Η κατασταση των δομων υγειας της ΠΑΜ-Θ στο επικεντρο της συναντησης του Α. Ξανθου με τους Βουλευτες ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΘ

Για προσχηματική συνάντηση κάνει λόγο ο Ιλχάν Αχμέτ

Οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πραγματοποίησαν την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου στο Υπουργείο Υγείας, συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων συναντήσεων με τους Υπουργούς της Κυβέρνησης, προκειμένου να εκθέσουν στον Υπουργό τα ζητήματα της Περιφέρειας ΑΜΘ στον τομέα της Υγείας και να συζητήσουν τον κοινό σχεδιασμό των μελλοντικών τους δράσεων. 

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση που ακολούθησε της συνάντησης:

«Κατά την ενημέρωση των Βουλευτών, γνωστοποιήθηκαν οι προθέσεις του Υπουργείου να επισπεύσει τις διαδικασίες διορισμού των νέων διοικητών, οι οποίες θα ολοκληρωθούν εντός τριμήνου. Διαβεβαιώθηκε πως η μικρή καθυστέρηση που παρατηρείται, οφείλεται στην ενδελεχή εξέταση και αξιολόγηση των υποψηφίων, ώστε να επιλεγούν οι ικανότεροι εξ’ αυτών με καθαρά αξιοκρατικά κριτήρια.
 
Παράλληλα, οι Βουλευτές ενημερώθηκαν για τις κινήσεις που έχουν γίνει έως τώρα προκειμένου να ενισχυθεί με προσωπικό το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί τον κατακερματισμό των ακραία νεοφιλελεύθερων πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ειδικότερα, αναφέρθηκε η ενίσχυση του φετινού προϋπολογισμού για τον χώρο της Υγείας, οι ενέργειες για τη στελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, η αποπληρωμή οφειλών σε υπερωρίες και προμήθειες, καθώς και νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των αγροτικών ιατρείων και των νοσοκομείων, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην περίθαλψη των ανασφάλιστων.
 
Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης οι Βουλευτές παρέδωσαν λεπτομερή καταγραφή των προβλημάτων και ελλείψεων που αντιμετωπίζει το κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα της Περιφέρειας και δόθηκε η διαβεβαίωση από τον Υπουργό πως θα αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατόν.
 
Όσον αφορά τη στελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ο κ. Ξανθός ενημέρωσε πως έχουν ήδη ολοκληρωθεί προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων ΕΣΥ από παλαιότερες προκηρύξεις, και πως ένας ικανοποιητικός αριθμός διορισμών βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης. Εκτός αυτού, ανακοινώθηκαν οι προσεχείς προσλήψεις από το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι οποίες, αφενός, αφορούν προσλήψεις ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων με συμβάσεις έργου ορισμένου χρόνου βάσει χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και, αφετέρου αποσκοπούν στην κάλυψη κενών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας, καθώς βρίσκονται σε στάδιο προκήρυξης 500 θέσεις ( 400 νοσηλευτές και 100 ιατροί). Μεταξύ άλλων, έγινε γνωστό πως έχουν ήδη προχωρήσει 980 περίπου διορισμοί σε θέσεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού και έχουν προγραμματιστεί να προκηρυχθούν περί τις 2.500 επιπλέον θέσεις επικουρικού και μόνιμου λοιπού προσωπικού μέσα στον Μάρτιο, με σκοπό να ολοκληρωθούν με πολύ πιο γρήγορες διαδικασίες από αυτές που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα.
 
Στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργίας του συστήματος Υγείας, ομόφωνα οι Βουλευτές της Περιφέρειας ζήτησαν την άμεση εφαρμογή του ψηφισθέντος νομοσχέδιου, που αφορά στο Παράλληλο Πρόγραμμα καθώς πρόκειται να ανακουφίσει εκατομμύρια συμπολιτών μας. Συμφωνώντας ο κ. Υπουργός, τόνισε πως με τη μεταφορά εξουσιών στις Υγειονομικές Περιφέρειες, θα επιλύονται άμεσα πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα κατά τόπους Υγειονομικά Ιδρύματα.
 
Τόσο ο Υπουργός Υγείας, όσο και οι Βουλευτές, τόνισαν τη σημασία της αγαστής συνεργασίας για την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος στον τομέα της Υγείας και δεσμεύτηκαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή προς όφελος της τοπικής κοινωνίας». 

Ιλχάν Αχμέτ «Δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη δέσμευση για την πρόσληψη προσωπικού στο Νοσοκομείο Κομοτηνής»

Η παραπάνω ανακοίνωση επέφερε την αντίδραση του βουλευτή Ροδόπης με το «Ποτάμι» κ. Ιλχάν Αχμέτ ο οποίος σε γραπτή του δήλωση κάνει λόγο για «ασκήσεις κομματικής νομιμοφροσύνης» εκ μέρους των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη και πως οι τελευταίοι δεν έλαβαν ουδεμία δέσμευση περί κάλυψης των κενών που έχει το νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης μας.
 
Αναλυτικά ο κ. Ιλχάν σημειώνει:
 
«Την ίδια στιγμή που τα Νοσοκομεία των άλλων νομών της ΠΑΜ-Θ ζήτησαν και έλαβαν θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, στο πλαίσιο της προκήρυξης του ΚΕΕΛΠΝΟ για 400 νοσηλευτές και 100 γιατρούς για την κάλυψη των ΜΕΘ πανελλαδικά, το Νοσοκομείο Κομοτηνής έλαβε μία (1) θέση γιατρού, έχοντας 70 λειτουργικά κενά μετά και τις 7 μετατάξεις του προηγούμενου έτους που δεν καλύφθηκαν ποτέ!
 
Και ενώ οι δύο τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν αυτή την πραγματικότητα, αναλισκόμενοι σε ασκήσεις κομματικής νομιμοφροσύνης, μετέχουν σε συσκέψεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας από την οποία, σύμφωνα με τα όσα γράφονται στην ανακοίνωσή τους, δεν υπάρχει καμία δέσμευση συγκεκριμένη για την πρόσληψη προσωπικού στο Νοσοκομείο Κομοτηνής.
 
Υπενθυμίζω, ότι σύμφωνα με έγγραφο που απεστάλη αρμοδίως από την 1η Δεκεμβρίου 2015 προς την 4η Υ.Πε. από τον τότε Διοικητή του Νοσοκομείου Κομοτηνής, το Σισμανόγλειο επιζητά την πρόσληψη 10 γιατρών, εκ των οποίων 1 στην ΜΕΘ, 1 στην Μ.Τ.Ν., 2 στην Ορθοπεδική, 1 στην Οφθαλμολογική, 1 στην Χειρουργική, 1 στο Ακτινοδιαγνωστικό, 1 στο Αναισθησιολογικό, 1 στην Καρδιολογική και 1 στην Παιδιατρική Κλινική.
Επίσης, χρήζουν άμεσης κάλυψης 4 θέσεις Δ.Ε. Βοηθών Ιατρικών &Βιολογικών Εργαστηρίων, 3 θέσεις Δ.Ε. Χειριστών Ιατρικών Συσκευών και 1 θέση Δ.Ε. Βοηθών Φαρμακείου.
 
Για το Νοσηλευτικό προσωπικό και για την στοιχειωδώς εύρυθμη λειτουργία του Γενικού Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής, απαιτούνται, 1 θέση Π.Ε. Νοσηλευτών, 6 θέσεις Τ.Ε. Νοσηλευτών, 1 θέση Τ.Ε. Μαιευτικής, 2 θέσεις Δ.Ε. Βοηθών Νοσηλευτικής και 2 θέσεις Υ.Ε. Βοηθών Υγειονομικού Προσωπικού.
 
Συνολικά το Νοσοκομείο Κομοτηνής διεκδικεί την κάλυψη 30 θέσεων προσωπικού και δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής καμία!
 
Και όλα αυτά μετά από σχετικά έγγραφα για την καταγραφή των αναγκών των Νοσοκομείων όλης της χώρας με την διαδικασία πλήρωσης 2.440 κενών οργανικών θέσεων διαφόρων ειδικοτήτων για το έτος 2016, που εστάλησαν και στο δικό μας, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον διοικητή της 4η Υ.Πε.
 
Ειδικά για τη λειτουργία της ΜΕΘ του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής, με 4 υπάρχουσες αναπτυγμένες κλίνες, 3 εκ των οποίων βρίσκονται σε λειτουργία, απαιτούνται για την λειτουργία της Μονάδας ένας επιπλέον γιατρός και 3 νοσηλευτές.
 
Τα γνωρίζουν αυτά τα στοιχεία οι συνάδελφοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης και τι από αυτά ανέφεραν σήμερα στην κομματική σύσκεψη βουλευτών που έλαβε χώρα στο υπουργείο Υγείας; Ποιες συγκεκριμένες δεσμεύσεις έλαβαν για την πλήρωση των κενών στο Νοσοκομείο Κομοτηνής και με τι χρονοδιάγραμμα αυτές θα υλοποιηθούν;
 
Οι πολίτες της Ροδόπης από εδώ και πέρα ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.