«Η καρδιοπαθεια μας αφορα ολους και πρεπει να τη δουμε σαν δικο μας προβλημα»

Την δική του στέγη απέκτησε ο σύλλογος «Στήριξης και Αποκατάστασης Καρδιοπαθών και Πρόληψης Καρδιοπαθειών νομού Ροδόπης», μια μέρα συμβολική, την παγκόσμια ημέρα καρδιάς στις 24 του Σεπτέμβρη. Μια υπόσχεση του δημάρχου Κομοτηναίων Αναστάσιου Βαβατσικλή προς τα μέλη του συλλόγου που πήρε σάρκα και οστά. Ο σύλλογος, με τη σειρά του, θέλησε να ευχαριστήσει τον κ. Βαβατσικλή ανακηρύσσοντάς τον επίτιμο μέλος του συλλόγου. Μετά από την επίλυση του σοβαρού αυτού ζητήματος, ο σύλλογος ξεκινάει την ενημέρωση του πληθυσμού δυναμικά σε οικισμούς αλλά και με εκδηλώσεις στην Κομοτηνή, με ομιλίες από καταξιωμένους επιστήμονες. Ενημερωτικές εκδηλώσεις, επισκέψεις σε οικισμούς απομακρυσμένους ή μη, προγράμματα άθλησης, ενημερωτικά έντυπα είναι οι τρόποι που επέλεξε ο σύλλογος να ενημερώσει τους πολίτες του νομού σ’ ένα πρόβλημα που μάς αφορά όλους. Το ράδιο «Παρατηρητής» στους 94 των FM συνομίλησε με τον πρόεδρο του συλλόγου «Στήριξης και Αποκατάστασης Καρδιοπαθών και Πρόληψης Καρδιοπαθειών νομού Ροδόπης» Δημήτρη Μιντίδη για θέματα πρόληψης και ενημέρωσης πάνω στο θέμα της καρδιοπάθειας, αλλά και για τον σύλλογο και τα σχέδιά του.

ΠτΘ: Πότε ιδρύθηκε ο σύλλογος και από πόσα μέλη αποτελείται;

Δ.Μ.:
Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2002, τον Μάρτιο, οπότε έγινε η πρώτη γενική συνέλευση και οι πρώτες εκλογές. Σήμερα ο σύλλογος αριθμεί πάνω από 220 μέλη, ο αριθμός αυτός είναι πλασματικός με την έννοια ότι υπάρχουν αρκετοί ακόμα που επιθυμούν να εγγραφούν. Μέχρι τώρα είχαμε ένα πρακτικό κόλλημα, δεν είχαμε χώρο όπου θα μπορούσαν οι άνθρωποι αυτοί να μάς βρουν και να υπογράψουν την σχετική αίτηση για να γίνουν μέλη. Μετά την επίλυση του προβλήματος αυτού αισιοδοξούμε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό μελών. Ίσως δεν ακούγεται ωραία να έχουμε πολλά μέλη στον σύλλογο καρδιοπαθών, αλλά έχουμε την πρωτοτυπία να μην είναι μόνο εγγεγραμμένα μέλη καρδιοπαθείς αλλά και άτομα υγιέστατα, τα οποία στηρίζουν ως φίλοι το σύλλογο.

ΠτΘ: Τη δική του στέγη απέκτησε ο σύλλογος με την παράδοση από τον δήμαρχο Κομοτηνής στις 24 Σεπτεμβρίου χώρου στο πολύκεντρο του δήμου.

Δ.Μ.:
Ήταν μία υπόσχεση του κ. Βαβατσικλή όταν διαπιστώσαμε εμείς οι ίδιοι ότι για να λειτουργήσει αποδοτικά ένας σύλλογος έχει την ανάγκη από κάποιο δικό του χώρο. Επειδή από μόνοι μας ήταν αδύνατο να καλύψουμε αυτήν τη βασική ανάγκη απευθυνθήκαμε στον δήμο και ζητήσαμε να μάς παραχωρήσει κάποιο χώρο. Μάς υποσχέθηκε ο κ. Βαβατσικλής ότι έχει τη δυνατότητα να το κάνει και αποδείχθηκε η συνέπεια του λόγου του και του έργου του όταν μας ανακοίνωσε την παραχώρηση αυτού του χώρου.

ΠτΘ: Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύλλογος, πέρα από το στεγαστικό που λύθηκε και σε λίγες μέρες θα είναι σε πλήρη λειτουργία;

Δ.Μ.:
Ο σύλλογος από την αρχή έβαλε δύο στόχους και σκοπούς, ο ένας είναι να στηρίξει και να βοηθήσει τα μέλη του και τους καρδιοπαθείς για τη γρηγορότερη αποκατάσταση και την ένταξή τους στην τοπική κοινωνία. Ιδιαίτερα τον πρώτο καιρό που ένα άτομο αντιμετωπίζει μία καρδιοπάθεια η κατάστασή του η ψυχολογική και η οικονομική είναι πάρα πολύ άσχημη. Στόχος λοιπόν είναι να συμπαρασταθούμε σ’ αυτό τον άνθρωπο και να τον βοηθήσουμε. Ο δεύτερος σκοπός και στόχος είναι η πρόληψη. Για άλλη μία φορά ο νομός μας κυριολεκτικά μαστίζεται από καρδιοπάθειες. Εμείς δεν έχουμε την επιστημονική κατάρτιση για να βρούμε τα αίτια αλλά ούτε και να κάνουμε την ενημέρωση, απλά θέλουμε να εκπληρώσουμε το ρόλο του συντονιστή και του οργανωτή εκδηλώσεων ενημερωτικού χαρακτήρα που θα βοηθήσουν τους συμπολίτες μας ώστε να μειωθεί το φαινόμενο των αιφνίδιων θανάτων.

ΠτΘ: Τα μέλη από τα οποία αποτελείται ο σύλλογος και που δεν είναι καρδιοπαθείς καθώς και η έκδοση ενημερωτικού δελτίου από τον σύλλογο έχει σαν σκοπό την ενημέρωση για την καλύτερη πρόληψη της καρδιοπάθειας;

Δ.Μ.:
Οι άνθρωποι αυτοί έρχονται στο σύλλογο για να συμπαρασταθούν και να βοηθήσουν. Ενημέρωση μέχρι τώρα γίνεται από επιστήμονες που καλούμε κατά καιρούς, ενώ έχουμε κάνει και κάποιες επισκέψεις σε οικισμούς με ειδικούς επιστήμονες και ενημερώσαμε τους κατοίκους των χωριών. Η συμμετοχή σ’ αυτές τις επισκέψεις μας ήταν απογοητευτικά μικρή.

ΠτΘ: Το γεγονός ότι δεν ανταποκρίθηκαν σ’ αυτό το κάλεσμα του συλλόγου, σημαίνει ίσως ότι επικρατεί η αντίληψη πως από τη στιγμή που η καρδιοπάθεια δεν βρίσκεται «στο σπίτι» μας δεν μάς ενδιαφέρει;

Δ.Μ.:
Έτσι είναι και αυτό σημαίνει άγνοια για το τι γίνεται γύρω μας. Υπάρχει η αντίληψη ότι ζούμε σε ένα απυρόβλητο περιβάλλον από καρδιοπάθειες. Δυστυχώς εν δυνάμει καρδιοπαθείς είμαστε όλοι γιατί όλοι έχουμε μία καρδιά που χτυπάει ασταμάτητα. Η καρδιοπάθεια μάς αφορά όλους και θα πρέπει να τη βλέπουμε σαν δικό μας πρόβλημα.

ΠτΘ: Να επανέλθουμε στο θέμα των εγκαινίων. Ο σύλλογος σας κ. Μιντίδη τίμησε τον κ. Βαβατσικλή ως επίτιμο μέλος τους συλλόγου.

Δ.Μ.:
Σαν σύλλογος δεν είχαμε άλλο τρόπο ν’ ανταποδώσουμε την ευγνωμοσύνη μας στο πρόσωπο του δημάρχου παρά να τον ανακηρύξουμε επίτιμο μέλος του. Να επισημάνω ότι δεν ήταν η μοναδική προσφορά του απέναντι στον σύλλογο, από την πρώτη στιγμή είχαμε την κατανόηση και τη στήριξή του.

ΠτΘ: Ποια είναι η στήριξη γενικά από την τοπική αυτοδιοίκηση;

Δ.Μ.:
Ο δήμος μάς παραχώρησε τα αυτοκίνητά του για τις μετακινήσεις των μελών του συλλόγου, στις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε. Παραθέτει επίσης γεύμα στους ανθρώπους που φιλοξενούμε στις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε αλλά προσφέρει και ηθική στήριξη. Η νομαρχία μάς βοήθησε στον εξοπλισμό, με έπιπλα και ηλεκτρονικό υπολογιστή. Από την τοπική κοινωνία έχουμε γενικά μία πολύ θετική αντιμετώπιση, ο κόσμος αγκάλιασε και στηρίζει των σύλλογο.

ΠτΘ: Πραγματοποιούνται κάποια προγράμματα άθλησης; Είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να διατηρηθεί κάποιος σε μία καλή φυσική κατάσταση και ειδικά όταν αντιμετωπίζει ένα τέτοιο πρόβλημα.

Δ.Μ.:
Η άσκηση είναι βασική προϋπόθεση για την αποκατάσταση όχι μόνο των καρδιοπαθών αλλά και για τη διατήρηση μιας καλής φυσικής κατάστασης για τα υγιή άτομα. Πράγματι υπάρχει ένα πρόγραμμα εδώ και αρκετά χρόνια, πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα, ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. με το πρακτικό μέρος να το έχει αναλάβει το 4ο έτος του ΤΕΦΑΑ και η ιατρική κάλυψη να γίνεται από την καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου Κομοτηνής. Με τον καιρό το πρόγραμμα έπαψε να χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και το ανέλαβε ο ΔΟΝΑ Κομοτηνής.

ΠτΘ: Υπάρχει ανταπόκριση από τα μέλη του συλλόγου;

Δ.Μ.:
Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση γιατί όλοι έχουμε εκτιμήσει την αξία της άθλησης στην ζωή μας.

ΠτΘ: Ποια είναι τα σχέδιά σας μετά τα εγκαίνια της στέγης του συλλόγου;

Δ.Μ.:
Μετά τα εγκαίνια εντείνουμε τις προσπάθειες μας γιατί πλέον έχουμε το «εργαλείο», πέρα από το ενημερωτικό δελτίο του καλοκαιριού που είχε πολύ καλή ανταπόκριση. Παίρνουμε ιατρικά άρθρα από διάφορα περιοδικά που ενδιαφέρουν και τα αναδημοσιεύουμε σε ένα έντυπο που έχουμε φτιάξει. Το έντυπο αυτό αγκαλιάστηκε και γι’ αυτό αποφασίσαμε από διμηνιαίο να γίνει μηνιαίο. Θα συνεχιστούν επίσης οι επισκέψεις μας σε χωριά του νομού για την ενημέρωση του κόσμου.

ΠτΘ: Σας ευχαριστώ για τη συνομιλία

Δ.Μ.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ

Νίκος Αρβανιτίδης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.