράντα χρόνια Με το ούτι, όπως λέει, κέρδισε μόνο φίλους. «Μ’ αρέσει και η σύγχρονη μουσική, παρακολουθώ, όμως, αρκετούς νέους να ακούν μόνο τέτοια μουσική. Όταν δεν αρέσει στο παιδί άλλος ρυθμός, δεν μπορείς να το βάλεις με το ζόρι να τον ακούει» δηλώνει και προσθέτει «πρέπει, όμως, κάποια στιγμή στην ζωή του να ακούσει το άλλο, το διαφορετικό. Κι ας κρίνει εκείνο, αν θα συνεχίσει να ακούει αυτό το είδος». Μιλά για τη μουσική, τα παραδοσιακά όργανα, τις σχέσεις του με τους μαθητές, αλλά και τα κοινά στοιχεία της μουσικής των Βαλκανίων. «Τόσους αιώνες μαζί ζήσαμε, είναι δυνατόν να μην έχουμε μεταξύ μας κοινά; Οπωσδήποτε έχουμε κοινά και μας αρέσει η μουσική όλων των λαών. Οι Τούρκοι αρέσκονται να ακούν τη μουσική των Ελλήνων και οι Έλληνες ανακαλύπτουν γνώριμες μουσικές σε σκοπούς της Ανατολής» δηλώνει ο κ. Χασάν Μπουρχάν με το ίδιο γλυκό χαμόγελο στα χείλη του και τη λάμψη στα μάτια του…

Πότε αρχίσατε να παίζετε ούτι;

Άρχισα να παίζω ούτι πριν σαράντα χρόνια. Το έμαθα δίπλα σε ένα παραδοσιακό οργανοπαίκτη από την Ξάνθη, τον Μουχεντίν. Δεν υπήρχαν ωδεία τότε, οπότε μέχρι το 1974, που έζησε, έμαθα πολλά κοντά του.

Γιατί ειδικά ούτι;

Το ούτι μου αρέσει πάρα πολύ. Είναι ένα παραδοσιακό, ανατολίτικο όργανο. Όπως μου αρέσει πάρα πολύ και το κανονάκι το οποίο ξέρει να παίζει ο μικρός γιος μου, ο μεγάλος γιος μου παίζει ούτι. Στην οικογένειά μου όλοι παίζουμε μουσικά, παραδοσιακά όργανα, η γυναίκα μου μας ακούει. Κάποιος πρέπει να μας ακούει κιόλας.

Με το ούτι παίζει κανείς εύθυμη ή λυπημένη μουσική;

Όλους τους σκοπούς και χαρούμενους και θλιμμένους. Με το ούτι μπορείς να παίξεις τα πάντα. Στο σχολείο των Σαπών παίζουμε μουσική από τη Γεωργία, την Αρμενία, τη Ρωσία.

Δηλαδή, η μουσική δεν γνωρίζει σύνορα…

Η μουσική δεν γνωρίζει σύνορα. Ούτε σύνορα, ούτε διαχωρισμούς. Μόνο χαρά προσφέρει και δεν διχάζει τους ανθρώπους.

Έχουν κοινά σημεία οι μουσικές των Βαλκανίων;

Τόσους αιώνες μαζί ζήσαμε, είναι δυνατόν να μην έχουμε μεταξύ μας κοινά; Οπωσδήποτε έχουμε κοινά και μας αρέσει η μουσική όλων των λαών. Οι Τούρκοι αρέσκονται να ακούν τη μουσική των Ελλήνων και οι Έλληνες ανακαλύπτουν γνώριμες μουσικές σε σκοπούς της Ανατολής.

Ποιοι ακούν παραδοσιακή μουσική;

Όλος ο κόσμος, νέοι και ηλικιωμένοι, αποτελούν το ακροατήριό μας. Οι νέοι, μάλιστα, θέλουν να μάθουν και μουσικά όργανα. Έρχονται και ζητούν να τους μάθω ό,τι γνωρίζω. Πέρσι είχα δέκα μαθητές στο ούτι και όλοι τα κατάφερναν πολύ καλά.

Είναι δύσκολο όργανο για να μάθει κανείς να το παίζει;

Είναι δύσκολο όργανο, θέλει χρόνο και υπομονή. Για να πεις ότι θα το μάθεις καλά, πρέπει να προσπαθήσεις τουλάχιστον δέκα χρόνια. Τα παιδιά μου άρχισαν στα εννέα τους χρόνια να παίζουν και τώρα τα καταφέρνουν καλά. Σε μια – δύο χρονιές δεν μαθαίνεται το όργανο. Και συνεχώς το αυτί θα πρέπει να είναι στραμμένο στη μουσική.

Σύγχρονη μουσική ακούτε;

Μ’ αρέσει και η σύγχρονη μουσική, παρακολουθώ, όμως, αρκετούς νέους να ακούν μόνο τέτοια μουσική. Όταν δεν αρέσει στο παιδί άλλος ρυθμός, δεν μπορείς να το βάλεις με το ζόρι να τον ακούει. Πρέπει, όμως, κάποια στιγμή στην ζωή του να ακούσει το άλλο, το διαφορετικό. Κι ας κρίνει εκείνος αν θα συνεχίσει να ακούει αυτό το είδος.

Η Θράκη έχει να επιδείξει μουσικό πλούτο;

Η Θράκη έχει μουσικό πλούτο, αλλά δεν υπάρχουν κέντρα μουσικής, όπου θα μπορείς να καθίσεις και να πεις, τώρα θα ακούσουμε κάτι διαφορετικό. Ότι θα κάνεις κέφι ακούγοντας παραδοσιακά όργανα. Δυστυχώς δεν υπάρχουν τέτοιοι χώροι.

Εσείς, πού παίζετε;

Το ούτι είναι μόνο του μια ορχήστρα, οπότε αρκετά συχνά σε παρέες παίζουμε ούτι.

Εσάς, ποιοι σκοποί σας αρέσουν;

Εμένα μου αρέσουν όλα τα τραγούδια, δεν ξεχωρίζω κάποιο σκοπό, η μουσική μιλάει στην καρδιά μου.

Τι αποκομίσατε παίζοντας ούτι όλα αυτά τα χρόνια;

Κέρδισα φίλους, πάρα πολλούς φίλους. Χάρη στο ούτι με γνωρίζει όλος ο κόσμος. Και κάθε μαθητής μου, γίνεται φίλος μου. Αγόρια και κορίτσια, όταν έρχονται ως μαθητές, φεύγουν πάντα ως φίλοι.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.