Η Κομοτηνη τιμησε τον δικηγορο και συγγραφεα Ζαφειρη Μεκο

Για το πολυσχιδές έργο του στην ιστορική και πολιτισμική ανάδειξη της περιοχής - Με πρωτοβουλία της Εταιρείας Θρακικών Ερευνών της οποίας διατέλεσε «στυλοβάτης» για περισσότερα από είκοσι χρόνια

Εκδήλωση προς τιμήν του Κομοτηναίου δικηγόρου, συγγραφέα και λογοτέχνη κ.Ζαφείρη Μέκο, επίτιμου πρόεδρου της, διοργάνωσε την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου η Εταιρεία Θρακικών Ερευνών στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κομοτηνής.
 
Το έργο και τη δράση του κ.Ζαφείρη Μέκου, παρουσίασαν ο καθηγητής της Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. κ.Μανόλης Βαρβούνης, η δικηγόρος και λέκτορας της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ. κ.Ισμήνη Στεργιαννίδου και ο φιλόλογος κ.Γεώργιος Χαραλαμπίδης.
 
Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της Εταιρείας Θρακικών Επιστημών Πατήρ Δημήτριος Βασιλειάδης, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Χρήστος Μέτιος, η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής κ. Σοφία Μενεσελίδου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Γιώργος Κυμπαρίδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου Κομοτηνής κ.Γιάννης Πασσόπουλος, αλλά και το τιμώμενο πρόσωπο.

Μεταξύ άλλων το «παρών» έδωσαν ο πρώην υφυπουργός δικαιοσύνης κ.Γιώργος Πεταλωτής, ο πρόεδρος Εφετών Θράκης κ.Χρήστος Τζανερίκος, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή» κ. Ελένη Λαφτσή και ο συγγραφέας κ.Χρήστος Χαρτοματσίδης.
 
Το κοινό καλωσόρισε ο πρόεδρος της Εταιρείας Θρακικών Επιστημών Πατήρ Δημήτριος Βασιλειάδης, ο οποίος τόνισε πως με την εκδήλωση αυτή η Εταιρεία Θρακικών Επιστημών εξοφλεί το χρέος της προς τον κ. Μέκο ο οποίος μετά τον πρώτο πρόεδρό της Μητροπολίτη Δαμασκηνό, υπήρξε ο στυλοβάτης του έργου και της προσφοράς της εταιρείας επί δύο δεκαετίες.
 
Ο πατήρ Βασιλείαδης αναφέρθηκε στα βιογραφικά στοιχεία του δικηγόρου και συγγραφέα τονίζοντας πως από το 1991 έως το 2011 από ποικίλες διοικητικές θέσεις ο κ. Μέκος «εργάστηκε αόκνως με ενθουσιασμό πρωτοτυπία και αποφασιστικότητα, ώστε η εταιρεία να συμβάλλει στην έρευνα για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Θράκης, την ενημέρωση και την τόνωση του φρονήματος των Θρακών, τη διαφώτισή τη δική μας και των ξένων για τα όσα συμβαίνουν στον τόπο μας, αλλά και την ανασκευή της παραχαράξεως της ιστορίας και της πραγματικότητας της περιοχής μας» τονίζοντας πως ένα μεγάλο κομμάτι του έργου της εταιρείας φέρει την προσωπική του σφραγίδα.
 
Ο πρόεδρος της Εταιρείας Θρακικών Ερευνών αναφέρθηκε και στη συμβολή του κ. Μέκου στον Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης, τον Μορφωτικό Σύλλογο Ροδόπης αλλά και σε πληθώρα άλλων τοπικών φορέων μεταξύ των οποίων και το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, κάνοντας ειδική μνεία και στο συγγραφικό του έργο, ανακοινώνοντας πως το τρίτο μυθιστόρημα του βρίσκεται υπό έκδοση.
 
Τον λόγο έλαβε ακολούθως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων o οποίος μίλησε με τα θερμότερα λόγια για το τιμώμενο πρόσωπο, χαρακτηρίζοντάς τον «καθοδηγητή των νέων και κατηχητή στις νεανικές συντροφιές και τα κατηχητικά σχολεία της Μητρόπολής μας» επισημαίνοντας πως πρόκειται για έναν άνθρωπο που «τον χρειάζεται ο τόπος μας, οι άνθρωποι αλλά και οι φορείς μας». 

Σοφία Μενεσελίδου «Ο Ζαφείρης Μέκος, ένα περίλαμπρο παράδειγμα του όρου του ενεργού πολίτη»

Για την ουσιαστική προσφορά του κ. Μέκου στην ιστορία τόσο της Εταιρείας Θρακικών Ερευνών όσο και στην ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής μίλησε κατά τον δικό του χαιρετισμό ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Χρήστος Μέτιος, ευχόμενος αυτός να συνεχίσει το έργο του και να πλουτίζει τον τόπο μας καθώς όπως υπογράμμισε «και η σύγχρονη ιστοριογραφία αποδίδει ιδιαίτερη αξία στα έργα ανθρώπων που αφιερώνουν μέρος της ζωής τους στη μελέτη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας», ενώ η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής κ.Σοφία Μενεσελίδου αναφέρθηκε σε έναν «ευγενή άνθρωπο ο οποίος πορεύτηκε σε όλη τη διάρκεια του βίου του με ένα ευδιάκριτο ήθος , ταυτόχρονα όμως αποτελεί και ένα περίλαμπρο παράδειγμα για τις παλαιότερες γενιές και για τις νεότερες του τι εννοούμε όταν λέμε ενεργός πολίτης».
 
«Πέραν της κοινωνικής του δραστηριοποίησης υπηρέτησε ωραίους μύθους της συλλογικότητας κυρίως όμως φρόντισε να καταλάβει ότι όλη αυτή η γνώση που έλαβε από τις προσωπικές του μελέτες θα πρέπει να υπάρξει σε έντυπη μορφή» υπογράμμισε η ίδια για να καταλήξει λέγοντας πως «ο κ.Μέκος έχει γνώση ότι η πορεία και το μέλλον ενός τόπου θα στηριχθεί αποκλειστικά και μόνο στην μεταδιδόμενη γνώση γι’ αυτό και μόνο θεωρώ ότι οι ευχαριστίες όλων μας είναι το λιγότερο μέσα από την καρδιά μας». 

Γιώργος Κυμπαρίδης «Ο Ζαφείρης Μέκος δίδαξε ήθος και έδωσε αυτές τις οριοθετήσεις που θέλει ο νομικός χώρος της χώρας»

Ως έναν αγαπημένο άνθρωπο στην οικογένεια των δικηγόρων, η προσωπική διαδρομή του οποίου στη δικηγορία «αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα ενός συνετού και σώφρονος νομικού, ο οποίος με την παρουσία του ανέδειξε, δικαιολόγησε και υποστήριξε τον θεσμικό ρόλο του δικηγόρου» παρουσίασε τον κ. Μέκο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Γιώργος Κυμπαρίδης αναφερόμενος και στην προσφορά του συγγραφέα και στον πολιτισμό της περιοχής μέσα από το συγγραφικό του έργο.
 
Έκανε ειδική αναφορά στους σημαντικότερους σταθμούς της δικηγορικής πορείας του τιμώμενου προσώπου τονίζοντας πως «σε μια εποχή, όπως η σημερινή, που όλες οι αξίες καταρρακώνονται, ο Ζαφείρης Μέκος αποτελεί την εξαίρεση, αυτό που λέμε ότι “πήγε κόντρα στο ρεύμα” και, όπως καταλαβαίνουμε όλοι, το να πηγαίνεις κόντρα στο ρεύμα σε μία εποχή που θέλει άλλα πράγματα είναι εξαιρετικά σημαντικό». Παράλληλα τόνισε τη συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία του ιδίου μέχρι και σήμερα στα της δικηγορικής κοινότητας της περιοχής μας, αποτίνοντας φόρο τιμής εκ μέρους και του συνόλου αυτής καθώς όπως υπογράμμισε κλείνοντας « ο Ζαφείρης Μέκος δίδαξε ήθος και έδωσε αυτές τις οριοθετήσεις που θέλει ο νομικός χώρος της χώρας». 

Γιάννης Πασσόπουλος «Ο Ζαφείρης Μέκος άφησε εποχή στο νοσοκομείο της πόλης μας αλλά και πλούσιο κοινωνικό έργο»

Για την προσφορά του στον τομέα της υγείας, από τη θέση του διοικητή του Νοσοκομείου Κομοτηνής κατά την περίοδο 2005-2008 αναφέρθηκε με τη σειρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου Κομοτηνής κ.Γιάννης Πασσόπουλος, ο οποίος τόνισε πως η θητεία του συνέπεσε με την αναδιοργάνωση του ΕΣΥ που οδήγησε σε μία από τις λαμπρότερες για το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής περιόδους, τονίζοντας πως και προσωπικά ο κ. Μέκος «άφησε εποχή στο νοσοκομείο της πόλης μας αλλά και πλούσιο κοινωνικό έργο».
 
Στα ιστορικά και κυρίως τα πολιτισμικά στοιχεία του συγγραφικού έργου του Ζαφείρη Μέκου αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο κ.Μανόλης Βαρβούνης, καθηγητής της Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ, επικεντρώνοντας στους δύο βασικούς άξονες αυτού που δεν είναι άλλοι από τον απόλυτο σεβασμό στην πολυπολιτισμικότητα της περιοχής αλλά και «η προσήλωσή όλων των διαβιούντων στη Θράκη στην κυριαρχούσα ελληνικότητα αυτής». «Ιδίως στο βιβλίο του “Τη Θράκη και τα μάτια σας” αυτό που κυρίως υπερασπίζεται είναι η ελληνικότητα της Θράκης και το πώς θα πρέπει όλοι αυτοί οι διαφορετικών πολιτιστικών καταβολών άνθρωποι να ζουν εδώ υπό την κυρίαρχη έννοια ότι είναι Έλληνες πολίτες και πως κοινή πατρίδα όλων είναι η Ελλάδα» υπογράμμισε ο ίδιος, τονίζοντας πως όλα αυτά περιγράφονται μέσα από τη ματιά «ενός ανθρώπου που δεν είναι λαογράφος ούτε ιστορικός, έχει νομική παιδεία και κατάρτιση και λόγω του επαγγέλματός του έχει έρθει σε επαφή με κατοίκους της περιοχής όλων των κοινωνικών στρωμάτων άρα ξέρει πάρα πολύ καλά τον σφυγμό του κόσμου».
 
Όχι ένα, όχι δύο αλλά τέσσερα νομικά εγχειρίδια που φέρουν την υπογραφή του κ. Μέκου παρουσίασε με τη σειρά της η δικηγόρος και λέκτορας της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ κ. Ισμήνη Στεργιαννίδου, το περιεχόμενο των οποίων αφορά στην ιστορική αναδρομή της νομοθεσίας διαχρονικά στην Ελλάδα, στον ρόλο των παραγόντων της δίκης, στο σύνδικό της πτωχεύσεως αλλά και στην αρμοδιότητα του Μουφτή ως δικαιοδοτικού οργάνου στις οικογενειακές και κληρονομικές υποθέσεις της μειονότητας στην περιοχή μας, ενώ τον κύκλο των εισηγήσεων έκλεισε ο φιλόλογος κ.Γεώργιος Χαραλαμπίδης, ο οποίος μίλησε για τη λογοτεχνική προσφορά του συγγραφέα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.