Η κοινωνια καταργησε τον αντικαπνιστικο νομο στην πραξη

Αν στο προηγούμενο διάστημα η κοινωνία καταδίκασε στην πράξη τον περιβόητο αντικαπνιστικό νόμο, την περίοδο των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς έγινε το… «έλα να δεις» σε εστιατόρια, cafe και bar.

Η καταστρατήγηση πήγε «σύννεφο», αφού πλέον ούτε για τα μάτια δεν ισχύουν οι απαγορεύσεις και η εικόνα στην πλειονότητα των παραπάνω καταστημάτων ουδόλως διαφέρει από αυτή που ξέραμε επί δεκαετίες. Ακόμα και ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος παραδέχεται στις… καθημερινές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παρουσίες του ότι οι διατάξεις του νόμου καταστρατηγούνται και υπόσχεται νέες πρωτοβουλίες για να μην μείνει το μέτρο στα χαρτιά. «Η εφαρμογή του έχει εμφανίσει πολλά προβλήματα, ειδικά στην τήρηση των μέτρων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος» λέει στα «Νέα» ο υπουργός, προσθέτοντας: «Γι’ αυτό στο υπουργείο Υγείας πήραμε την πρωτοβουλία να υπάρξει μέσα στις επόμενες ημέρες συνεργασία του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας µε τους γενικούς γραμματείς των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομίας, Ανάπτυξης και Εσωτερικών, µε σκοπό να εξειδικευτούν ζητήματα εφαρμογής. Πάντως, σε ό,τι αφορά το υπουργείο Υγείας έχουμε καταθέσει τροπολογία για την ένταξη του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας στους ελεγκτικούς μηχανισμούς».

Πάντως οι δικαιολογίες για την απουσία ελέγχων είναι άπειρες και συνάμα αστείες, ιδίως όταν στελέχη του υπουργείου Υγείας επικαλούνται ακόμα και… τις δημοτικές εκλογές και τις αλλαγές σκυτάλης στους δήμους. Αρκεί και μόνο να αναφερθεί ότι στη Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβριο έγιναν μόλις 139 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 38 πρόστιμα, ενώ οι ελεγκτικές δράσεις του υπουργείου σταματούν στον Νοέμβριο. Τότε, σε τέσσερις μεγάλες πόλεις της χώρας είχαν επιβληθεί 270 πρόστιμα, µε την Αθήνα, που διαθέτει το μεγαλύτερο σώμα Δημοτικής Αστυνομίας, να είναι «πρωταθλήτρια» σε ελέγχους (3.232).

Γεγονός είναι πάντως ότι ο κόσμος συνεχίζει να καπνίζει, αφού η εφαρμογή του νόμου ουσιαστικά επαφίεται στον ιδιοκτήτη της επιχείρησης. Κι αυτός -όπως είναι φυσικό- θα κοιτάξει το ταμείο του και όχι να κάνει τον… σερίφη διώχνοντας κόσμο σε τέτοιες εποχές…

«Έρχεται σήμα σαν αυτό των… τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτου»

Εξ αρχής εκφράσαμε τη δυσπιστία μας μαζί με χιλιάδες καταστηματάρχες κι συμπολίτες για την αποτελεσματικότητα αλλά και για τα κίνητρα ενός τέτοιου μέτρου. Αφ’ ενός διότι έρχεται να βάλει ταφόπλακα στην ήδη πνέουσα τα λοίσθια αγορά και αφ’ ετέρου διότι δεν πιστεύουμε ότι ξαφνικά πήρε κάποιους… ο πόνος για τη δημόσια υγεία (περισσότερα θα βρει κανείς στο πρωτοχρονιάτικο αφιέρωμα του «ΠτΘ», στο κύριο ελληνικό κοινωνικό γεγονός).

Αντίστοιχες σκέψεις και θέσεις εμπεριέχονται και στις δηλώσεις του προέδρου του σωματείου cafe-bar της Ξάνθης Ανδρέας Ιντζές, σε προχθεσινή συνομιλία μας: «Εγώ δεν καπνίζω, ωστόσο αυτό που ξέρω είναι ότι ο κόσμος δεν συμμορφώνεται με τίποτε» ξεκαθαρίζει εξαρχής ο συνομιλητής μας και δίνει το στίγμα όσων εξυφαίνονται για να βρεθεί λύση: «Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι κοιτάζει το θέμα για να κάνει μια ρύθμιση για τα cafe-bar και για τα κέντρα διασκέδασης. Σύμφωνα με αυτή, θα μπορούν να επιλέγουν οι καταστηματάρχες ποια καταστήματα θα είναι καπνιζόντων και ποια μη καπνιζόντων. Θα έχουμε ένα σήμα στο μαγαζί μας και από κει και πέρα ο πελάτης θα έχει το δικαίωμα να επιλέγει πού θα πάει». Βολική κίνηση για τους πελάτες, όχι και τόσο βολική όμως για τους καταστηματάρχες όπως εξηγεί ο κ. Ιντζές: «Βέβαια αυτό θα γίνει με χρηματικό αντάλλαγμα και αυτό είναι το πρόβλημα. Τελικά το μέτρο δεν ήταν για την υγεία μας, αλλά για να εισπράξουν χρήματα. Εμείς για να πάρουμε σήμα των καπνιστών θα πρέπει να καταβάλλουμε ένα ποσό που δεν έχει οριστεί ακόμη, κάτι σαν το σήμα τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων… Θα δίνουμε για παράδειγμα δύο χιλιάδες ευρώ το χρόνο και θα δικαιούμαστε να έχουμε κατάστημα καπνιζόντων, με το σχετικό σήμα. Το κατάστημα μη καπνιζόντων δεν θα πληρώνει, όμως αυτό μας δείχνει ότι δεν πρόκειται για μέριμνα για την υγεία αλλά για εισπρακτικό ζήτημα. Θα πληρώνουμε το σηματάκι μας κι από κει και πέρα δεν τον νοιάζει τον κ. Λοβέρδο τι θα γίνει με την υγεία μας…» λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ξανθιώτικου σωματείου cafe-bar.

«Αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι χωρίς το κάπνισμα δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα»

Όσο για το γεγονός ότι ο αντικαπνιστικός νόμος έρχεται να δώσει «θανατηφόρο» πλήγμα στην παραπαίουσα από την κρίση αγορά, ο κ. Ιντζές λέει: «Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι χωρίς το κάπνισμα δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Το πρώτο διάστημα εφαρμογής του μέτρου είχαμε πάρα πολύ μεγάλη πτώση στη δουλειά μας. Δειλά-δειλά άρχισαν όλοι οι συνάδελφοι και επέτρεπαν το κάπνισμα και τώρα πλέον υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα και το καταλαβαίνει ο καθένας. Άντε να πάει ένας καπνιστής να πιει ένα καφέ χωρίς τσιγάρο…».

Ο κ. Ιντζές καταλήγει αποτυπώνοντας την κατάσταση στην Ξάνθη, αλλά και τη συμπεριφορά των ελεγκτικών μηχανισμών που δείχνουν να κατανοούν το πρόβλημα που υπάρχει πίσω από τη σχετική φιλολογία και τους αφορισμούς: «Ευτυχώς που κατανοούν το πρόβλημα και οι κατά τόπο υπηρεσίες, αφού ξέρουν ότι αν εφαρμόσουν τον νόμο θα κλείσουν πολλά μαγαζιά. Κι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη “βιομηχανία” στην πόλη μας είναι τα cafe-bar. Έχουμε 55 στο σωματείο μας και γύρω στα σαράντα που δεν έχουν γραφτεί. Δηλαδή περίπου εκατό cafe -bar που αν μπουν μόνο από δέκα άτομα, έχουμε χίλια άτομα συνολικά. Κι αυτοί είναι που κινούν την αγορά…».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.