Η Κομοτηνη αλλαζει προσωπο

Τη θέση ότι η Δημοτική Αρχή της Κομοτηνής κι ειδικότερα η παράταξη της Νέας Πορείας έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη ειδικότερα σε ό, τι αφορά τον τομέα κατασκευής έργων υποδομής, για την τετραετία 2002-2006, διατύπωσε ο Δήμαρχος κ. Τάσος Βαβατσικλής, ανακεφαλαιώνοντας, σε δηλώσεις του, μια σειρά από παρεμβάσεις που υλοποιούνται ή πρόκειται να ξεκινήσουν στην πόλη και τους οικισμούς.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε εκτός των άλλων, στις εργασίες αποκατάστασης του αστικού οδικού δικτύου που άρχισαν από την οδό Σισμάνογλου, στην αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης, στην αναπαλαίωση κι ανάδειξη του αρχοντικού Στάλιου και της οικίας Πιεράκη όπου στεγαστεί ο τοπικός Σύλλογος Σαρακατσάνων.
Μίλησε εξάλλου για το άσυλο των αδέσποτων ζώων, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.

Ο κ. Βαβατσικλής αναφέρθηκε στην προεκλογική δέσμευση της παράταξης «ότι θα εισέλθουν στα ταμεία του δήμου 100 εκατομμύρια ευρώ περίπου τα οποία θα αξιοποιηθούν και θα αποδοθούν ανάλογα» σημειώνοντας ότι ήδη έχει επιτευχθεί το 65% της εισροής των κονδυλιών και το 100% της αξιοποίησης τους.

Εκτός από τα έργα υποδομής για την αποχέτευση όμβριων λημμάτων, προχώρησε η αντικατάσταση του παλιού δικτύου ύδρευσης που αποτελείται από σωλήνες χυτοσιδήρου ή αμιάντου, μήκους 32 χλμ. μέσα στο 2004 και τις αρχές του 2005.

Σύντομα θα αποπερατωθούν τα έργα της ΔΕΥΑΚ ενώ θα δρομολογηθεί η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού, θα αντικατασταθούν τα δίκτυα προς τους παλιούς οικισμούς του Δήμου.

Οι αποκαταστάσεις της αστικής οδοποιίας, θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «Θησέας» με περίπου 3 εκ. δρχ ενώ για τον ίδιο σκοπό θα διατεθούν κονδύλια από τον δημοτικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τον κ. Βαβατσικλή θα προχωρήσουν εργασίες αποκατάστασης εκτός από την Σισμάνογλου, στις οδούς Αναπαύσεως, Ικονίου, Ορφέως, Δημοκρίτου, Μακεδονίας, 14ης Μαΐου, Φιλίππου, Μαραθώνος, Φιλιππουπόλεως, τη Λυκαβηττού και στην παλιά οδό Ξάνθης. Ακόμη μέσα στην άνοιξη θα ξεκινήσει η κατασκευή έργων υποδομής και η αποκατάσταση της οδού Εγνατίας, και στις προεκτάσεις των οδών Μαρινάκη και Σοφούλη.

Το ιστορικό εμπορικό κέντρο της Κομοτηνής είναι ένα ακόμη σημείο της πόλης το οποίο αποδίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα από τη Δημοτική Αρχή. Στο πλαίσιο του προγράμματος URBAN, θα κατασκευαστεί πέργκολα στην περιοχή ενώ η οδός Ιωαννίνων θα μετατραπεί σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο της δημιουργίας της βιβλιοθήκης τέχνης στην πλατεία δασαρχείου, η οποία θα λειτουργήσει κι ως χώρος παρουσιάσεων βιβλίων και άλλων εκδηλώσεων.

Εξάλλου αποπερατώνονται οι εργασίες στο κτίριο το οποίο θα στεγάσει το Μουσείο Καραθεοδωρή.

Παπαδριέλλειος Δημοτική Πινακοθήκη

Μέχρι το Πάσχα αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στον εξωτερικό χώρο του αρχοντικού Στάλιου, όπου πρόκειται να στεγαστεί η Παπαδριέλλειος Δημοτική Πινακοθήκη. Θα ακολουθήσει η δημοπρασία για την αξιοποίηση του εσωτερικού χώρου.

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής εξέφρασε την πεποίθηση ότι το έργο ανάδειξης του αρχοντικού θα περατωθεί το αργότερο στις αρχές του νέου έτους, οπότε και θα γίνει η τοποθέτηση των 30 πινάκων που αγόρασε η ΚΕΔΚΕ, μετά από πανελλήνιο διαγωνισμό στη μνήμη του αείμνηστου Δημάρχου Γιώργου Παπαδριέλλη.

Ο κ. Βαβατσικλής πρόσθεσε ότι υπάρχει η ανταπόκριση από Θρακιώτες κι όχι μόνο καλλιτέχνες, στο μαραθώνιο που ξεκίνησε ο Δήμος για την συλλογή κι άλλων έργων που θα κοσμήσουν την πινακοθήκη.

Άσυλο για αδέσποτα ζώα

Το ύψος της επένδυσης η οποία θα υλοποιηθεί, στο χώρο μετά το νέο άλσος πάρκου, ξεπερνά τις 300.000 ευρώ. Οι εργασίες αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν σύντομα, αφού προχώρησε η ανάδειξη του αναδόχου.

Σύμφωνα και με σχετικό νόμο που ισχύει από το έτος 2003, τα ζώα που θα φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του θα τυγχάνουν της ανάλογης φροντίδας, θα στειρώνονται, θα εμβολιάζονται και θα αφήνονται ξανά ελεύθερα στο περιβάλλον. Παράλληλα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους του ασύλου θα νοσηλεύονται τραυματισμένα ζώα.

Το άσυλο θα καταλαμβάνει έκταση αρκετών στρεμμάτων θα περιλαμβάνει χώρους φιλοξενίας και άλλων οικόσιτων ζώων.

Το έργο ξεκίνησε με δημοτικές δαπάνες ενώ η Δημοτική Αρχή προσβλέπει στην επιχορήγηση του Δήμου για την υλοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.

Ν.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.