Η κατανομη των εδρων στα νεα δημοτικα συμβουλια της Ροδοπης

Ερωτηματικό και παράλληλα «στοίχημα» αποτελεί η δυνατότητα συνεργασιών μεταξύ των παρατάξεων

Για πρώτη φορά τίθεται σε εφαρμογή στην Ελλάδα το σύστημα της απλής αναλογικής σε εκλογική αναμέτρηση και όπως είναι λογικό, όλοι περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθεί μέσα στην πορεία του χρόνου αυτή η απόφαση και αν θα μπορέσουν να υπάρχουν συνεργασίες και συνεννόηση εντός Δημοτικών και Περιφερειακών συμβουλίων.
 
Με το νέο σύστημα ξεκαθαρίζει – ανεξαρτήτως αποτελέσματος στον β΄ γύρο – η κατανομή των εδρών στα Δημοτικά συμβούλια των 4 Δήμων της Ροδόπης ενώ την ερχόμενη Κυριακή ο κόσμος καλείται να επιλέξει σε επίπεδο φυσιογνωμίας ποιος θα είναι ο Δήμαρχος, ο οποίος θα προσπαθήσει την επόμενη ημέρα να προχωρήσει σε συγκλίσεις και συνεργασίες για το καλό του τόπου. 

Δήμος Κομοτηνής 

Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων στα 124 εκλογικά τμήματα του Δήμου Κομοτηνής με την «Κοινωνία Πολιτών» του Γιάννη Γκαράνη να συγκεντρώνει 12.322 ψήφους και ποσοστό 44,39. Με αυτά τα δεδομένα 18 Δημοτικοί Σύμβουλοι της Παράταξης θα βρίσκονται στο ερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο ενώ θα βρίσκονται 13 Δημοτικοί Σύμβουλοι από την «Σύμπραξη Προοπτικής» του Αντώνη Γραβάνη που συγκέντρωσε 8.870 ψήφους και ποσοστό 31,95%.  Από 3 συμβούλους θα έχουν στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο η «ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή», ο «Σπάρτακος» και το «ΞΕ-Κίνημα για την πόλη» ενώ έναν εκπρόσωπο θα έχει η «Λαϊκή Συσπείρωση» που συγκέντρωσε 895 ψήφους και ποσοστό 3,22%. 

Δήμος Μαρωνείας-Σαπών 

Δυο άνθρωποι με αυτοδιοικητικό παρελθόν και εμπειρία στο θέμα ηγεσίας του Δήμου θα τεθούν αντιμέτωποι στην δεύτερη Κυριακή, ωστόσο εντός Δημοτικού συμβουλίου ο Συνδυασμός «Επανεκκίνηση» του κ. Χαριτόπουλου θα έχει 11 Δημοτικούς Συμβούλους ενώ ο συνδυασμός «Μαζί για τον τόπο» του κ. Σταυρίδη θα έχει 8 έδρες.
 
 Ο κ. Απόστολος Ιωάννου αναδείχθηκε τρίτος στη κάλπη παίρνοντας 6 έδρες στο νέο Δημοτικό συμβούλιο και ο κ. Μιχάλης Βασιλειάδης τέταρτος με 2 έδρες. Όποιος και να έχει τα ηνία στο Δήμο, σίγουρα απαιτείται συνεργασία και συνεννόηση. 

Δήμος Ιάσμου 

Ο οργανωμένος προεκλογικός αγώνας του επικεφαλής της παράταξης «Εμπρός» κ. Οντέρ Μουμίν του έδωσε τη νίκη στον πρώτο γύρο των εκλογών στο Δήμο Ιάσμου, όχι όμως και την αυτοδυναμία, καθώς όλα θα κριθούν στον δεύτερο γύρο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής, ο συνδυασμός «Εμπρός» θα έχει 11 Δημοτικούς Συμβούλους στο ερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο ενώ 8 έδρες θα έχει το «Όραμα Αναγέννησης» και 8 η «Δημοκρατική Συνεργασία» ενώ έναν εκπρόσωπο θα έχει η Λαϊκή Συσπείρωση. 

Δήμος Αρριανών 

Πρώτος με διαφορά 7 ποσοστιαίων μονάδων αναδείχθηκε ο μέχρι πρότινος Δήμαρχος Αρριανών κ. Αμέτ Ριτβάν, μετά την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων για τον Δήμο Αρριανών Ροδόπης παίρνοντας 13 έδρες στο νέο Δημοτικό συμβούλιο ενώ 11 έδρες κατέλαβε ο συνδυασμός «Ενότητα» με τον επικεφαλής κ. Ερδέμ να διεκδικεί στο δεύτερο γύρο τον δημαρχιακό θώκο. 3 έδρες θα έχει τέλος η παράταξη «Μέλλον» του κ. Ιμπραήμ συγκεντρώνοντας 1.298 ψήφους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.