Η Κομοτηναια Χρυσανθη Χρυσοχοιδη διακριθηκε στην 5η Πανελληνια Μαθητικη Προσομοιωση των Επιτροπων του ΟΗΕ

Κατάφερε να διακριθεί για δεύτερη χρονιά στον θεσμό η μαθήτρια του 1ου ΓΕΛ Κομοτηνής

Πραγματοποιήθηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου «Μαθητές σε ρόλο Διπλωμάτη». Φέτος έγινε διαδικτυακά υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ, με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη τη χώρα.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν την προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, καθώς και η γνωριμία και η εξοικείωσή τους με ζητήματα εφαρμογής των σχετικών διεθνών Συμβάσεων του ΟΗΕ.

Στην υψηλότερη διάκριση «Καλύτερος Εμπειρογνώμονας» στην κατηγορία «Δικαιώματα του Παιδιού – Το Δικαίωμα στην Υγεία», της προσομοίωσης αναδείχθηκε η Κομοτηναία μαθήτρια της Β’ τάξης του 1ου ΓΕΛ Κομοτηνής Χρυσάνθη Χρυσοχοΐδη. Μάλιστα και πέρσι η Χρυσάνθη Χρυσοχοϊδη συμμετείχε στην προσομοίωση, όπου κατάφερε να διακριθεί.

Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να υπερασπίζονται τα δικαιώματα του ανθρώπου, να δέχονται τα επιχειρήματα των άλλων, να σέβονται τις απόψεις των άλλων κρατών και να αναπτύσσουν την κατάλληλη επιχειρηματολογία προκειμένου να πείσουν για τις θέσεις τους. Γνωρίζουν ακόμη τη διαδικασία των Επιτροπών, τη διαδικασία ενός διεθνούς forum, και τη διπλωματία όπως εφαρμόζεται στο πλαίσιο ενός διεθνούς οργανισμού, βασισμένη σε κανόνες διεξαγωγής γόνιμου διαλόγου και στην καλλιέργεια του σεβασμού σε επίπεδο αντιλογίας. Μέσα από αυτόν τον γόνιμο διάλογο προτείνονται  τρόποι αντιμετώπισης οι οποίοι αποστέλλονται στον ΟΗΕ και υλοποιούνται όσοι μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Επικεφαλής και επιστημονικά υπεύθυνη της Οργανωτικής Επιτροπής ήταν η Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου, ad hοc δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και δημιουργός του μοναδικού φοιτητικού Μοντέλου Προσομοίωσης των Ηνωμένων Εθνών στην Ελλάδα, “ThessIsMUN”, Παρούλα Νάσκου-Περράκη.

Την επίσημη τελετή λήξης τίμησαν με την παρουσία τους η Υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη και η Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μαρία Σπυράκη.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ ολόκληρη την τελετή λήξης:

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.