«Η μειονοτητα ηταν ενωμενη στις εκλογες»

Τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Ερόλ Κασίφογλου, πρόεδρος του Συλλόγου Δυτικοθρακιωτών Κωνσταντινούπολης στην τουρκόφωνη εφημερίδα «Τουρουντζού» φιλοξενεί σήμερα η σελίδα σε μετάφραση Σιμπέλ Χατζή Αλή. Ο κ. Κασίφογλου απαντά σε ερωτήσεις που αναφέρονται στα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της 15ης Οκτώβρη αλλά και στο θέμα της εκλογής μουφτή στην Ξάνθη

Για την εικόνα που έχει σχηματιστεί μετά από τις δημοτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου από πλευράς μειονότητας όπως επίσης και για το θέμα της εκλογής του μουφτή στη Ξάνθη συζητήσαμε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Δυτικοθρακιωτών στην Κωνσταντινούπολη κ. Ερόλ Κασίφογλου, στα πλαίσια του εορτασμού των 60 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου.

Αξιολογώντας τα αποτελέσματα των εκλογών πιστεύετε ότι στις δημοτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου η μειονότητα κινήθηκε ενωμένη;

Ναι, πιστεύω ότι η μειονότητα ήταν ενωμένη στις εκλογές. Βλέπουμε ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στον αριθμό των τούρκων που εκλέχτηκαν στα δημοτικά συμβούλια από αυτή του 2002. Μόνο στην Κομοτηνή από 4 εκπρόσωπους τώρα έχουμε 3. Αλλά κατά τη γνώμη μου είναι καλύτερα οι 3 χρήσιμοι από τους 4 άχρηστους.

Πως σχολιάζετε τους ψήφους που πήρε ο ανεξάρτητος συνδυασμός στην Ξάνθη;

Κατ’ αρχήν θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους κατέβηκαν με τον ανεξάρτητο συνδυασμό. Ήταν μια προσπάθεια αναμόχλευσης της φωτιάς, που είχε ανάψει ο μακαρίτης Σαδίκ Αχμέτ. Όμως οι Ξανθιώτες δεν κατάφεραν να το δουν αυτό. Αλλά όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, ήταν μια αρχή. Και το μήνυμα που έστειλαν στην Αθήνα ήταν: «δεν μπορείτε να μας παραβλέπετε εάν θέλουμε θα βγάλουμε εκπρόσωπο».

Ποια είναι η γνώμη σας για την αλλαγή που σημειώθηκε στο δήμο Κομοτηνής;

Τα μέλη της μειονότητας πρέπει να είναι μέσα στην πολιτική και να ακολουθούν τα πράγματα, βέβαια χωρίς φανατισμό. Ο δήμος Κομοτηνής αποτελεί ένα ωραίο παράδειγμα για αυτό.

Στην Κομοτηνή δόθηκε ένα μάθημα στο Βαβατσικλή, ο οποίος από την πρώτη μέρα της εκλογής δεν απέφυγε τις διαμάχες με τη μειονότητα. Ενώ τα μέλη της μειονότητας έδωσαν για άλλη μια φορά τα καθήκοντα του νομάρχη στον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Άρη Γιαννακίδη – αν λάβουμε υπόψη μας τους 4 πρώτους μπορούμε να πούμε ότι επανεξελέγη με τους ψήφους της μειονότητας – δεν συνέβη το ίδιο με τον υποψήφιο δήμαρχο του ΠΑΣΟΚ. Η μειονότητα του έδωσε το κατάλληλο μάθημα, ένα μάθημα που έπρεπε να δοθεί από την πρώτη Κυριακή.

Γιατί κατά τη γνώμη σας το μάθημα δόθηκε τη δεύτερη Κυριακή;

Ο λόγος που οδήγησε στην δεύτερη Κυριακή στην Κομοτηνή ήταν ο φανατισμός. Εμείς οι Δυτικοθρακιώτες πρέπει να καταργήσουμε αυτόν τον φανατισμό ακολουθώντας σωστές πολιτικές. Πρέπει να υπολογίσουμε πολύ καλά πού είναι το συμφέρον της μειονότητας. Να μπορούμε να ξεχωρίζουμε αυτούς που δεν μας προσβάλουν και μας δέχονται με την εθνική μας καταγωγή, τη γλώσσα και τη θρησκεία.

Ωστόσο ο Δαμιανός στην κεντρική του ομιλία στην Κομοτηνή μίλησε για αδικίες εις βάρος των Τούρκων, γεγονός που έπρεπε να επικροτηθεί. Αλλά η μειονότητα ούτε αυτόν επικρότησε.

Η μειονότητα πλέον δεν πρέπει να συνεργάζεται με τους εκπροσώπους εκείνους, που θέλουν να την εκμεταλλευτούν. Η μειονότητα έχει ανάγκη από εκπροσώπους, που στέκονται όρθιοι. Πρέπει να είμαστε όρθιοι και στη Δυτική Θράκη, και στην Τουρκία αλλά και στην Ευρώπη.

Εκτός από το δήμο Σώστη δεν σημειώθηκε αλλαγή στους υπόλοιπους δήμους. Παραμένουν τα ίδια ονόματα και μάλιστα χωρίς να κάνουν καμία σημαντική αλλαγή στο επιτελείο τους. Πώς αξιολογείτε αυτό το γεγονός;

Σ’ αυτούς τους δήμους πρέπει να σεβαστούμε την επιλογή των ψηφοφόρων. Τη στιγμή που ξαναψήφισε τους παλιούς δημάρχους σημαίνει ότι ο κόσμος συνεχίζει να τους εμπιστεύεται. Είτε ο Χασάν Κασήφ, είτε ο Χαλήτ Μεχμέτ είναι άνθρωποι που έχουν εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αλλά καλό θα ήταν αυτοί να έπαιρναν στα ψηφοδέλτιά τους τα νέα άτομα.

Κατά τη γνώμη μου οι πολιτικοί στη Δυτική Θράκη πρέπει να αφήσουν πίσω τους διαδόχους. Όταν βλέπω τους νέους στην πολιτική αρένα χαίρομαι και αισιοδοξώ. Γιατί σε μια κοινωνία σπουδάζουν οι νέοι; Για να την υπηρετούν. Εμείς πλέον έχουμε ανάγκη όχι απλά από νομικούς, γιατρούς, αλλά από ανθρώπους που έχουν ειδικευτεί, έχουν κάνει ακαδημαϊκή καριέρα.

Ο αντινομάρχης Αχμέτ Χατζηοσμάν έσπασε ρεκόρ με τους 17 χιλιάδες περίπου ψήφους που πήρε. Πώς το σχολιάζετε;

Κατ’ αρχήν πρέπει να συγχαρούμε τον Αχμέτ Χατζηοσμάν. Πραγματικά είναι μια μεγάλη επιτυχία. Αλλά μπορούσαν να μπουν στο νομαρχιακό συμβούλιο άλλοι 4 ή 5 τούρκοι, εφόσον είχε ακολουθηθεί μια διαφορετική τακτική. Για παράδειγμα μπορούσε να γίνει κατανομή των ψήφων των δυο πρώτων θέσεων.

Το ίδιο ισχύει και για τις βουλευτικές εκλογές. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην κατανομή των ψήφων. Εμείς ως μειονότητα πρέπει να αποφασίσουμε για τα άτομα, που θέλουμε να μας εκπροσωπήσουν στο κοινοβούλιο στην Αθήνα. Στις προηγούμενες εκλογές μόνο ο Ιλχάν Αχμέτ κατάφερε να μπει στο κοινοβούλιο ως εκπρόσωπος της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Ο Γκαλήπ Γκαλήπ και ο Μπουρχάν Μπαράν στη Ξάνθη δεν μπόρεσαν να εκλεγούν για διακόσιους και επτακοσίους ψήφους αντίστοιχα. Δεν θα ήταν πιο ωραίο αν η τουρκική μειονότητα εκπροσωπούνταν με 3 βουλευτές;

Εδώ και ένα διάστημα το θέμα της εκλογής του μουφτή απασχολεί την επικαιρότητα της μειονότητας. Κατά τη γνώμη σας ποιος είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί;

Ο μουφτής πρέπει να εκλεγεί απ’ το λαό της Ξάνθης. Θεωρώ ότι είναι λάθος να εκλεγεί ο μουφτής μόνο από τους κληρικούς και τους θεολόγους. Γιατί ο μουφτής που θα εκλεγεί δεν θα εκπροσωπεί μόνο τους κληρικούς, αλλά όλη την μουσουλμανική τουρκική μειονότητα. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο ο μουφτής πρέπει να εκλεγεί απ’ το λαό. Η εκλογική διαδικασία πρέπει να γίνει στα τζαμιά και δικαίωμα ψήφου πρέπει να έχουν όλοι οι ενήλικοι, άνδρες και γυναίκες.

Ντιλέκ Αδαλή Οσμάν

23/11/2006

Τουρουντζού

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.