Η Κοιμηση της Θεοτοκου στον παραθαλασσιο οικισμο των Ταχυδρομικων

Η Κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάστηκε με λαμπρότητα απανταχού της χώρας, και φυσικά, στη Ροδόπη, όπου με μέλημα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμoνα, δεν έμεινε ξωκλήσι για ξωκλήσι αλειτούργητο, δίνοντας την ευκαιρία στους πιστούς να παρακολουθήσουν τόσο τις παρακλήσεις που γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου και μέχρι τη γιορτή της Κοιμήσεως, όσο και τη λειτουργία ανήμερα της Κοιμήσεως και της Μεταστάσεως της Μητέρας του Θεού στον ουρανό.
 

Στην κατεύθυνση της Μαρώνειας, εκτός από τις λειτουργίες στο Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μαρώνεια που ήταν καταγεγραμμένες στο πρόγραμμα του Σεβασμιωτάτου, εμείς ζήσαμε και την τέλεση θείας λειτουργίας στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία το Σάββατο το πρωί, που την παρακολούθησε ικανός αριθμός πιστών, αλλά και τη θεία λειτουργία ανήμερα της Κοιμήσεως στον οικισμό των Ταχυδρομικών.
 

Μια συγκλονιστική εμπειρία σ’ ένα εκπληκτικής ομορφιάς τοπίο, με τους πιστούς να συνωστίζουν τα δεκάδες αυτοκίνητά τους σε δύο πολύ μεγάλα γήπεδα, το ένα στο αύλειο χώρο του ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και του Αγίου Ζήνωνα του Ταχυδρόμου, και το άλλο στην παραλία.
 

Τη λειτουργία τέλεσε ο πατέρας Χρυσοβαλάντης Δήμου με το σπάνιο ήθος και το εξαιρετικό του τάλαντο στους ύμνους της ορθοδοξίας, ενώ τον συνόδευαν εξίσου καλλίφωνοι ψάλτες. Από τις εκπλήξεις της ωραίας μυσταγωγίας στη μεγάλη Μητέρα όλων μας, η σεμνή, αθέατη σχεδόν παρουσία του «ροδοπίτη» εξ αγχιστείας υπουργού Μάρκου Μπόλαρη, δίπλα στους ψαλτάδες.
 

Στον διαμορφωμένο αύλειο χώρο του ναού, οι κάτοικοι του οικισμού είχαν τοποθετήσει καθίσματα, και η ευπρέπεια καθόλη τη διάρκεια του Μυστηρίου ήταν διάχυτη στο χώρο. Ακολούθησε η ανάγνωση της εγκυκλίου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου για το μήνυμα της ενότητας γης και ουρανού, κτιστής και άκτιστης δημιουργίας, που αποπνέει η γιορτή της Κοιμήσεως, και αρτοκλασία.
 

Στην όμορφη αυτή γιορτή της Κοιμήσεως να σημειώσουμε την παρουσία των δραστήριων κυριών του οικισμού που ήταν πανταχού παρούσες και στο τέλος διένειμαν σ’ όλους τους πιστούς αλμυρά εδέσματα και χυμούς.
 
Και του Χρόνου, υπό την Σκέπη της!!!Τ.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.