Η Κομοτηνη της Ανατολης, των γευσεων, των αρωματων και του Δημοκριτειου Πανεπιστημιου

Το επόμενο επεισόδιο της νέας εκπομπής του OTE TV «Ελλάδα από το Α ως το Ω» είναι αφιερωμένο στην Κομοτηνή

Η πρώτη πρωτότυπη εκπομπή του OTE HISTORY, του νέου καναλιού του ΟΤΕ TV, «Ελλάδα από το Α ως το Ω», συνεχίζεται αυτήν την Παρασκευή 8 Απριλίου στις 21.00 με ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην Κομοτηνή.

Ένα ταξίδι στον χρόνο, από την αρχαία θαλασσινή Μαρώνεια ως το βυζαντινό κάστρο και το σύγχρονο τοπίο. Ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας ξεδιπλώνει τις μνήμες του σ’ ένα τραγούδι: «Κομοτηνή». Μας αφηγείται το βυζαντινό παρελθόν της πόλης, υπογραμμίζοντας το πολυεθνικό της μωσαϊκό. Από το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας, η Νάγια Δαλακούρα μάς ταξιδεύει στους μύθους και την ιστορία της περιοχής. Η Τζένη Κατσαρή μιλάει για το Πάρκο και την ιστορία του, για το ποτάμι που διέσχιζε κάποτε την πόλη και για το πόσο έχει αλλάξει το τοπίο, με τους φοιτητές.

Ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος μάς εξηγεί τη δυναμική της Πανεπιστημιούπολης σε μια παραμεθόριο, όπως η Κομοτηνή. Για τις σχολές και την έρευνα της πάνω στην ανθρωπογεωγραφία της περιοχής μάς μιλά η Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου. Από το Γενί Τζαμί, ο Χασάν Αχμέτ αποκαλύπτει την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της γειτονιάς του. «Γειτονιές γεμάτες αντιθέσεις και χρώματα» υπογραμμίζει η Ελένη Ουζουνίδου. Στον πεζόδρομο της Βενιζέλου, ο Ιγνάτης Χουβαρδάς μιλάει για τον «κόσμο που πάει κι έρχεται με τις βαλίτσες στο χέρι…». Στο σταθμό των τρένων, ο Κώστας Καβανόζης μιλάει για το λογοτεχνικό αποτύπωμα της Κομοτηνής. Την ιστορία δύο σημαντικών προσωπικοτήτων που επηρέασαν τις τύχες του τόπου, του Νέστορα Τσανακλή και του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή αφηγείται η Τζένη Κατσαρή. Το κτίριο της Αστικής Σχολής, δωρεά  του ΝέστοραΤσανακλή, αυτή την εποχή αναπαλαιώνεται και θα λειτουργήσει ως χώρος πολιτισμού.

Από τον Ιερό Ναό της Παναγίας ως το Ιμαρέτ κι από το Γενί Τζαμί ως την Μαρώνεια και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, η Κομοτηνή είναι ένα παλίμψηστο γεμάτο μνήμη και μέλλον.

Η εκπομπή «Ελλάδα από το Α ως το Ω» ξεκίνησε στις 22 Ιανουαρίου με ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη Θεσσαλονίκη εγκαινιάζοντας το πρόγραμμα του νέου καναλιού του ΟΤΕ TV, OTE HISTORY. Την ανάπτυξη του περιεχομένου έχει αναλάβει η πολιτιστική πλατφόρμα ελculture.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Κώστας Αυγέρης
Ιδέα-ανάπτυξη: Ντίνα Κάσσου
Διεύθυνση περιεχομένου: Καλλιόπη Αλπίτση
Αρχισυνταξία-σενάριο: Κωστής Ζαφειράκης
Οργάνωση παραγωγής: Γιούλη Παπαοικονόμου
Εκτέλεση Παραγωγής: Frog On The Road A.E.
Σε συνεργασία με την πλατφόρμα πολιτισμού elculture.gr

Πηγή: elculture.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.