Η Μαρια Καρδιμη και η Χρυσα Μανωλια μιλουν στον ΠτΘ για την εκλογη τους

Η Μαρία Καρδίμη και η Χρύσα Μανωλιά θα είναι τα δύο νέα μέλη της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταμέτρησης των ψηφοδελτίων νωρίς σήμερα το πρωί.

Πιο συγκεκριμένα η Μαρία Καρδίμη κατετάγη 177η λαμβάνοντας 925 ψήφους και η Χρύσα Μανωλιά 179η με 898 ψήφους.

Το αποτέλεσμα για πρώτη φορά δίνει τη δυνατότητα και στους δύο μεγάλους πόλους εξουσίας που βρίσκονται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος στο νομό Ροδόπης, να εκφραστούν μέσα από το κορυφαίο καθοδηγητικό όργανο του Κινήματος.

Ο ΠτΘ μίλησε σήμερα και με τα δύο νέα μέλη της ΚΕ και μέσα από τις απαντήσεις τους, διαφαίνεται τόσο η βούλησή τους για τη διατήρηση της ενότητας του ΠΑΣΟΚ, όσο και οι διαφορετικές σταθμίσεις για την επίτευξη αυτής της ενότητας.

Μαρία Καρδίμη: «Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, θεματοφύλακας της ενότητας»

ΠτΘ: κ. Καρδίμη δεν χρειάστηκε να εκλεγείτε με ποσόστωση. Ήθελα να σας ρωτήσω πριν περάσουμε στα υπόλοιπα ουσιαστικά ζητήματα, πως κρίνεται αυτό το θεσμό της ποσόστωσης;

Μ.Κ.:
Καταρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνέδρους, τοπικά και περιφερειακά που με στήριξαν και συμπαραστάθηκαν στη νίκη και στην εκλογή μου. Θα ήθελα, επίσης, να πω ότι η συμμετοχή μου στην Κ.Ε. θα σημάνει εκ μέρους μου, την στήριξη της ενότητας του ΠΑΣΟΚ και την επιτυχή και νικηφόρα πορεία του.

Βεβαίως, για το θέμα της ποσόστωσης πρέπει να πω ότι οι γυναίκες πρέπει να στηρίζονται. Από τη συμμετοχή μου στα κοινά, τόσο σε κομματικό, όσο και σε επίπεδο νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ πιο δύσκολο για τις γυναίκες να συμμετέχουν με επιτυχία στα κοινά, και ότι τα προβλήματα τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι πολύ περισσότερα από εκείνα των ανδρών.

ΠτΘ: Θα έλεγα κ. Καρδίμη ότι η εκλογή σας σηματοδοτεί μια εντυπωσιακή επιστροφή στα κοινά από τα οποία απουσιάζατε τα τελευταία χρόνια. Τι σημαίνει για σας η συμμετοχή στην Κ.Ε. και ποιος είναι ο πήχης των φιλοδοξιών σας;

Μ.Κ.:
Θα ήθελα να πω ότι η συμμετοχή μου στο ΠΑΣΟΚ ήταν ανελλιπής, μέχρι και τις τελευταίες εκλογές, οπότε για προσωπικούς λόγους δεν μπόρεσα να συμμετάσχω. Όσον αφορά τη δραστηριοποίηση μου και την εν γένει δράση μου, είναι γνωστό τοπικά ότι επί πάρα πολλά χρόνια ασχολούμαι με το κόμμα.

Η συμμετοχή μου στην Κ.Ε. φιλοδοξώ να βοηθήσει την νικηφόρα πορεία του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω στην ενότητα και στην αλληλεγγύη όλων των στελεχών του Κινήματος.

Γνωρίζετε επίσης ότι αν υπήρχε θέμα προσωπικής αξίωσης και διεκδίκησης εδώ και πάρα πολύ καιρό θα το έθετα. Πιστεύω όμως ότι έχουμε σε αυτή φάση που είμαστε την υποχρέωση να συστρατευθούμε προς μία νικηφόρα πορεία και να κάνουμε πράξη την ενότητα που όλοι επικαλούμαστε και της οποίας εγγυητής αναμφισβήτητος είναι ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

ΠτΘ: Πάντως κ. Καρδίμη, είναι σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ αυτή την περίοδο δεν έχει την καλύτερη δυνατή σχέση με τους πολίτες και την κοινωνία. Πώς θα αποκατασταθεί αυτή η σχέση;

Μ.Κ.:
Τα προβλήματα υπάρχουν, για αυτό και υποστηρίζουμε ότι θα πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις και δεσμεύσεις για την μετασυνεδριακή εποχή.

ΠτΘ: Το 71% που πήρε ο Πρωθυπουργός, δεν πιστοποιεί μια ευρύτατη εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του;

Μ.Κ.:
Δεν ετίθετο θέμα προσώπου σε αυτό το συνέδριο. Ήδη, ο Άκης Τσοχατζόπουλος, δεν ήταν υποψήφιος.

Ετίθετο πολιτικό ζήτημα επίλυσης προβλημάτων. Ο ίδιος ο Άκης Τσοχατζόπουλος με την ομιλία του ανέδειξε αυτά τα προβλήματα.

ΠτΘ: Πάντως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει με την ομιλία του καθαρή εντολή. Εκτιμάται ότι την πήρε αυτή την εντολή;

Μ.Κ.:
Δεν πιστεύω ότι τίθεται θέμα καθαρής εντολής. Πιστεύω στην ενότητα που απορρέει από τη συλλογική δράση και τις συλλογικές αποφάσεις σε όλα τα προβλήματα που ενδιαφέρουν την κοινωνία.

ΠτΘ: Πως κρίνετε το γεγονός ότι δύο στελέχη από τη Ροδόπη θα συμμετέχουν στη νέα Κ.Ε.;

Μ.Κ.:
Είναι σημαντικό και πιστεύω ότι ο νομός Ροδόπης θα έχει μια δυναμική, ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει πολύ περισσότερα για τα προβλήματα που αφορούν το νομό.

ΠτΘ: κ. Καρδίμη σας ευχαριστώ πολύ.

Μ.Κ.:
Κι εγώ ευχαριστώ.

Χρύσα Μανωλιά: «Η δουλειά μας ξεκινά από σήμερα»

ΠτΘ: Τι σηματοδοτεί για σας η επανεκλογή σας στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα σε αρκετά βελτιωμένη σειρά σε σχέση με το παρελθόν;

Χ.Μ.:
Είναι πολύ μεγαλύτερη η ευθύνη που νιώθω γι’ αυτήν την Κ.Ε. γιατί θεωρώ ότι θα είναι πράγματι καθοριστική.

Και αυτό γιατί θα λειτουργήσει σε ένα πολύ σημαντικό χρονικό διάστημα, που τα προβλήματα είναι μεγάλα μπροστά μας, οι προκλήσεις είναι μεγάλες και οι δυνατότητες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.

Όπως φάνηκε και από το συνέδριο η συμφωνία στις πολιτικές θέσεις που εκφράζονται ως χώρος και ως κυβέρνηση θα μας δώσει μια νέα δυναμική. Καλούμαστε από σήμερα και όχι από αύριο να τα κάνουμε όλα αυτά πράξη.

ΠτΘ: κ. Μανωλιά αυτό που αναφέρατε για την έλλειψη νέας πίστωσης χρόνου προς την κυβέρνηση, υποκρύπτει και κάποια διάθεση αυτοκριτικής για την μέχρι τώρα πορεία σας;

Χ.Μ.:
Όχι, είναι πολύ καθαρό ως προς το χρόνο που έχουμε μπροστά μας για να κάνουμε πράξη καθαρή το στοίχημα που τόσο αναλυτικά και καθαρά εξέφρασε ο Πρόεδρος το ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

ΠτΘ: Στο Συνέδριο έγινε πολύς λόγος για λευκή επιταγή και καθαρή εντολή προς τον Πρωθυπουργό. Εσείς θεωρείται ότι το 71% που έλαβε ο κ. Σημίτης αποτελεί λευκή επιταγή ή θα πρέπει το 30% των λευκών ψήφων να αποτελέσει αφορμή για σκεπτικισμό ως προς την μέχρι τώρα πορεία σας;

Χ.Μ.:
Είμαι από τους ανθρώπους που δεν θέλω να παίζω με τα λόγια. Με ενοχλεί αφάνταστα όταν δεν βλέπουμε την ουσία των πραγμάτων, το ζήτημα είναι να λειτουργήσουμε συλλογικα αφήνοντας τις δυσπιστίες, τις επεμβάσεις. Φτάσαμε σε ένα πολύ καλό σημείο με σημαντική δυναμική μέσα από μία πολυφωνία που είναι καθ’ όλα σεβαστή. Αλλά και με μια συμφωνία ότι η ενιαία και η κοινή δράση είναι βασική προϋπόθεση για να πετύχουμε.

ΠτΘ: Πως κρίνετε την παρουσία του Άκη Τσοχατζόπουλου, εφόσον, εσείς βρίσκεστε στο άλλο εσωκομματικό στρατόπεδο;

Χ.Μ.:
Ο σύντροφος Άκης Τσοχατζόπουλος, είναι ένα τεράστιο κομμάτι της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ. Είναι ένας άνθρωπος που ξέρει πραγματικά να κάνει υπερβάσεις και ξέρει να προτάσσει το συλλογικό καλό. Είναι πάντα ταυτισμένος με το ΠΑΣΟΚ. Χειροκροτήθηκε από τους συνέδρους γιατί συνέβαλλε με το δικό του τρόπο σε αυτό που λέμε νέα δυναμική πορεία στο ΠΑΣΟΚ.

ΠτΘ: Τι σημαίνει η δεύτερη γυναικεία παρουσία από το Νομό Ροδόπης στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ;

Χ.Μ.:
Για μένα είναι ικανοποιητικό γεγονός, γιατί έχουμε ακόμα μία γυναικεία πρωτιά. Εμένα προσωπικά με ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός που δύο γυναικείες φωνές θα εκπροσωπούν το Νομό μας στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ.

ΠτΘ: κ. Μανωλιά σας ευχαριστώ πολύ.

Χ.Μ.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Δάμων Δαμιανός

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.