Η μαυρη, θρακιωτικη φορεσια απο χθες βρισκεται αναμεσα στις επισημες φορεσιες των Ευζωνων

Με κάθε επισημότητα η παρουσίασή της στο Προεδρικό Μέγαρο

Προκόπης Παυλόπουλος «Αποδίδουμε στην Θράκη αυτό που της αναλογεί»

Στην ιματιοθήκη της Προεδρικής Φρουράς περιλαμβάνεται πλέον η θρακιώτικη φορεσιά. Η εκδήλωση της παρουσίασης της έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο χθες Τρίτη και πλέον η θρακιώτικη ενδυμασία συγκαταλέγεται στις επίσημες φορεσιές των Ευζώνων.

Για την παρουσίαση μετέβησαν στην Αθήνα εκπρόσωποι των συλλόγων και των σωματείων που εργάστηκαν για την ιδέα και υλοποίησή της καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και αρχών της Θράκης.

Η παρουσίαση της νέας ενδυμασίας της Προεδρικής φρουράς έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος στην ομιλία του σημείωσε πως «είναι μια σημαντική στιγμή και για την Προεδρική Φρουρά και για την Θράκη». «Σήμερα» προσέθεσε «αποδίδουμε στη Θράκη αυτό που της αναλογεί. Και το πράττουμε στο πλαίσιο μιας εμβληματικής, κυριολεκτικώς, Επετείου. Συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση και την ένταξη της Θράκης μας στον Εθνικό μας Κορμό.

Και αυτή η ένταξη της Ενδυμασίας της στις Ενδυμασίες της Προεδρικής Φρουράς είναι ένα οφειλόμενο χρέος, το οποίο σήμερα όλοι μαζί εκπληρώνουμε. Με τον τρόπο αυτόν αναγνωρίζουμε τι είναι εκείνο το οποίο σηματοδοτεί διαχρονικά και, ιδίως, στους σημερινούς ταραγμένους καιρούς μας η ακριτική Θράκη. Αυτό το ακραίο Φυλάκιο της Ελλάδας και της Ευρώπης».

«Γιατί η Θράκη» εξήγησε ο ΠτΔ «είναι ακραίο όριο της Ελλάδας και της Ευρώπης. Και αυτό το οποίο εκπέμπει είναι κατά πρώτο λόγο τις Αρχές της Ειρήνης, της Ειρηνικής Συνύπαρξης, της Φιλίας και της Καλής Γειτονίας. Οι Θράκες το έχουν αποδείξει μέσα στον χρόνο. Αντιλαμβάνονται τι θα πει Ειρήνη, τι θα πει Φιλία, τι θα πει Ειρηνική Συνύπαρξη μεταξύ των Λαών. Οι Θράκες όμως έχουν αποδείξει ότι γνωρίζουν, επίσης, να υπερασπίζονται το Έδαφος, τα Σύνορα και, μαζί μ’ αυτά, τις Αρχές και τις Αξίες του Πολιτισμού μας και της Δημοκρατίας μας. Και με τον ίδιο τρόπο τις Αρχές και τις Αξίες της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, μαζί βεβαίως με τα Σύνορα και το Έδαφος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παράλληλα ο ίδιος τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του πως «με αυτή την ευκαιρία, σήμερα εδώ, τιμώντας την Ιστορία της Θράκης και των Θρακών στέλνουμε παντού το μήνυμα: Μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά, αλλά είμαστε αποφασισμένοι εμείς, οι Έλληνες – και μαζί, βεβαίως, αυτό το πολύτιμο κομμάτι του Εθνικού μας Κορμού, η Θράκη – να υπερασπισθούμε τον Τόπο μας, να υπερασπισθούμε την Ευρώπη, να υπερασπισθούμε την Ευρωπαϊκή Νομιμότητα, να υπερασπισθούμε την Διεθνή Νομιμότητα. Και θα το πράξουμε, ας είναι βέβαιοι όλοι, υπό όρους αρραγούς ενότητας.

«Συγχαίρω όλους εκείνους που πήραν την πρωτοβουλία – ιδίως όλους τους Θράκες – στην οποία εμείς, απλώς, ανταποκριθήκαμε. Γιατί, όπως είπα, δεν κάναμε τίποτα άλλο παρά να εκπληρώσουμε ένα οφειλόμενο χρέος απέναντι στην Θράκη, απέναντι στους Θράκες, ουσιαστικά απέναντι στην Ιστορία μας, στην Δημοκρατία μας και στον Πολιτισμό μας» κατέληξε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Δημήτρης Χαρίτου

«Η παραδοσιακή Θρακιώτικη φορεσιά θα είναι στη θέα εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη»

Το παρών στην παρουσίαση έδωσε και ο βουλευτής Ροδόπης κ. Δημήτρης Χαρίτου, ο οποίος σε μήνυμά του τόνισε πως «ως Θρακιώτης βουλευτής μόνο αισθήματα χαράς και συγκίνησης μπορείς να νοιώσεις που η μαύρη, παραδοσιακή Θρακιώτικη φορεσιά θα είναι στη θέα εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη την περίοδο εορτασμού  των  Ελευθερίων της Θράκης, αφού από σήμερα θα αποτελεί επίσημη στολή της Προεδρικής φρουράς» ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως «αποτελεί για μας τους Θρακιώτες τιμή που η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας με τη σημερινή εκδήλωση περιβάλει με το κύρος της και προσδίδει διαστάσεις εθνικής εμβέλειας στον εορτασμό των εκατό χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης στην Ελληνική Επικράτεια. Γεγονός που έχει έναν πολύ ισχυρό συμβολισμό στήριξης της περιοχής, διασφαλίζει την σταθερότητα και την ασφάλεια, σε μια περίοδο αστάθειας όπως σημερινή».

Παράλληλα ο ίδιος συμπλήρωσε πως «στην επέτειο των εκατό χρόνων και με αφορμή τις μνήμες που μας φέρνει η παρουσίαση της παραδοσιακής Θρακιώτικης φορεσιάς, είναι ευκαιρία να αναστοχαστούμε ως κοινωνία  τα όσα διαδραματίστηκαν  καθ΄ όλη αυτή την πυκνή  σε γεγονότα ιστορική  περίοδο, τα βήματα προόδου που σημειώθηκαν, αλλά και να μιλήσουμε με ειλικρίνεια απέναντι στον καθρέφτη της εκατονταετούς ιστορίας μας για τις αναξιοποίητες δυνατότητες και τα σημερινά ελλείμματά μας, αναπτυξιακά, κοινωνικά, δημοκρατικά και πολιτιστικά». 

«Θέλω να πιστεύω ότι ο εορτασμός της εκατονταετίας και οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα θα αναδείξουν τη συμβολή όλων ανεξαιρέτως των πολιτών στην πολυπολιτισμική κοινωνία, θα εκφράσουν τις αγωνίες και τις ανάγκες όλων και θα στείλουν ισχυρό μήνυμα ενότητας και αρμονικής συμβίωσης στην περιοχή. Σε μια τέτοια κατεύθυνση ήταν και θα συνεχίσουν να είναι οι πρωτοβουλίες που έχω αναλάβει. Νοιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω θερμά την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων για την πρωτοβουλία της αυτή καθώς και για την προσπάθεια  που κατέβαλε  ώστε αυτή να ευοδωθεί» τόνισε κλείνοντας.

Φωτογραφίες: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.