Η κληρωτιδα εδωσε στεγη σε 15 οικογενειες απο τον δημο Μαρωνειας-Σαπων

Δύο κατοικίες έμειναν «ορφανές» στις Εργατικές της Ξυλαγανής

Με την κλήρωση, που διενεργήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κυττάρου-πρώην REX στην Κομοτηνή, μπήκε στην τελική ευθεία η διαδικασία της παραχώρησης 15 εργατικών κατοικιών του οικισμού της Ξυλαγανής σε ισάριθμες οικογένειες από την ευρύτερη περιοχή του δήμου Μαρωνείας και Σαπών. Η κλήρωση είχε περισσότερο διαδικαστικό χαρακτήρα, καθότι οι δικαιούχοι των εργατικών κατοικιών του πρώην ΟΕΚ υπολείπονταν κατά 2 του αριθμού των κατοικιών στην Ξυλαγανή, που παραμένουν κενές. Βάσει αυτού, ήταν γνωστό και δεδομένο πριν από τη διενέργεια της κλήρωσης ότι η κληρωτίδα θα «χαμογελούσε» σε όλους τους υποψήφιους για απόκτηση στέγης. 

Η προϋπόθεση της «εντοπιότητας» περιόρισε τους δικαιούχους 

Δε συνέβη, βέβαια, το ίδιο στον νομό της Καβάλας μία ημέρα νωρίτερα, όταν ο ΟΑΕΔ, ως διάδοχος του ΟΕΚ, διενεργούσε την κλήρωση για την παραχώρηση 12 εργατικών κατοικιών. Όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ και πρόεδρος της Επιτροπής Στέγασης στη διοίκηση του ΟΑΕΔ, κ. Νίκος Ατζινάς, σε μια κατηγορία στην οποία κληρώνονταν μόλις 2 κατοικίες, οι υποψήφιοι ανέρχονταν σε 77! Η παραδοξότητα αυτή ερμηνεύεται καταρχήν από τον περιορισμό της «εντοπιότητας», που θέτει η κείμενη νομοθεσία. Βάσει του περιορισμού αυτού, δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ έχουν μόνο οι κάτοικοι του δήμου, όπου βρίσκονται οι εργατικές κατοικίες. «Δυστυχώς, σε αυτήν την διαδικασία δεν έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν οι κάτοικοι της Κομοτηνής», εξήγησε ο κ. Ατζινάς, «γιατί ο νόμος λέει ότι θα πρέπει να κατοικείς στον δήμο που υπάρχει ο οικισμός». «Για αυτόν τον λόγο δεν υπάρχει και μεγάλη ζήτηση», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Στέγασης, επισημαίνοντας ότι για τα 2 σπίτια, που παρέμειναν κενά, ο ΟΑΕΔ θα επανέλθει με νέα προκήρυξη προκειμένου να υποβληθούν εκ νέου αιτήσεις από ενδιαφερόμενους. Και σε αυτήν την περίπτωση, όμως, θα ισχύσει ως προϋπόθεση οι υποψήφιοι δικαιούχοι να προέρχονται από τον δήμο Μαρωνείας-Σαπών. 

«Στην Ξυλαγανή έχει χτιστεί ένας πάρα πολύ ωραίος οικισμός» 

Με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην περιοχή, ο κ. Ατζινάς δεν παρέλειψε να επισκεφτεί τις εργατικές κατοικίες της Ξυλαγανής και να αποκτήσει ιδία άποψη για την κατάσταση που επικρατεί στον οικισμό. «Στην Ξυλαγανή έχει χτιστεί ένας πάρα πολύ ωραίος οικισμός», παρατήρησε, για να υπενθυμίσει ότι πριν από 3 χρόνια λεηλατήθηκε και υπέστη ζημιές της τάξεως των 350.000 ευρώ», τις οποίες όπως επισήμανε αποκατέστησε ο ΟΑΕΔ με δικές του δαπάνες. «Εγκατέστησε τους πρώτους 15 περίπου δικαιούχους», σχολίασε, «και σήμερα είναι ένας πάρα πολύ ωραίος οικισμός, με περιποιημένα τα σπίτια που κατοικούνται». 

Να μειωθεί το κόστος για τους δικαιούχους, όπως έγινε στο Ολυμπιακό Χωριό 

Διακρίνοντας ότι στη σημερινή δύσκολη συγκυρία αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα αυτή η κοινωνική παροχή, που σχετίζεται με τη στέγαση, τόνισε την ανάγκη να αναμορφωθεί προς τα κάτω το κόστος, με το οποίο χρεώνονται οι δικαιούχοι των εργατικών κατοικιών, αφού αυτό είχε προσδιοριστεί σε μια εποχή με εντελώς διαφορετικά κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα. Υπενθύμισε δε ότι με πρόσφατη πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας, το κόστος για τους δικαιούχους κατοικιών στο Ολυμπιακό Χωριό μειώθηκε από τα 850 ευρώ/τ.μ. στα 380,68 ευρώ/τ.μ. «Σε ένα ποσό από εκεί και κάτω θα πρέπει να κοστολογηθούν και αυτά εδώ, για να μπορέσουν οι δικαιούχοι να τα πάρουν», υπογράμμισε ο κ. Ατζινάς. Υπενθύμισε πάντως ότι ήδη υπάρχουν εν ισχύ ευεργετικές διατάξεις για τους δικαιούχους, όπως η έκπτωση της τάξεως του 40% για τις πολύτεκνες οικογένειες, αλλά και η έκπτωση του 50% για όσους καταβάλλουν τοις μετρητοίς το αναλογούν ποσό. 

«Το κράτος δεν έχει αποδειχθεί καλός εργολάβος• τη δυνατότητα απόκτησης κατοικίας να τη δίνει ο ΟΑΕΔ με δάνεια, με ειδικές προϋποθέσεις» 

Κλείνοντας, ο κ. Ατζινάς παρατήρησε ότι πρόκειται για μια αναγκαία κοινωνική παροχή, που απαντά στις ανάγκες των εργαζομένων. Ωστόσο δεν παρέλειψε να εκφράσει την προσωπική του πεποίθηση, ότι ο τρόπος με τον οποίο υλοποιούταν μέχρι τώρα το πρόγραμμα δεν ήταν ο καλύτερος, καθότι όπως παρατήρησε «το κράτος δεν έχει αποδειχθεί καλός εργολάβος». «Νομίζω ότι οι εργαζόμενοι δικαιούνται και πρέπει να πάρουν μια κατοικία», σημείωσε, «είτε υπό μορφή επιδότησης ενοικίου είτε αγοράς». «Αυτή τη δυνατότητα», προσέθεσε, «θα πρέπει να τη δίνει ο Οργανισμός με δάνεια, με ειδικές προϋποθέσεις. Όχι όπως οι τράπεζες, αλλά με τις δικές του τις κοινωνικές προϋποθέσεις. Να βγαίνει στην ελεύθερη αγορά, όπου σήμερα μπορεί να βρει και φθηνά διαμερίσματα, και να αγοράζει το διαμέρισμά του».
 
Σημειώνεται, τέλος, ότι παρόντες στη διαδικασία της κλήρωσης, εκτός από τους άμεσα ενδιαφερόμενους συμπολίτες μας, ήταν εκπρόσωποι της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, του δήμου Μαρωνείας-Σαπών, του ΟΑΕΔ φυσικά, καθώς επίσης του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου και του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.