Η καταληψη της πρυτανειας συνεχιζεται

Από την Δευτέρα η πρυτανεία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης τελεί υπό κατάληψη από μικρότερη ομάδα φοιτητών αυτή τη φορά, με τη διαφορά ότι επιτρέπουν την είσοδο σε καθαρίστριες για να διατηρηθεί καθαρός ο χώρος. Στα αιτήματά τους περιλαμβάνουν και την επαναφορά του αριθμού των δρομολογίων για τους φοιτητές, θέμα διεκδικήσεων φοιτητών και πριν αρκετά χρόνια, σε μαζικότερη όμως κινητοποίηση.

Ο αντιπρύτανης φοιτητικής μέριμνας του ΔΠΘ Σάββας Τοκμακίδης σχολίασε ότι τα άτομα που πραγματοποιούν κατάληψη της πρυτανείας από την Δευτέρα είναι λίγοι.
Ανάμεσα στα αιτήματα που μεταφέρουν είναι να μην αλλάξει το καθεστώς της μετακίνησης των φοιτητών καθότι έχουν μειωθεί τα δρομολόγια.

«Για το θέμα των δρομολογίων στην Ξάνθη έχουμε ήδη πάρει απόφαση ως πρυτανικό και δεν υφίσταται πλέον, θ’ αυξηθούν πάλι τα δρομολόγια». Ο κ. Τοκμακίδης τονίζει ότι η μεταφορά των φοιτητών είναι δωρεάν, την υποστηρίζουν αλλά υπάρχουν οικονομικά προβλήματα από την πλευρά του πανεπιστημίου γι’ αυτό και τα 60 δρομολόγια μειώθηκαν σε 40. «Ρωτήσαμε τους φοιτητές να μας πουν ποιες είναι οι περίοδοι που έχουμε μεγάλη κίνηση και κάποιοι απάντησαν ‘εμάς μας ενδιαφέρει να γίνεται το δρομολόγιο, ακόμη κι αν είναι άδειο το λεωφορείο’. Πώς μπορεί να πληρώνει το πανεπιστήμιο δρομολόγιο με άδεια λεωφορεία;

Αν και είμαστε το μοναδικό πανεπιστήμιο της χώρας και της Ευρώπης όπου ισχύει η δωρεάν μεταφορά θέλουμε να συνεχιστεί, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη κάποια ζητήματα. Οι φοιτητές μας έχουν πάσο το οποίο πληρώνεται. Η τιμή του από το 1 ευρώ πήγε στα 2 ευρώ κι αυτό σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός επιβαρύνθηκε με 44.000 ευρώ διότι έχουμε 22.000 φοιτητές. Το πάσο χρησιμοποιείται από τους φοιτητές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και όλων των τμημάτων της χώρας. Εμείς τους πληρώνουμε το πάσο αλλά δεν το χρησιμοποιούν γιατί είναι δωρεάν η μεταφορά. Θα θέλαμε να λειτουργήσει ίσως και η δημοτική συγκοινωνία για να εξυπηρετεί τους φοιτητές που κατοικούν στην εστία. Βέβαια, οι φοιτητές θα διαφωνήσουν με το να πληρώνουν μειωμένο εισιτήριο» αναγνώρισε ο κ. Τοκμακίδης σημειώνοντας ότι είναι καλύτερο ένα φθηνό εισιτήριο με τη δημοτική συγκοινωνία από ένα ταξί που θα τους κοστίσει περισσότερο.

Μένοντας στη δυσλειτουργία που προκαλεί η κατάληψη διατύπωσε: «Έχω τους φοιτητές απέναντί μου σε μια πρυτανεία που τελεί υπό κατάληψη. Θα ήθελα να τους είχα δίπλα μου για να πάμε μαζί στο υπουργείο Παιδείας και να ζητήσουν επιχορήγηση, να διεκδικήσουν».

Μ.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.