Η Κωνσταντινα Κοτζαμανη στις υποψηφιοτητες για τα βραβεια «Ιρις» της Ελληνικης Ακαδημιας Κινηματογραφου

Διεκδικεί το βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους για την ταινία της “Limbo”

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ) οι υποψηφιότητες για τα βραβεία «Ίρις» 2017, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουμε αυτή της Κομοτηναίας σκηνοθέτη κ.Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη που διεκδικεί το βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους για το “Limbo”.

Η τελετή της απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαρτίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, και τη σκηνοθεσία της έχει αναλάβει ο Παναγιώτης Φαφούτης.

Στη διαδικασία των βραβείων φέτος υποβλήθηκαν 20 ταινίες μεγάλου μήκους μυθοπλασίας, 16 ταινίες τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ), 6 ταινίες κινουμένων σχεδίων (animation) και 31 ταινίες μικρού μήκους. Επίσης, επιλέχθηκε μια βραχεία λίστα 10 ξένων υποψήφιων ταινιών.

Η ταινία που συγκέντρωσε τις περισσότερες υποψηφιότητες (11) είναι το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου (μεγάλου μήκους ταινίας μυθοπλασίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, Α’ και Β’ ανδρικού ρόλου, Β’ γυναικείου ρόλου, φωτογραφίας, πρωτότυπης μουσικής, ήχου και μακιγιάζ). Ακολουθεί με 10 υποψηφιότητες το «Νήμα» του Αλέξανδρου Βούλγαρη (μεγάλου μήκους ταινίας μυθοπλασίας, σκηνοθεσίας, Α’ γυναικείου Ρόλου, φωτογραφίας, μοντάζ, πρωτότυπης μουσικής, σκηνογραφίας, ενδυματολογίας, μακιγιάζ και ειδικών εφέ) και με 8 υποψηφιότητες ο «Νοτιάς» του Τάσου Μπουλμέτη (μεγάλου μήκους ταινίας μυθοπλασίας, Α’ γυναικείου ρόλου, Β’ ανδρικού ρόλου, σκηνογραφίας, ενδυματολογίας, ήχου, μακιγιάζ και ειδικών εφέ).

Από έξι υποψηφιότητες συγκεντρώνουν το «Έτερος Εγώ» του Σωτήρη Τσαφούλια (μεγάλου μήκους ταινίας μυθοπλασίας, σεναρίου, Β’ γυναικείου ρόλου, σκηνογραφίας, μακιγιάζ και ειδικών εφέ) το «America Square» («Πλατεία Αμερικής») του Γιάννη Σακαρίδη (μεγάλου μήκους ταινίας μυθοπλασίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, Α’ ανδρικού ρόλου, Β’ γυναικείου ρόλου και μοντάζ) και το Park της Σοφίας Εξάρχου (πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτη, Α’ ανδρικού ρόλου, Β’ ανδρικού ρόλου, φωτογραφίας, πρωτότυπης μουσικής, ήχου).

Οι ταινίες που θα «διαγωνιστούν» για το Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους είναι οι «Αλεπού» της Ζακλίν Λέντζου, «Κύβος» του Αλέξανδρου Σκούρα, «Νηπενθές» του Γιάννη Συμβώνη, «Η Χέλγκα στο Λουντ» της Θέλγιας Πετράκη και «Limbo» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη.

Καθώς όλο και περισσότεροι νέοι δημιουργοί στη χώρα μας, επιλέγουν το animation ως μέσο έκφρασης, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, θέσπισε και θα απονείμει για πρώτη φορά φέτος, Βραβείο Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων. Η συμμετοχή των ταινιών τους σε μια ξεχωριστή κατηγορία βράβευσης, αποτελεί αναγνώριση της δουλειάς τους και φιλοδοξεί να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση σε αυτό το είδος κινηματογραφικής αφήγησης.

Επίσης, για δεύτερη φορά φέτος, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου διοργάνωσε προβολές των ταινιών που είναι υποψήφιες για το βραβείο καλύτερης ξένης ταινίας σε συνεργασία με τον Κινηματογράφο «ΔΑΝΑΟ», φέρνοντας κοντά όλους τους φίλους του σινεμά για δυο εβδομάδες γεμάτες κινηματογραφικές εικόνες. Το κοινό μπόρεσε να παρακολουθήσει τις ταινίες με μειωμένο εισιτήριο, ενώ η είσοδος για τα μέλη της ΕΑΚ ήταν δωρεάν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.