«Η Λευκη Νυχτα της Κομοτηνης, ειναι η γιορτη των εμπορων, η γιορτη της πολης»

Κική Κωνσταντινίδου, Ανέστης Βαφειάδης «Μόνο με συλλογικές προσπάθειες μπορούμε να φέρουμε αυτό τον τόπο μπροστά»

 «Η Λευκή Νύχτα της Κομοτηνής, είναι η γιορτή των εμπόρων, η γιορτή της πόλης». Με τις παραπάνω λέξεις περιέγραψε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Κική Κωνσταντινίδου τη διοργάνωση της Λευκής Νύχτας στην πόλη μας που θα πραγματοποιηθεί αύριο σε συνδιοργάνωση του ΟΕΒΕΣ και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Via Egnatia που διοργανώνει η Περιφέρεια ΑΜΘ.
 
Καλεσμένη στα studio του «Ράδιο Παρατηρητής 94 fm» μαζί με τον πρόεδρο του ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ. Ανέστη Βαφειάδη η κ. Κωνσταντινίδου παρατήρησε πως με την εμπειρία της περσινής διοργάνωσης που στέφθηκε από επιτυχία «φέτος ξεκινάμε με ακόμη περισσότερη δύναμη, για να διοργανώσουμε ακόμα μια φορά τη Λευκή Νύχτα της πόλης στις 22 Σεπτεμβρίου, η οποία είναι πολύ πιο ολοκληρωμένη αυτή τη φορά με πολύ περισσότερες δράσεις, σε πολύ περισσότερα σημεία, και με πολύ περισσότερο κόσμο να συμμετέχει και να βοηθάει για την προσπάθεια».
 
Παράλληλα η πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Κομοτηνής εξήγησε πως η συγκεκριμένη βραδιά διεξαγωγής της Λευκής Νύχτας έχει τη σημειολογία της αφού η 22α Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί τα τελευταία 10 χρόνια από την ΕΣΕΕ ως Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου με ποικίλες εκδηλώσεις, δρώμενα αλλά και προσφορές να λαμβάνουν χώρα στην πλειονότητα των πόλεων ανά την επικράτεια. «Εμείς ερχόμαστε και «κουμπώνουμε» τη Λευκή Νύχτα για να γιορτάσουμε το ελληνικό εμπόριο, αλλά και να πούμε ότι παρ’ όλη την κρίση και παρ’ όλες τις δυσκολίες, είμαστε εδώ, αντιστεκόμαστε, και υπάρχουμε» τόνισε η κ. Κωνσταντινίδου για να επισημάνει πως κατά τη διάρκεια της Λευκής Νύχτας αναμένεται τα περισσότερα καταστήματα της Κομοτηνής να προχωρούν σε εκπτώσεις και προσφορές προς τους νυχτερινούς πελάτες τους. 

«Εδώ και μία εβδομάδα “παίζει” διαφήμιση στα βουλγαρικά μέσα» 

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος αναμένονται και επισκέπτες από τη Βουλγαρία. «Είναι ένα τριήμερο, από 22 μέχρι 24 Σεπτεμβρίου» εξήγησε η πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου» κατά το οποίο η γείτονα χώρα, η Βουλγαρία, έχει την απελευθέρωσή της και είναι ένα τριήμερο αργίας, οπότε εκμεταλλευόμενοι και αυτό το γεγονός, είπαμε να προσκαλέσουμε και τους Βούλγαρους, ήδη εδώ και μία εβδομάδα «παίζει» διαφήμιση στα βουλγαρικά μέσα σε Φιλιππούπολη, Κίρτζαλι, Κίρκοβο, Χάσκοβο». Ταυτόχρονα είναι η μέρα χωρίς αυτοκίνητο, οπότε, με την ευκαιρία αυτή θα πεζοδρομηθούν οι οδοί Παρασίου, Μακεδονίας και Αγίου Γεωργίου για να γίνουν πιο ολοκληρωμένα τα δρώμενα που έχουν ετοιμάσει οι διοργανωτές.
 
Κλείνοντας την τοποθέτησή της η κ Κωνσταντινίδου στάθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή και του κόσμου απευθύνοντας κάλεσμα προς όλους να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις. «Έστω και μία μερίδα επιχειρηματιών να δουλέψει εκείνο το βράδυ» υπογράμμισε, «είναι κάτι που θα φέρει πολλαπλασιαστικό συμφέρον και έσοδα στην πόλη. Ό,τι δημιουργούμε στην Κομοτηνή αυτό έρχεται με τον καιρό πολλαπλάσια στα μαγαζιά μας. Πραγματικά βιώνουμε πολύ δύσκολες εποχές, πολύ δύσκολες καταστάσεις, οπότε οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις είναι μια κίνηση για να μπορέσουμε να αναπτερώσουμε λίγο το ηθικό μας, τα καταστήματά μας, την αγορά μας, και να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την πορεία μας. 

«Καλούμε όλο τον κόσμο από τον νομό, να ‘ρθει να γνωρίσει τα καταστήματά μας, να ξαναδεί την πόλη» 

Γι’ αυτό καλούμε όλο τον κόσμο από τον νομό, να ‘ρθει να γνωρίσει την αγορά μας, να ‘ρθει να γνωρίσει τα καταστήματά μας, να ξαναδεί την πόλη. Ήταν ένα στοίχημα που είχαμε βάλει πέρυσι, και πιστεύω ότι το κερδίσαμε. Πέρυσι, πέρα από τους Κομοτηναίους που είχαν βγει έξω, είχαμε πάρα πολύ κόσμο και από άλλους νομούς, και από Ξάνθη και από Αλεξανδρούπολη, αλλά κυρίως είχαμε κόσμο από το δικό μας το νομό, από τα χωριά, που θα έλεγα ότι δεν είναι η πρώτη τους προτίμηση η αγορά της πόλης μας. Ήρθαν, τη γνώρισαν, την είδαν, είδαν τις αλλαγές που έχουν γίνει, μέσα από ένα πάρτι, μέσα από μια ευχάριστη βραδιά. Ήρθαν να διασκεδάσουν, και γνώρισαν την πόλη και αυτό το είδαμε ότι απέδωσε αποτελέσματα κυρίως μέσα στο επόμενο οκτάμηνο που ήρθαν και έλεγαν στα καταστήματα ότι «ήρθα στις γιορτές σας, δεν ψώνισα, αλλά ψώνισα αργότερα». 

Ανέστης Βαφειάδης «Ούτε κι εμείς οι ίδιοι ξέρουμε να καταναλώνουμε τα δικά μας προϊόντα» 

Από την πλευρά του ο κ. Ανέστης Βαφειάδης, πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης στάθηκε τόσο στην δεύτερη βραδιά, που είναι αφιερωμένη στην παράδοση, στη μνήμη και την ιστορία της πόλης με τη συμμετοχή πάρα πολλών συλλόγων, όσο και στην τελευταία μέρα, και ιδιαίτερα στη διοργάνωση της έκθεσης τοπικών προϊόντων υπό τον τίτλο «SYNERGIA στη Ροδόπη – Κίνημα καταναλώνω ό,τι παράγω»
 
«Την τρίτη ημέρα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Via Egnatia πάμε σε πιο οικονομικά μεγέθη, στα τοπικά προϊόντα και τη μεταποίηση, γιατί πρέπει να αναδείξουμε την πόλη μας και σε αυτό τον τομέα» εξήγησε ο ίδιος εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «δεν υστερούμε σε πολλά πράγματα σε σχέση με άλλες πόλεις και άλλες περιοχές της Ελλάδας» θυμίζοντας ως παράδειγμα την πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου του ΟΕΒΕΣ στην Κρήτη για παρουσίαση των ροδοπίτικων προϊόντων.
 

«Αυτό που έχουν ανάγκη είναι η δημόσια προβολή» παρατήρησε ο κ. Βαφειάδης για τα τοπικά μας προϊόντα υποστηρίζοντας ότι «ούτε κι εμείς οι ίδιοι ξέρουμε να καταναλώνουμε τα δικά μας προϊόντα». Εξ ου και έγινε η συγκεκριμένη πρόταση για την έκθεση τοπικών προιόντων στο πλαίσιο του Φεστιβάλ η οποία έλαβε την έγκριση τόσο από τον περιφερειάρχη όσο και από τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης και έτσι στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής θα στηθούν εκθεσιακά περίπτερα στα οποία 30 τοπικοί παραγωγοί θα εκθέσουν τους καρπούς των κόπων τους.
 
«Είναι μια καλή συμμετοχή για την πόλη, συμβαίνει πρώτη φορά, υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας του Εμπορικού Συλλόγου, με χορηγούς σίγουρα την Περιφέρεια, το Δήμο Κομοτηνής και τα Επιμελητήρια της Ροδόπης, ώστε να γνωρίσουμε το τοπικό προϊόν» παρατήρησε ο κ. Βαφειάδης.
 
Την τιμητική του κατά την εκδήλωση θα έχει το σκόρδο της Ξυλαγανής, που απέσπασε βραβείο στον πρώτο διαγωνισμό ελληνικών προϊόντων που διεξήχθη στο Ρέθυμνο της Κρήτης και οποίο θα βραβευτεί από την Περιφέρεια ως τοπικό παραδοσιακό προϊόν, μαζί με τον νεοσύστατο Αγροτικό Συνεταιρισμό Ξυλαγανής, ενώ η εκδήλωση θα έχει και πολιτιστικό χρώμα, καθώς στο χώρο θα βρεθεί ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξυλαγανής.

«Το προϊόν αυτό κάνει ένα δυναμικό came back» επεσήμανε παρεμπιπτόντως ο κ. Βαφειάδης για να υπογραμμίσει ότι «αν καλλιεργήσουμε τα τοπικά προϊόντα θα φέρουμε και πρόσθετο εισόδημα στην πόλη μας σαν τοπικοί παραγωγοί». 

Στην Κομοτηνή για την έκθεση τοπικών προϊόντων ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ 

Τέλος ο κ. Βαφειάδης εξήγησε τον τίτλο της έκθεσης «SYNERGIA στη Ροδόπη – Κίνημα καταναλώνω ό,τι παράγω» σημειώνοντας πως «στηρίζεται στη φιλοσοφία της Synergeia που αναπτύσσει η Περιφέρεια και παράλληλα στο πανελλήνιο κίνημα «Καταναλώνω ό,τι παράγω», στο οποίο είναι αντιπρόεδρος ο κ. Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ αποκαλύπτοντας ότι ο κ. Καββαθάς θα έρθει στην Κομοτηνή και με την παρουσία του θα ενισχύσει αυτή την έκθεση.
 
«Μόνο με συλλογικές προσπάθειες μπορούμε να φέρουμε αυτό τον τόπο μπροστά. Πιστεύω του χρόνου να γίνουν ακόμα μεγαλύτερες, ιδιαίτερα στα τοπικά προϊόντα, να κάνουμε και διήμερο εκδηλώσεων, και με φεστιβάλ γαστρονομίας. Υπάρχουν πολλές σκέψεις αλλά ας μείνουμε σε αυτό, τη Δευτέρα να έχουμε έναν θετικό απολογισμό, όχι από άποψη χρημάτων, αλλά από άποψη συμμετοχής του κόσμου. Η συμμετοχή του κόσμου, η διαφήμιση του κόσμου, θα φέρει και το εισόδημα» υπογράμμισε κλείνοντας ο κ. Βαφειάδης.

Κάλεσμα για στήριξη στις κοινωνικές παράλληλες δράσεις 

Ειδική μνεία στην εκδήλωση των παιδικών χωριών SOS που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Λευκής Νύχτας, όταν στην Κεντρική πλατεία της πόλης θα συγκεντρωθούν σχολικά είδη για τα παιδιά του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Κομοτηνής των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος, έκανε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ κ. Ανέστης Βαφειάδης.
 
Καλό το εμπόριο, καλή η στήριξη της τοπικής οικονομίας αλλά και η κοινωνική ευαισθησία είναι ακόμα πιο απαραίτητη» σημείωσε, καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν σε όλες τις δράσεις, και ειδικά στην εκδήλωση των χωριών SOS.
«Εκεί που θα ψωνίσουν ένα μολύβι για τα παιδιά τους, ας πάρουν και ένα δεύτερο για τα παιδικά χωριά» τόνισε στην αναφορά του ο κ. Βαφειάδης.

Υ.Γ. Τη συνέντευξη μπορείτε να την ακούσετε και στο mixcloud του Ράδιο Παρατηρητή


 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.