Η κυβερνηση θα το καλυψει μεσα απο τον προυπολογισμο

Το πρωί της Δευτέρας στη νομαρχία Ροδόπης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με θέμα το κόστος των δηλώσεων καλλιέργειας (ΟΣΔΕ) και την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων των αγροτών. Ο νομάρχης Άρης Γιαννακίδης είχε μεταφέρει ότι θα πρέπει το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως είχε εξαγγελθεί, όπως και το ότι σχεδίαζαν μια μεγάλη ομάδα να κατέβουν στην Αθήνα άμεσα για να συναντήσουν την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και την ΠΑΣΕΓΕΣ, με στόχο την επίλυση του θέματος. Κατόπιν των επαφών που είχε την Τρίτη στην Αθήνα, ο κ. Γιαννακίδης προχώρησε χθες σε συνέντευξη τύπου. Μετέφερε ότι στην Αθήνα βρέθηκαν και ο βουλευτής Αχμέτ Χατζηοσμάν, εκπρόσωπος του βουλευτή Γιώργου Πεταλωτή, οι δήμαρχοι Μαρώνειας και Αρριανών, ο αντιδήμαρχος Φιλύρας, καθώς και ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ.

Στην Αθήνα, οι φορείς της Ροδόπης συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζαννέτο Καραμίχα και επ’ αυτού ο νομάρχης σχολίασε. «Θέλαμε να μάθουμε από πρωτογενή πληροφόρηση το τι συμβαίνει με τη σύνταξη των δηλώσεων. Τού καταθέσαμε την οργή του κόσμου και μάλιστα σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης, όπου οι αγρότες αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιοπορισμού, μπαίνει αυτό το επιπρόσθετο κόστος της επιβάρυνσης για να συνταχθούν και να ενεργοποιηθούν τα δικαιώματα.

Μάς μετέφερε ότι υπήρξε μια ανταλλαγή επιστολών εδώ και οκτώ μήνες, με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να υλοποιήσει την δέσμευση που είχε αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι μέχρι τις 15 Μαΐου θα γίνει η ψηφιοποίηση, δηλαδή το αγροτικό κτηματολόγιο, των αγροτεμαχίων σε επίπεδο χώρας και η δέσμευση του υπουργείου και του ίδιου του πρωθυπουργού της χώρας ήταν ότι το κόστος αυτής της ψηφιοποίησης για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες αλλά και για τους συνταξιούχους αγρότες θα το καλύψει η κυβέρνηση μέσα από τον προϋπολογισμό της».

Ο κ. Γιαννακίδης
σχολίασε ότι από τότε έχει παρέλθει πολύς χρόνος, παρατηρώντας ότι «δυστυχώς για διάφορους λόγους και με ευθύνη του υπουργείου δεν έχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία». Εξήγησε ότι «ξεκίνησε η ΠΑΣΕΓΕΣ μια συνεργασία με τους εκπροσώπους των Ενώσεων για να συντάξουν τη συγκεκριμένη ψηφιοποίηση».

Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν τον υπουργόκ. Χατζηγάκη. «Μάς είπε ότι η δέσμευση του ιδίου και του πρωθυπουργού θα υλοποιηθεί και σε μια συνάντηση που είχαμε, ώστε να δούμε και τα τεχνικά θέματα υλοποίησης αυτής της δέσμευσης, είδαμε τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Κώστα Σκιαδά ο οποίος μάς επέδωσε και το δελτίο τύπου που αναφέρεται στην υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης με τα χαρακτηριστικά που προανέφερα. Θα δοθεί (σήμερα Πέμπτη) η προκαταβολή στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιριστών για να προχωρήσουν οι συντάξεις χωρίς οι κατά κύριο αγρότες να καταβάλουν το ανάλογο τίμημα. Αυτές είναι οι δεσμεύσεις του υπουργείου κι αυτές μεταφέρουμε στις τοπικές κοινωνίες και στον αγροτικό κόσμο της Κομοτηνής».

Ο κ. Γιαννακίδης θέλησε να μεταφέρει ότι η Ροδόπη «ήταν η μοναδική θεσμική κοινωνία που ενεργοποιήθηκε άμεσα κι έθεσε το θέμα», ενώ πρόσθεσε ότι συζήτησαν με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Ροδόπης Νίκο Σκοπιανό. «Μάς δήλωσε σήμερα το πρωί (χθες) ότι εφόσον υλοποιηθεί η δέσμευση, με την έννοια εάν γίνει η καταβολή των χρημάτων στις ΑΤΕ, τότε η ΕΑΣ θα επιστρέψει τα χρήματα που έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους αγρότες και θα σταματήσει η Ένωση να παίρνει τα χρήματα. Κρατάμε την επιφύλαξή μας. Περιμένουμε την εξέλιξη αυτής της δέσμευσης που φυσικά θα πρέπει να δοθεί και η ονοματολογία των κατ’ επάγγελμα αγροτών, δηλαδή η διάκριση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ των αγροτών και των μη αγροτών.

Εμείς ως θεσμική κοινωνία, θεωρώ ότι πράξαμε το καθήκον μας και ελπίζουμε ότι θα πράξει το καθήκον της, ως οφείλει, και η κυβέρνηση απέναντι στους αγρότες».

Ναι μεν αλλά…



Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να μην καταβληθούν τα χρήματα σήμερα απάντησε. «Η Ένωση και σήμερα προβαίνει στη σύνταξη των δηλώσεων με τον τιμοκατάλογο που έχει προσδιορίσει και θα συνεχίσει να συντάσσει αιτήσεις, με τον τρόπο που το έκανε μέχρι τώρα» είπε ο κ. Γιαννακίδης. Επίσης, απαντώντας πάλι σε ερώτηση, είπε ότι η ΕΑΣ δουλεύει με το τιμολόγιο που έχουν συναποφασίσει η ΠΑΣΕΓΕΣ με τις Ενώσεις.

Περί του αυξημένου αυτού τιμολογίου για το οποίο οι αγρότες έχουν εκφράσει την αντίδρασή τους υποστήριξε: «Στον κ. Καραμίχα ετέθησαν τα πάντα. Αποτυπώσαμε την πραγματικότητα στη Ροδόπη, όπως και μεταφέραμε την άποψη πολλών ότι τα τιμολόγια είναι σε υψηλό επίπεδο σε σχέση με πέρσι. Πάντως, το σημαντικό είναι να γίνει άμεσα η κατάθεση των χρημάτων και να σταματήσουν οι αγρότες να επιβαρύνονται με ένα μεγάλο κόστος». Πρόσθεσε ότι ζητούν το αυτονόητο, «η κυβερνητική δέσμευση να γίνει πράξη».


Σε αναφορά δημοσιογράφου σε προχθεσινή δήλωση Χατζηγάκη που λέει ότι οι κατ’ επάγγελμα αγρότες δεν πρέπει να πληρώνουν για τις δηλώσεις αλλά ούτε και οι ΕΑΣ να παίρνουν χρήματα, απάντησε. «Ο κ. Χατζηγάκης έχει δεσμευθεί εδώ και οκτώ μήνες. Νομίζω ότι είχαν όλο το χρόνο να προβούν στη διάκριση ποιοι είναι και ποιοι δεν είναι αγρότες, να κάνουν όλη τη διαδικασία νομιμότητας για την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων και να μην τρέχουν την τελευταία στιγμή. Οι ημερομηνίες είναι αμείλικτες και έωλες. Υπάρχουν ευθύνες», δήλωσε.

Αναφορικά με το πόσοι είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες σε επίπεδο Ροδόπης είπε ότι υπάρχουν στοιχεία που είναι αποκλίνοντα σε επίπεδο χώρας. «Κάνουν λόγο για αριθμό από 170 μέχρι 330 χιλιάδες. Λέγεται ότι περιμένουμε να στείλει ο ΟΠΕΚΕΠΕ τη δισκέτα για τους συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Όλα αυτά είναι λογικό να δημιουργούν έναν προβληματισμό στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και την ΠΑΣΕΓΕΣ αν θα υλοποιηθούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις, όταν δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιοι είναι και ποιοι όχι κατ’ επάγγελμα αγρότες».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.