Η καρδια του πολιτισμου χτυπα και εκτος των Τειχων

Στα θεατρικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης πρωταγωνιστούν και φέτος το καλοκαίρι τα «Μερκούρεια 2003». Η αυλαία της πετυχημένης αυτής διοργάνωσης ανοίγει αύριο Κυριακή, 24 Αυγούστου, στο Ανοιχτό Θέατρο του Δήμου Συκεών «Μάνος Κατράκης».

Το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και οι καλύτερες παραστάσεις όλων των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. θα προσφέρουν για άλλη μια φορά στο θεατρόφιλο κoινό την ευκαιρία να απολαύσει αξιόλογες θεατρικές παραγωγές και εκπληκτικές ερμηνείες καταξιωμένων, αλλά και ανερχόμενων καλλιτεχνών.

Η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από εννέα χρόνια ο Δήμος Συκεών για να έρθουν οι πολίτες πιο κοντά στο θέατρο, αγαπήθηκε και στηρίχθηκε όσο καμία άλλη θεσμική πολιτιστική εκδήλωση.

Φέτος διοργανώνονται τα «μεγαλύτερα» Μερκούρεια, καθώς στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται 18 παραστάσεις, σε σύγκριση με τις προηγούμενες διοργανώσεις που οι συμμετοχές ήταν συνήθως 15. Ποικίλα δημιουργικά ρεύματα γοητευμένα από το αυθεντικό, ζωντανεύουν μέσα από τη δυνατή παρουσία των δύο κρατικών σκηνών και των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων της χώρας.
Μια ένωση ποιοτικών ιδεών που πηγάζει από την αληθινή αγάπη της Μελίνας για την πολιτιστική αποκέντρωση και τη διασφάλιση του δικαιώματος για ίσες ευκαιρίες. Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κομοτηνής θα παρουσιάσει στις 8/9 στα «Μερκούρεια» την καλοκαιρινή παραγωγή του, την «Μικρή Πλατεία» του Κάρλο Γκολντόνι, που παρουσιάζεται σε περιοδεία αυτήν την περίοδο σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παπασταμάτη και μετάφραση Μυρσίνης Λαντζουράκη.

Σίμος Δανιηλίδης, Δήμαρχος Συκεών:

«Να καθιερωθούν τα «Μερκούρεια» σ’ όλες τις έδρες των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ»

Σε δηλώσεις στον ΠτΘ ο Δήμαρχος Συκεών, κ. Σίμος Δανιηλίδης, αναφέρεται στον θεσμό των «Μερκουρείων», ο οποίος με το πέρασμα του χρόνου αγγίζει ολοένα και περισσότερο τη βαθύτερη ουσία του στόχου τους, μέσα από τη γνησιότητα της καλλιτεχνικής έκφρασης. Παράλληλα τονίζει ότι ένας από τους στόχους τους, που έχει υποβληθεί κι ως πρόταση στο Υπουργείο Πολιτισμού, είναι να καθιερωθούν τα «Μερκούρεια» σ’ όλες τις έδρες των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της χώρας μας.

«Τα «Μερκούρεια» ξεκίνησαν το 1995, μόλις είχα αναλάβει Δήμαρχος και με σκοπό να θεσμοθετήσουμε κάτι μεγάλο, σοβαρό, ποιοτικό και διαχρονικό στη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη. Εισηγήθηκα κι έγινε αποδεκτή η εισήγησή μου να καθιερώσουμε τα «Μερκούρεια» ως θεσμό, στα οποία να συγκεντρώνουμε όλα τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα της χώρας που θεωρούνται τα θεατρικά «παιδιά» της Μελίνας. Από την πρώτη χρονιά το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κομοτηνής, με τη σύμφωνη γνώμη του αειμνήστου Δημάρχου σας, του Γιώργου Παπαδριέλλη, ο οποίος ήταν και πολύ αγαπητός μας φίλος, συμμετείχε σ’ όλες τις παραστάσεις όλων των χρόνων στα Μερκούρεια. Αυτή η παράδοση συνεχίζεται και φέτος με την καλή συνεργασία του νέου Δημάρχου της Κομοτηνής, Τάσου Βαβατσικλή. Νομίζω ότι αυτή η παράδοση των προηγούμενων χρόνων, όπου κάθε χρόνο το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κομοτηνής έφερνε μια από τις καλύτερες, ποιοτικότερες και πιο άρτια προετοιμασμένες παραστάσεις, θα συνεχίσει και φέτος» σημειώνει ο Δήμαρχος Συκεών.

Ο κ. Δανιηλίδης τονίζει τη μεγάλη συμμετοχή και την ευκαιρία που δίνουν τα «Μερκούρεια» σε χιλιάδες κόσμο από την ευρύτερη περιοχή να παρακολουθήσουν ποιοτικές θεατρικές παραστάσεις: «Δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας κι όχι μόνο του Δήμου Συκεών, αλλά ευρύτερα όλης της Θεσσαλονίκης και σε πολλές περιπτώσεις κι από άλλους νομούς, οργανωμένα γκρουπ με ναυλωμένα λεωφορεία, έρχονται και παρακολουθούν τις παραστάσεις. Είμαστε πραγματικά περήφανοι γιατί δώσαμε τη δυνατότητα και συνεχίζουμε να τη δίνουμε σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες που αρκετοί από αυτούς δεν είχαν δει ποτέ παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου ή των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., να παρακολουθούν κάθε χρόνο ποιοτικές παραστάσεις».

Το όνειρο της Μελίνας Μερκούρη για την πολιτιστική ανάπτυξη της περιφέρειας και η πίστη της σ’ αυτό, έδωσε φτερά στους υπεύθυνους της διοργάνωσης των «Μερκουρείων», αλλά και δύναμη, τόλμη και κουράγιο για να συνεχίσουν με ακούραστη έμπνευση και ενθουσιασμό κάθε χρονιά, σαν να είναι η πρώτη.

«Αυτό ήταν το πνεύμα και το όραμα της αείμνηστης Μελίνας, γι’ αυτό συνέλαβε, ίδρυσε και στήριξε την λειτουργία των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και σ’ αυτό το όραμα πιστεύουμε κι εμείς, ότι η περιφέρεια έχει αστείρευτες δυνάμεις και στον τομέα του πολιτισμού όπως και σε άλλους τομείς. Δυνάμεις, οι οποίες μόλις βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, αναπτύσσονται και παρουσιάζουν πολύ καλές ποιοτικές, καλλιτεχνικές δράσεις κι όχι μόνο στο θέατρο», επισημαίνει ο κ. Δανιηλίδης και συνεχίζει τονίζοντας ότι «στόχος κάθε χρόνο των «Μερκουρείων» είναι να επιτυγχάνουμε, να βελτιώνουμε από χρόνο σε χρόνο το θεσμό, να συγκεντρώνουμε όλα τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. μαζί, και τις δυο κρατικές σκηνές, να προσελκύουμε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους ανθρώπους μικρής σχολικής και εφηβικής ηλικίας, έτσι ώστε να μυηθούνε στην τέχνη και στη χαρά του πολιτισμού και ειδικότερα του θεάτρου. Επίσης, ένας άλλος στόχος μας, ο οποίος έχει υποβληθεί ως πρόταση στο Υπουργείο Πολιτισμού είναι να καθιερωθούν τα «Μερκούρεια» σ’ όλες τις έδρες των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. έτσι ώστε αυτή η συνάντηση των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. να μην γίνεται μόνο στο δικό μας Δήμο, στον Δήμο Συκεών, αλλά σ’ όλες τις έδρες των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα όλα τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. να παρουσιάζονται σ’ όλη την περιφέρεια και ταυτόχρονα να δίνουν τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες, πλέον, πολίτες όλης της χώρας να απολαμβάνουν τις ποιοτικές θεατρικές παραστάσεις τους.

Δεκαέξι «Μερκούρεια» σ’ όλη την χώρα: στην Κομοτηνή, την Καβάλα, τη Βέροια, την Κέρκυρα, τη Ρόδο, την Κρήτη, την Καλαμάτα, την Πάτρα, το Αγρίνιο, τη Λάρισα, τα Γιάννενα, την Κοζάνη, το Βόλο, τη Λαμία, τις Σέρρες, τη Χίο, όπου υπάρχουν οι έδρες των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ».

Μπάμπης Καλπάνης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.