Η Κομοτηνη, νεο περιφερειακο κεντρο στον σχεδιασμο του ΥΠΕΧΩΔΕ

Προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση σε σχέση με τη διοικητική διάρθρωση της χώρας και την αποτελεσματικότητά της, εν όψει του Τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Ο προβληματισμός συνίσταται στο κατά πόσο θα μπορούσαν οι ελληνικές περιφέρειες με την υπάρχουσα διοικητική δομή, να απορροφήσουν αποτελεσματικά τα κονδύλια που προβλέπονται γι΄ αυτές, με δεδομένο ότι τόσο η διάρθρωση τους, ο πληθυσμός τους αλλά και η διοικητική τους δομή δεν είναι σήμερα στο επίπεδο που επιβάλλουν οι συνθήκες του ανταγωνισμού των περιφερειών στα πλαίσια της Ε.Ε.


Δεν θα πρέπει άλλωστε να διαφεύγει της προσοχής ότι το Υπουργείο Εσωτερικών μελετά εδώ και καιρό τον «δεύτερο Καποδίστρια», που θα περιλαμβάνει εκτός από τις καταργήσεις μη βιώσιμων Δήμων και την πιθανή αναθεώρηση κάποιων διοικητικών τους ορίων και μια πιθανή αναδιάρθρωση των περιφερειών που θα έχει ως συνέπεια και την μεταβολή του εκλογικού νόμου, στη βάση του νέου τοπίου που θα προκύψει από τις αλλαγές αυτές.

Στο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το ΥΠΕΧΩΔΕ και αφορά την χωροταξική ανάπτυξη της χώρας, ο Υπουργός, κύριος Κώστας Λαλιώτης, έδωσε εντολή να ενταχθεί και το σχέδιο ειδικών που επεξεργάστηκε ομάδα ειδικών του Πολυτεχνείου και στοχεύει στη δημιουργία οκτώ περιφερειακών κέντρων και άλλων οκτώ περιφερειακής εμβέλειας «που θα αποκαταστήσουν την ισορροπία στη σημερινή διαστρεβλωμένη περιφερειακή διάρθρωση της Ελλάδας».

Το ερευνητικό πρόγραμμα έχει τον τίτλο «Το οικιστικό δίκτυο της Ελλάδας – Προτάσεις πολιτικής», και το συνέταξε το Εργαστήρι Πολεοδομικών σπουδών του Ε.Μ.Π. και ο τομέας Χωροταξίας με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Αγγελίδη.

Το πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ και την Ε.Ε., προωθεί την ενίσχυση των Ιωαννίνων, Τρίπολης, Μυτιλήνης, Κομοτηνής, Ερμούπολης Κέρκυρας, Λαμίας και του δίπολου Κοζάνης – Πτολεμαϊδας, ως νέων μεγάλων περιφερειακών κέντρων της χώρας, πέρα από τα Μητροπολιτικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και των παραδοσιακών μεγάλων κέντρων της Πάτρας, του Ηρακλείου και του δίπολου Λάρισας- Βόλου. Κέντρα τοπικής εμβέλειας θα γίνουν το Αγρίνιο, η Ρόδος, η Καβάλα, η Καλαμάτα ,η Χαλκίδα, τα Χανιά, η Κατερίνη και οι Σέρρες.

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Αθήνα από την πολεοδόμο- χωροτάκτη Γαβριέλλα Κάρκα κατά τη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Νέα πολυκεντρικότητα και χωρική ανάπτυξη» που οργάνωσαν το ΥΠΕΧΩΔΕ, ο τομέας πολεοδομίας και χωροταξίας του Πολυτεχνείου, καθώς και το εργαστήρι πολεοδομίας της Ναντέρ του Παρισιού.

«Πρόκειται για ερευνητικό πρόγραμμα του Εργαστηρίου Πολεοδομικών Σπουδών του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου -Τομέας Χωροταξίας και το οποίο κατέληξε σε κάποιες πολιτικές και όχι ακριβώς σε προτάσεις, για το πώς μπορούν οι ελληνικές πόλεις και οι οικισμοί να γίνουν ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο. Γι’ αυτό προτείνει ορισμένες συνεργασίες και διάφορα δίκτυα» δήλωσε σήμερα στον ΠτΘ η επικεφαλής του προγράμματος κ. Γαβριέλλα Κάρκα παρουσιάζοντας την φιλοσοφία του.

Η κ. Κάρκα εκτίμησε ότι το σημερινό μοντέλο της διοικητικής διάρθρωσης της χώρας είναι αναποτελεσματικό και για να μπορέσουν οι οικισμοί και οι πόλεις να επιβιώσουν, οφείλουν να προβούν σε κάποιες συνεργασίες. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου υπεβλήθησαν προτάσεις και διάφοροι προβληματισμοί.

«Η φιλοσοφία συνίσταται στην ένταξη των πόλεων σε δίκτυα με τον κοντινό τους χώρο, ώστε να πραγματοποιήσουν κοινά προγράμματα και να διεκδικήσουν κονδύλια και από την Ε.Ε., γνωρίζοντας ταυτόχρονα πως θα διαχειριστούν τον χώρο τους».

Ως προς το αν αυτό το πρόγραμμα θα μπορούσε να σημαίνει και αλλαγή της διοικητικής διάρθρωσης της χώρας η κ. Κάρκα επεσήμανε ότι «θα μπορούσε να αναπτυχθεί ένας προβληματισμός σε αυτό το σημείο, αφού υπάρχει και η άποψη από πλευράς ΕΕ για τη δημιουργία διοικητικών μονάδων περισσότερο ισχυρών από άποψη πληθυσμού και αρμοδιοτήτων.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει λιγότερες περιφέρειες από ότι σήμερα και περισσότερο δυνατές. Από την άλλη μπορούμε να ξεφύγουμε από τα κλασσικά σχήματα διοικητικών διαρθρώσεων, -κωμόπολη, νομαρχιακό κέντρο, ανοιχτή πόλη- και να γίνουν διάφοροι άλλοι συνδυασμοί στο χώρο»
.

Δάμων Δαμιανός

Άννα Πατρωνίδου


google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.