Η Κομοτηνη πρωτος σταθμος του γερμανου πρεσβη

Την Κομοτηνή επέλεξε ως πρώτο σταθμό των περιοδειών στην ελληνική περιφέρεια μετά την διαπίστευσή του στην Αθήνα, τον Σεπτέμβριο, ο γερμανός πρέσβης, Dr Albert Spiegel, προκειμένου να παραστεί στην ενημερωτική εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης με θέμα τις Ελληνογερμανικές σχέσεις στη Β. Ελλάδα, συνοδευόμενος από τον πρόξενο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Emst Doring, τον αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Λάκη Μαραγκό, τον διευθυντή του Επιμελητηρίου, δρα. Αθανάσιο Κελέμη, και τον επίτιμο πρόξενο της Γερμανίας στην Κομοτηνή, Γιάννη Καλδιριμτζή.

Ο κύκλος των επαφών του γερμανού πρέσβη στην Κομοτηνή, άνοιξε, στις 12 το μεσημέρι με την επίσκεψή του στον γενικό γραμματέα της περιφέρειας ΑΜ-Θ, Άρη Παπαδόπουλο και συνεχίστηκε με την συνάντηση που είχε στη Νομαρχία με τον απερχόμενο νομάρχη, Στέργιο Σταυρόπουλο και με τον νεοεκλεγέντα νομάρχη, Άρη Γιαννακίδη.

Στις 2 το μεσημέρι ο κ. Spiegel έφτασε στο Δήμο Κομοτηνής όπου είχε ημίωρη συνάντηση με τον δήμαρχο Κομοτηναίων, Τάσο Βαβατσικλή.


Οι δύο γερμανοί διπλωμάτες ενημερώθηκαν από τον κ. Βαβατσικλή για την λειτουργία του δήμου και γενικότερα για τη λειτουργία του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιοχή μας, ενώ από τον γερμανό πρέσβη έγινε συνοπτική ανάλυση των στόχων της χώρας του για ανάπτυξη εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με εμπορικούς και βιομηχανικούς φορείς στην περιοχή της Β. Ελλάδας.

Σε δηλώσεις του, βγαίνοντας από το γραφείο του δημάρχου, ο Dr Spiegel, τόνισε ότι επισκέφθηκε τη Θράκη επειδή δεν την γνώριζε καθόλου και ότι «ενώ παλαιότερα δεν υπήρχε ανάπτυξη, τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ραγδαία με πολύ ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον».

«Οι εντυπώσεις μου είναι ότι μπορούν να γίνουν πολλά ακόμα στην περιοχή», είπε, ο γερμανός πρέσβης και θυμήθηκε ότι επισκέφθηκε και πάλι τη Θράκη, ως φοιτητής, το 1959, πηγαίνοντας στην Κωνσταντινούπολη.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις οικονομικές σχέσεις της Γερμανίας με τη Θράκη, ο Dr Spiegel, επεσήμανε ότι οι οικονομικές σχέσεις της Γερμανίας με όλη την Ελλάδα είναι πολύ καλές τόσο στον τομέα των εξαγωγών, όσο και στους τομείς των εισαγωγών και των επενδύσεων.

«Η Β. Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα ότι εδώ ζουν πάρα πολύ έλληνες που παλαιότερα εργάστηκαν και έζησαν στη Γερμανία», πρόσθεσε, για να σημειώσει ότι η συνεργασία, με την ανάπτυξη που παρουσιάζει η Θράκη, τα επόμενα χρόνια θα γίνει πιο εντατική.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κομοτηναίων εξέφρασε την άποψη ότι η επίσκεψη του γερμανού πρέσβη τιμά τον δήμο Κομοτηνής από τη στιγμή που είναι ο πρώτος δήμος που επισκέπτεται από την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Σεπτέμβριο, ενώ αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε, τόνισε, ότι αντηλλάγησαν απόψεις οικονομικού περιεχομένου και ότι έγινε μια ανάλυση των διεθνών σχέσεων του δήμου Κομοτηνής και των παρεμβάσεων του σε βαλκανικό επίπεδο.

Η ομιλία του Dr Spiegel, Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο, αναμενόταν να ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα και από εκεί θα υπάρξει αναλυτικό ρεπορτάζ στο αυριανό φύλο του «Παρατηρητή»
.

Δάμων Δαμιανός

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.