«Η μικρη Αθηνα και τα ξενιτεμενα γλυπτα του Παρθενωνα»

Τo Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κομοτηνής πραγματοποίησε χθες το μεσημέρι στην αίθουσα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής συνέντευξη τύπου με αφορμή την πρεμιέρα της Παιδικής Σκηνής με το έργο «Η μικρή Αθηνά και τα ξενιτεμένα γλυπτά του Παρθενώνα» που θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο 29 Νοεμβρίου, ενώ από αύριο ξεκινούν οι παραστάσεις για τους μαθητές των σχολείων της Κομοτηνής. Τη συνέντευξη παραχώρησαν ο δήμαρχος Κομοτηνής Δημήτρης Κοτσάκης, ο απερχόμενος πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής Γιώργος Ναβροζίδης, ο νέος πρόεδρος Γιάννης Τσαβδαρτζής και ο σκηνοθέτης της παράστασης, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής Δημήτρης Παπασταμάτης, παρουσία των υπολοίπων συντελεστών. Τη μουσική και τους στίχους από τα τραγούδια της παράστασης υπογράφει ο Κώστας Χαριτάτος, τα σκηνικά και τα κοστούμια η Ιωάννα – Δήμητρα Στεφανοπούλου, τις χορογραφίες η Άρτεμις Ιγνατίου, τη ζωγραφική του σκηνικού ο Γιώργος Παπαλεξάνδρου και βοηθός σκηνοθέτη είναι η Μαρία Παπαδοπούλου. Παίζουν οι Φιλοποίμην Ανδρεάδης, Κορίνα Βασιλοπούλου, Μάνος Γαλανής, Ιωάννα Κορδάτου, Βασίλης Λειβαδίτης και Ειρήνη Γκρέκα. Εκτός από το ερχόμενο Σάββατο για το κοινό θα δοθεί μια παράσταση στις 7 Δεκεμβρίου στις 7.00 το απόγευμα.

Ο κ. Κοτσάκης σχολίασε ότι το ΔΗΠΕΘΕ πρέπει να έρθει κοντά στα παιδιά «γιατί το θέατρο πρέπει να καλλιεργείται από πολύ μικρές ηλικίες, θεωρώντας ότι μέσα και από μικρές θεατρικές παραστάσεις μπορούν να προκύψουν θετικά πολιτιστικά αποτελέσματα». Ανέφερε ότι ακόμη κι αν δεν καρποφορήσει η προσπάθεια του υπουργείου Πολιτισμού για να ισχύσει μια νέα προγραμματική σύμβαση «ο δήμος θα συνεχίσει να στηρίζει τη λειτουργία του ΔΗΠΕΘΕ γιατί η παραγωγή πολιτιστικού έργου σ’ αυτό το χώρο είναι πολύ σπουδαία».

Ο απερχόμενος πρόεδρος κ. Ναβροζίδης μίλησε για την επιλογή του συγκεκριμένου έργου, δίνοντας έμφαση στην πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία του τόπου κι εξήγησε ότι η ανάδειξη της οποίας απαιτεί συγκεκριμένο έργο. Είπε ότι «πολλά γλυπτά του Παρθενώνα κοσμούν ξένα μουσεία σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και απουσιάζουν από την Ακρόπολη. Η μικρή Αθηνά έχει ένα όνειρο, το πώς αυτά τα γλυπτά θα έρθουν στο φυσικό τους χώρο που είναι η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας». Σημείωσε ότι το έργο ανέβηκε στο δήμο Αθηναίων το 2006 και είπε ότι παραστάσεις θα γίνονται για τα σχολεία του νομού (10.00 -12.00 και 12.00 – 1.30) μέχρι τις 21 Δεκέμβρη και θ’ ακολουθήσει περιοδεία στην Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη. Ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές και ειδικά τους ηθοποιούς που επί 40 μέρες κάνουν πρόβες.

Ο κ. Ναβροζίδης
ανακοίνωσε ότι θα δοθούν και δυο δωρεάν παραστάσεις για το κοινό την περίοδο των εορτών. Ο νέος πρόεδρος κ. Τσαβδαρτζής υποσχέθηκε ότι θα καταθέσει την ψυχή του, όπως και τα μέλη του Δ.Σ., για να έχουν μια δημιουργική θητεία. «Το ΔΗΠΕΘΕ δεν αλλάζει μόνο νομική μορφή και γίνεται κοινωφελής επιχείρηση, αλλά έχει και νέα καθήκοντα, όπως είναι το θερινό σινεμά και το θερινό θέατρο» και κάλεσε όσους έχουν καλλιτεχνικές ανησυχίες στο χώρο.

Ο Δ. Παπασταμάτης τόνισε αρχικά ότι στόχος τους ήταν μια παράσταση ποιοτικά άρτια κι αυτό επιτεύχθηκε. Μίλησε για τον πολύ μεγάλη προσπάθεια των ηθοποιών που ξεπέρασαν τα ωράρια για να φτάσουν σε μια παράσταση επαγγελματικών προδιαγραφών. Στη συνέχεια ο κ. Παπασταμάτης παρουσίασε τους συντελεστές, έχοντας κάτι θετικό να πει για τον καθένα και τη συμβολή του στην παράσταση. Ανέφερε ότι έδωσαν πολλούς ρόλους σε «μια λογική συμπίεση του κόστους». Αναφορικά με τη σκηνογράφο, είπε ότι είναι γνωστή από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Ο κ. Χαριτάτος παρέπεμψε στη ρήση του Τσαρούχη «η μόνη μας ομοιότητα μ’ αυτούς τους άλλους έλληνες είναι τα χώματα που πατάμε» και είπε ότι επιχείρησαν μέσα από το έργο «αυτά τα χώματα να μην είναι μόνο πέτρες. Τα αγάλματα που ζητάμε δεν είναι μόνο πέτρες και δεν είναι μόνο ο Παρθενώνας». Συνέδεσε τις ρήσεις των βρετανών πολιτικών περί προστασίας των μαρμάρων με την κλοπή του Έλγιν.

Η κ. Στεφανοπούλου έδωσε έμφαση στο άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα και είπε ότι η πολιτιστική κληρονομιά των ελλήνων είναι ίδια μ’ αυτήν που προσφέρει το θέατρο, «γι’ αυτό και οφείλουμε να την καλλιεργούμε».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.