Η Κομοτηνη στο Φεστιβαλ Καννων

Στις 25 Μαΐου η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας «Djam» του Τόνι Γκατλίφ - Γυρίσματα της ταινίας έγιναν στην πόλη μας με τη συμμετοχή ντόπιων ερασιτεχνών ηθοποιών του Θεατρικού Εργαστηρίου του ΔΗΠΕΘΕ και του Συλλόγου «Γυναίκα και Δημιουργία»

Στο Φεστιβάλ Καννών θα πρωταγωνιστήσει στις 25 Μαΐου η Κομοτηνή, δια μέσου της πρεμιέρας της νέας ταινίας του Γάλλου σκηνοθέτη Τόνι Γκατλίφ με τίτλο «Djam». Η ταινία θα προβληθεί στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ και όπως έχει ανακοινωθεί μετά την προβολή της θα ακολουθήσει συναυλία, όπου ο αλγερινής καταγωγής σκηνοθέτης θα παίξει μουσική με την μπάντα του «Rebetiko».
 
Ο πολυβραβευμένος από το Φεστιβάλ Καννών σκηνοθέτης, αλγερινής καταγωγής και αγαπημένος παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα, έχει διακριθεί για την αγάπη του, σε ό,τι αφορά την φιλμογραφία του, στην ιστορία και τις παραδόσεις των τσιγγάνων – «Latcho Drom» (1993), «Gadjo Dilo» (1997), «Εxiles» (2004), «Transylvania» (2006), «Korkoro» (2009), «Αγανακτισμένους» (2012)- αυτή τη φορά ωστόσο η νέα του ταινία εμπνέεται από την ελληνική ιστορία της δεκαετίας του ’60 και τη ρεμπέτικη μουσική.
 

Η Κομοτηνή αποτέλεσε έναν από τους σταθμούς των γυρισμάτων της ταινίας αυτής, ελληνογαλλικής παραγωγής, καθώς τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε Μυτιλήνη, Καστανιές, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και στην Κομοτηνή, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αλλά και στην Τουρκία.
 
Και αυτό καθότι η ταινία πραγματεύεται το οδοιπορικό της Ντζαμ, μίας 25χρονης Ελληνίδας, περιπετειώδους, ατίθασης και απελευθερωμένης από κάθε είδους ηθική σύμβαση η οποία κληρονομεί ένα καΐκι, που στη δεκαετία του ’60, στη διάρκεια της Χούντας, χρησιμοποιούνταν για την μεταφορά κομμουνιστών από τα ελληνικά νησιά. Ο θείος της, ο ρεμπέτης τραγουδιστής Κακούργος, θέλει να επιστρέψει το καΐκι στη θάλασσα, μετατρέποντάς το σε πλωτό καμπαρέ με το όνομα «Ελεγεία των Αθανάτων». Ο Κακούργος στέλνει την Ντζαμ στην Κωνσταντινούπολη, για να φέρει ένα δυσεύρετο ανταλλακτικό. Εκεί, η Ντζαμ θα γνωρίσει την Αβρίλ, μια νεαρή χορεύτρια της κοιλιάς, εντυπωσιακά όμορφη. Η Ντζαμ, γοητευμένη από την Αβρίλ, της προτείνει να δουλέψει στην «Ελεγεία των Αθανάτων», και την παίρνει μαζί της. Οι δυο τους ξεκινούν το ταξίδι της επιστροφής. Με το που φτάνουν στη Λέσβο, οι δυο κοπέλες ανακαλύπτουν πως μερικοί από τους κατοίκους του νησιού δεν εγκρίνουν το σχέδιο τους, στοιχειωμένοι ακόμα από την ιστορία του καϊκιού. Δεμένη μόλις δώδεκα χιλιόμετρα μακριά από τη θαλάσσια διαδρομή των προσφύγων, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η «Ελεγεία των Αθανάτων» θα βγει και πάλι στο πέλαγος, αλλά με διαφορετική αποστολή αυτή την φορά.
 

Στο τρέιλερ της ταινίας που κυκλοφόρησε λίγο καιρό πριν, διακρίνουμε και Κομοτηναίους ερασιτέχνες ηθοποιούς οι οποίοι συμμετείχαν σε δεύτερους ρόλους, μεταξύ των οποίων τα μέλη του θεατρικού εργαστηρίου του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής Κυριακή Αμβροσιάδου, Ντέμης Καρελιάδης, Άρης Κιλιγκαρίδης, Γιώργος Κουκαλιώτης, Άγγελος Μαστραγγελής, Άννυ Μαχαιροπούλου και Δημήτρης Οικονομίδης, ενώ στα γυρίσματα που πραγματοποιήθηκαν στην Κομοτηνή συμμετείχαν και μέλη του Συλλόγου «Γυναίκα και Δημιουργία».
 
Μία από τις σκηνές που γυρίστηκαν στην Κομοτηνή και εμπεριέχονται στην ταινία είναι η αναβίωση ενός ρεμπέτικου γλεντιού, τα γυρίσματα για το οποίο έγιναν σε καφενείο στην Ερμού στις 27 Νοεμβρίου, όπου συμμετείχαν επίσης γνωστοί μουσικοί από τη Θεσσαλονίκη. 
 
Πρωταγωνίστριες της ταινίας είναι η Δάφνη Πατακιά και η Αλεξάνδρα Κλαδάκη, ενώ συμπαραγωγός από την ελληνική πλευρά είναι η Φένια Κοσοβίτσα της Blonde Audiovisual Production και  από τη Γαλλία είναι οι Princes Production και Pyramide Productions και από την Τουρκία η Guverte Film.
 
Η ταινία αναμένεται να προβληθεί και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.