Η καλλιεργεια της ελιας και οι σωστες πρακτικες προωθησης του ελαιολαδου

Το θέμα του πρώτου σεμιναρίου ενημέρωσης που διοργανώθηκε για τις καλλιέργειες της Ροδόπης - Λάζαρος Κουρουκεχαγιάς «Υπάρχει μεγάλο κενό ενημέρωσης στους καλλιεργητές και παντελής έλλειψη από πλευράς του κράτους και των ιδιωτών να το καλύψουν»

Κατάμεστη ήταν το απόγευμα του Σαββάτου, 28 Ιανουαρίου η αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, με αφορμή το ενημερωτικό σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε για την καλλιέργεια της ελιάς.
 
Πρόκειται για το πρώτο, από μία σειρά σεμιναρίων, σχετικά με τις καλλιέργειες της Ροδόπης, που αναμένεται να διοργανωθούν, με πρωτοβουλία του συμπολίτη μας, γεωπόνου κ. Λάζαρου Κουρουκεχαγιά, ο οποίος μιλώντας στον «ΠτΘ» εξήγησε πως πήρε την απόφαση αυτή αντιλαμβανόμενος το κενό της ενημέρωσης που υπάρχει στην περιοχή μας γύρω από την καλλιέργεια τόσο της ελιάς όσο και των υπολοίπων καλλιεργειών που υπάρχουν στη Ροδόπη.
 
Το εν λόγω σεμινάριο, το οποίο αναμένεται να επαναληφθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο στην Μαρώνεια και ακολούθως στον Ίασμο αλλά και τη Δράμα, κατόπιν απαίτησης του κοινού, αφορούσε στις ποικιλίες, τις τεχνικές, την εγκατάσταση, την άρδευση, τη λίπανση, το κλάδεμα και τη φυτοπροστασία της ελιάς για τα οποία μίλησε ο ίδιος, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι του 4ωρου σχεδόν σεμιναρίου  αφιερώθηκε στο μάρκετινγκ, την τυποποίηση και την προώθηση του ελαιολάδου, για το οποίο μίλησε ο Διδάκτωρ αγροτικής οικονομία και διοίκησης και Πανεπιστημιακός υπότροφος Α.ΤΕΙ της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Παυλίδης.   

«Οι γεωπόνοι δεν είναι απλά πωλητές φυτοφαρμάκων» 

«Γύρω από την καλλιέργεια της ελιάς υπάρχει μεγάλο κενό ενημέρωσης και ταυτόχρονα μεγάλη ζήτηση» τόνισε ο κ. Κουρουκεχαγιάς επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχει κανένας ούτε το κράτος ούτε οι ιδιώτες που να ενημερώνει τον κόσμο για την σωστή καλλιέργεια αλλά και την προώθηση του παραγόμενου προϊόντος». Δήλωσε μάλιστα ενοχλημένος για το γεγονός ότι « η γεωπονική επιστήμη στο ευρύ κοινό έχει γίνει συνώνυμο με τα σούπερ μάρκετ φυτοφαρμάκων», τονίζοντας πως «η επιστήμη μας έχει μπει σε δεύτερη μοίρα».
 

Πάνω στην παραδοχή αυτή, όπως εξήγησε ο ίδιος, αποφάσισε τη διεξαγωγή των σεμιναρίων αυτών, τα οποία θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα και με άλλες καλλιέργειες της περιοχής όπως αυτή των κερασιών αλλά και της ερασιτεχνικής λαχανοκομίας για την οποία υπάρχει μεγάλη ζήτηση. 

«Να σταματήσει ο κόσμος να ενημερώνεται από το διαδίκτυο και τα καφενεία και να απευθυνθεί στους ειδικούς» 

«Πίσω από την προσπάθεια αυτή δεν υπάρχει κανένας χορηγός, καμία εταιρεία» τόνισε επισημαίνοντας πως «είναι απλά μία προσπάθεια για την ενημέρωση του κόσμου» από τον οποίο ζήτησε «να σταματήσει να ενημερώνεται από το διαδίκτυο και τα καφενεία και να απευθυνθεί στους ειδικούς ούτως ώστε να λαμβάνει σωστές κατευθύνσεις τόσο σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια όσο και την προώθηση των προϊόντων τους». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.