Η κυπριακη πλευρα θα επιδιωξει λυση για το κυπριακο

Η επανέναρξη των συνομιλιών για το κυπριακό, όπως συμφωνήθηκε στη Νέα Υόρκη, ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησαν ο γενικός πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη Αντώνης Θεοχάρους με το νομάρχη Ροδόπης, κ. Γιαννακίδη στο πλαίσιο της πρώτης εθιμοτυπικής του επίσκεψης στην περιοχή. Το ενδιαφέρον της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς είναι στραμμένο στην Κύπρο, όπου η ελληνοκυπριακή πλευρά θα επιδιώξει με κάθε τρόπο την επίλυση βάσει του σχεδίου Ανάν, ευχόμενη να πάψει η διφορούμενη στάση του Ραούφ Ντενκτάς.

Μετά τον κ. Γιαννακίδη, ο κ. Θεοχάρους επισκέφθηκε το μητροπολίτη κ.κ. Δαμασκηνό και το μεσημέρι το δήμαρχο κ. Βαβατσικλή. Δόθηκε έμφαση, κατά τη συνομιλία τους, στις δυνατότητες συνεργασίας του δήμου με δήμους ή κοινότητες της Κύπρου.

Την υφιστάμενη αναπτυξιακή κατάσταση της Ροδόπης ανέπτυξε στο Γενικό Πρόξενο της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, Αντώνη Θεοχάρους ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης, μιλώντας για το κοινό χαρακτηριστικό των Ροδοπαίων με τους Κυπρίους. «Συνυπάρχουμε με ανθρώπους με άλλες πολιτισμικές αναφορές και διαδρομές. Στρατηγική και στόχος μας είναι να ζούμε όλοι μονιασμένα και αγαπημένα. Θέλουμε ενεργούς πολίτες, που να έχουν συμμετοχή στα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα». Ο κ. Γιαννακίδης εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφθεί την Κύπρο και να διατηρήσει επαφή για θέματα επενδύσεων.

Ο κ. Θεοχάρους ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και την ενημέρωση τον κ. Γιαννακίδη. «Η συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για μας στην Κύπρο» σχολίασε, ενώ ενημέρωσε το νομάρχη για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. «Την Πέμπτη η κυπριακή κυβέρνηση και ο πρόεδρος κ. Παπαδόπουλος θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να βρεθεί κάποια λύση λειτουργική και βιώσιμη στο κυπριακό. Ευελπιστούμε ότι και η τουρκική πλευρά και ο κ. Ντενκτάς εκ μέρους των τουρκοκυπρίων θα έρθει στην τράπεζα των συνομιλιών με καλή διάθεση και με πρόθεση να εξευρεθεί κάποια λύση. Οι δυο κοινότητες μπορούν να ζήσουν μαζί, δεν έχουμε καμία διαφορά με τους τουρκοκύπριους. Εναπόκειται στην Άγκυρα να δείξει καλή θέληση και να οδηγήσει τους τουρκοκύπριους στο σωστό δρόμο».

Ο κ. Θεοχάρους σημείωσε ότι η τουρκική πλευρά ήταν αυτή που αρνείτο να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών. «Ο κ. Ντενκτάς είχε κατ’ επανάληψη χαρακτηρίσει το σχέδιο Ανάν σα νεκρό και ότι δε συζητά τίποτα πέραν των λεγόμενων πραγματικοτήτων, δηλαδή στη βάση των δύο κρατών. Εμείς απορρίπτουμε αυτή τη θέση, όπως και ο γγ του ΟΗΕ».

Ο Πρόξενος της Κύπρου ανακοίνωσε –λόγω και της συμμετοχής Κυπρίων στην έκθεση «Θράκη» – ότι έχει έρθει σε συνεννόηση με τον εμπορικό τους σύμβουλο στην Αθήνα. «Θα διοργανώσουμε μια επίσκεψή του σε όλους τους νομούς της Θράκης».

Συζήτηση για την αυτοδιοίκηση

Ο κ. Θεοχάρους επισκέφθηκε στη συνέχεια το μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κκ Δαμασκηνό και το μεσημέρι συνομίλησε για αρκετή ώρα με το δήμαρχο Κομοτηνής Τάσο Βαβατσικλή. Ο πρόξενος έδειξε ενδιαφέρον για την ιστορία της περιοχής, ενώ συζήτησαν και για το πρόγραμμα «Θράκη – Αιγαίο – Κύπρος». Στο πλαίσιο της εθιμοτυπικής συζήτησης διατυπώθηκαν απόψεις γύρω από θέματα συνεργασίας σε επίπεδο αυτοδιοίκησης και φάνηκε η διάθεση πιθανής συνεργασίας του δήμου μας με δήμους ή κοινότητες της Κύπρου. Το κοινό στοιχείο των δυο περιοχών, στο οποίο δόθηκε έμφαση είναι η ελληνικότητα.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.