Η Κομοτηναια εικαστικος Ελενη Πεχλιβανη «μιλα» για το μεταναστευτικο δινοντας μορφη στον Νασο

Το μικρό ελεφαντάκι που πρωταγωνιστεί στο βιβλίο «Νάσος το ελεφαντάκι – το μακρύ ταξίδι» παρουσιάζεται σήμερα στην Κομοτηνή

«Ο Νάσος, ενώ ζει ευτυχισμένος, πρέπει να αφήσει όσα αγαπάει για να σωθεί από τους λαθροκυνηγούς. Έτσι ξεκινάει το µακρύ ταξίδι. Θα µπορέσει να βρει ένα νέο σπίτι και να νιώσει πάλι χαρούµενος;»…
 
Μέσα από την ιστορία του Νάσου, ενός μικρού ελέφαντα, ο οποίος αναγκάζεται να «ξεριζωθεί» από τη δική του πατρίδα, η κ.Βίβή Καββαδά και η Κομοτηναία εικαστικός κ.Ελένη Πεχλιβάνη, ευελπιστούν να διδάξουν στα παιδιά τις έννοιες της προσφυγιάς, της τόλμης και της φιλοξενίας.
 
Το βιβλίο «Νάσος το ελεφαντάκι – το μακρύ ταξίδι» της Βίκυς Καββαδά σε εικονογράφηση Ελένης Πεχλιβάνη, παρουσιάζεται σήμερα, Σάββατο 3 Ιουνίου και ώρα 12 το μεσημέρι στο Prime Time (Εμπορικό Κέντρο Kosmopolis) από το βιβλιοπωλείο «Δημοκρίτειο» και τις εκδόσεις mamaya.
 
Η ιστορία του Νάσου αποτελεί την πρώτη συγγραφική προσπάθεια της συγγραφέα, σε αντίθεση με την εικονογράφο του βιβλίου κ. Ελένη Πεχλιβάνη που έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν με την παιδική εικονογράφηση.
 
Η «δική μας» Ελένη Πεχλιβάνη  σπούδασε Ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητές τους Γ. Ψυχοπαίδη και Α. Χριστάκη, από όπου αποφοίτησε τον Σεπτέμβριο του 2009. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της παρακολούθησε μαθήματα Χαρακτικής, Σκηνογραφίας και Φωτογραφίας.  Η κλίση της προς την τέχνη της ζωγραφικής ήταν εμφανής από πολύ μικρή ηλικία, ωστόσο όπως λέει η ίδια «ίσως δεν υπήρχαν οι βάσεις για να με κατευθύνει κάποιος από πιο νωρίς». Από τη στιγμή που το ανακάλυψε βρήκε τον δικό της δρόμο για να την εξελίξει, με τη βοήθεια σημαντικών ανθρώπων, μεταξύ των οποίων, όπως θυμάται η κ. Πεχλιβάνη, και ο Κομοτηναίος σπουδαίος ζωγράφος και καλλιτέχνης γενικότερα Νίκος Θωμάς, που την έφερε σε επαφή με ανθρώπους στην Αθήνα.

Τον Μάρτιο και Οκτώβριο του 2010 ανέλαβε την οργάνωση του εικαστικού τμήματος με παιδιά ηλικίας 5-7 και 8-12 στο Μουσείο Μπενάκη, ενώ τον Φεβρουάριο του 2011 οργάνωσε το εικαστικό τμήμα με παιδιά ηλικίας 5-7 και 8-12 στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης. Έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές/θεματικές.

Από το 2015 ασχολείται και με την παιδική εικονογράφηση. Για τη δημιουργία των σχεδίων της χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές και δεν σταματά να πειραματίζεται με νέες μεθόδους και υλικά. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. 
 
Με την αφορμή της σημερινής παρουσίασης η κ. Πεχλιβάνη μίλησε στον «ΠτΘ» για τη συμμετοχή της στο «ταξίδι του Νάσου» αλλά και τη γενικότερη έως τώρα καλλιτεχνική της πορεία. 

«Η ενασχόληση των παιδιών με τις τέχνες τους ανοίγει έναν νέο κόσμο» 

«Η ιδέα του βιβλίου ξεκίνησε με την πολύ καλή φίλη Βιβή Καββαδά και με την σκέψη ότι θέλαμε να φτιάξουμε  ένα παιδικό βιβλίο που να αγγίζει ένα επίκαιρο θέμα, το μεταναστευτικό. Βρήκα το κείμενο εξαιρετικό και έτσι ξεκίνησα την εικονογράφηση, η οποία έγινε πάνω στα δικά μου στοιχεία, με την προσθήκη ωστόσο και καινούργιων στοιχείων, που αποτέλεσαν για εμένα έναν ωραίο πειραματισμό. Για παράδειγμα πήρα τα χρώματα από τις ζωγραφιές της κόρης μου » τόνισε η ίδια για να επισημάνει ότι σε ό,τι αφορά τη δική της συμβολή στο βιβλίο «θέλησα με έναν απλοϊκό τρόπο, μέσα από απλές εικόνες,  μέσα από τις εκφράσεις του Νάσου να προκαλέσω κάποια συναισθήματα στα παιδιά».
 
Η ίδια άλλωστε συνεχίζει να δουλεύει με παιδιά, στο εργαστήριο της στην Αθήνα, γεγονός που σε συνδυασμό με την χρόνια ενασχόλησή της μαζί τους, την βοήθησε να κατανοήσει τον πολύ σημαντικό ρόλο που παίζει η τέχνη για την εξέλιξή τους. « Η ενασχόλησή των παιδιών με κάθε τέχνη είναι πολύ σημαντική, γιατί τους ανοίγει έναν καινούργιο κόσμο, ένα πεδίο πειραματισμού με τα συναισθήματά τους, ένα πεδίο κατανόησης των όσων διαθέτουν και δεν το γνώριζαν» επεσήμανε. 

«Η πολυπολιτισμικότητα της Κομοτηνής καθόρισε τις σπουδές μου στην τέχνη του σχεδίου» 

Για την Ελένη Πεχλιβάνη μεταξύ άλλων έχουν γράψει πως μέσα από τα έργα της αναδεικνύεται  «ο άνθρωπος που κρατά καλά την πολιτισμική του ταυτότητα και ταυτόχρονα συνυπάρχει αρμονικά με τους άλλους. […] Η διαφορετική κουλτούρα δεν τους χωρίζει, αλλά αντίθετα γίνεται γέφυρα επικοινωνίας». Αυτό ακριβώς προσπαθεί και η ίδια να πετύχει μέσα από την τέχνη της, ήτοι να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα σε δύο και περισσότερους κόσμους, που ζουν ήδη αρμονικά και ισορροπημένα. Άλλωστε δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά όπως τόνισε, καθώς μεγαλωμένη στην Κομοτηνή, η πολυπολιτισμικότητα, η αρμονική συμβίωση, η πλούσια σε ανατολικά ερεθίσματα περιοχή μας, «καθόρισαν τις σπουδές μου στην τέχνη του σχεδίου».
 
Τον Φεβρουάριο του 2017 αναμένεται να κάνε «πρεμιέρα» η νέα της ατομική έκθεση, ενώ όπως έκανε γνωστό έχει αναλάβει την εικονογράφηση άλλων δύο παιδικών βιβλίων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.