Η ισπανικη κουζινα δεν ειναι ανωτερη της θρακιωτικης… αλλα εχει σχεδιο

Συλλογή εμπειριών και παραστάσεων από ισπανική γαστρονομία για 14 επαγγελματίες της Ροδόπης - Ανέστης Βαφειάδης και Γρηγόρης Τζενετίδης μιλούν για όλα όσα αποκόμισαν από το ταξίδι

Την δυνατότητα να γνωρίσουν την ισπανική κουζίνα και γενικότερα την κουλτούρα των Ισπανών είχαν 14 επαγγελματίες εστίασης της Ροδόπης, που βρέθηκαν στην Βαλένθια από τις 4 μέχρι τις 8 Μαρτίου σε εκπαιδευτική αποστολή με την υποστήριξη του προγράμματος Erasmus+ και του εγκεκριμένου έργου Medflavors.
 
Συγκεκριμένα, οι Ροδοπίτες επαγγελματίες βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις του Centro Superior Hosteleria Mediterraneo που αποτελούν μαζί με την Regiocop ltd τους εταίρους της Στρατηγικής Σύμπραξης, στην οποία επικεφαλής εταίρος είναι το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης. Εκεί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ισπανική γαστρονομία μέσα από πρακτική εκπαίδευση των συμμετεχόντων στις κουζίνες του Centro Superior Hosteleria Mediterrane. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε παραδοσιακό αμπελώνα όπου οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στα κελάρια του και δοκίμασαν τοπικά κρασιά ενώ είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις κενές ώρες στην πόλη της Βαλένθια.
 
Στην λήξη του προγράμματος απονεμήθηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες πιστοποιητικά παρακολούθησης. Το έργο Medflavors θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο στην Κομοτηνή, όπου όλοι οι συμμετέχοντες στην εκπαιδευτική αποστολή και οι εκπρόσωποι των δύο εταίρων της Σύμπραξης θα παρουσιάσουν σε ένα διήμερο βιωματικό εργαστήριο μια νέα πρόταση θεματικού τουρισμού. 

Ανέστης Βαφειάδης «Να δούμε συλλογικά τις δυνατότητες ανάδειξης της θρακιώτικης γαστρονομίας» 

Μένοντας εντυπωσιασμένος από όλα όσα είδε στην Ισπανία, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ κ. Βαφειάδης επισήμανε πως οι επαγγελματίες της Ροδόπης είχαν την ευκαιρία να διευρύνουν τους ορίζοντες τους, βλέποντας πώς λειτουργούν οι επαγγελματίες του χώρου στην Ισπανία, όχι μόνο σε επίπεδα κουζίνας αλλά και στην καθημερινότητα. «Όταν επισκέπτεσαι μία χώρα με άλλη κουλτούρα, ήθη και έθιμα στη γαστρονομία αλλά και στην καθημερινότητα, σίγουρα έχεις πολλά να κερδίσεις» επεσήμανε ο κ. Βαφειάδης και συμπλήρωσε  πως «είδαμε την κουζίνα της Ισπανίας και συμφωνήσαμε πως η κουζίνα της Θράκης είναι αντικειμενικά πολύ καλύτερη και κακώς μη διαδεδομένη». Ταυτόχρονο τόνισε πως έπρεπε η κουζίνα  και η γαστρονομία της περιοχής μας να αποτελεί σταθμό και να προσελκύει κόσμο.  Για τον λόγο αυτό ο κ. Βαφειάδης υποστηρίζει πως πρέπει όλοι να κάτσουν συλλογικά να βρουν τρόπος ανάδειξης και προώθησης της κουζίνας της Θράκης. 

«Οφείλουμε από κάθε ταξίδι να παίρνουμε τα θετικά και να τα εντάσσουμε στις δικές μας περιπτώσεις» 

Η συμμετοχή σε προγράμματα και ταξίδια είναι απαραίτητη για την διεύρυνση των οριζόντων, όχι μόνο στον επαγγελματικό τομέα αλλά και στην καθημερινότητα υποστήριξε ο ίδιος. «Είδαμε την πόλη το βράδυ, γνωρίσαμε την κουλτούρα, μία μεσογειακή χώρα με πολλά κοινά με  την Ελλάδα  αλλά με αντίθετους ρυθμούς ανάπτυξης που επενδύει στον τουρισμό» ανέφερε ο κ. Βαφειάδης και εμβάθυνε τη σκέψη του σχετικά με το θέμα της τουριστικής ανάπτυξης. «Η Βαλένθια έχει πειθαρχία και εξωστρέφεια, εκμεταλλεύεται τα πάντα και προσελκύει τουρίστες. Σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί με την Κομοτηνή αλλά έχει εφαρμόσει πολιτικές που μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε και εμείς στο μέλλον στο βαθμό του δυνατού. Τέλος, ερωτηθείς για το τι ζήλεψε από την Ισπανία, ο κ. Βαφειάδης αποκάλυψε πως αυτό που του έκανε εντύπωση ήταν η καθαριότητα σε όλους τους χώρους, η οργάνωση σε όλες τις δομές, η λειτουργία του κράτος και του Δήμου, τονίζοντας πως παρότι οι κάτοικοι τους δεν μιλούν την αγγλική γλώσσα, καταφέρνουν να είναι εξυπηρετικοί στην καθημερινότητα των τουριστών. 

Γρηγόρης Τζενετίδης «Έχουμε κοινά συστατικά με την Βαλένθια αλλά υστερούμε σε υποδομές και οργάνωση» 

Εντυπωσιασμένος, όχι μόνο από την ομορφιά της Βαλένθια, αλλά κυρίως από τον τρόπο που την αναδεικνύουν έμεινε ο κ. Τζενετίδης και εξήγησε ακριβώς τη σκέψη του. «Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση στη Βαλένθια ήταν το γεγονός πως ανάδειξαν τον τουρισμό με σωστό προσανατολισμό. Το έχουν στήσει πολύ ωραία» επεσήμανε ο κ. Τζενετίδης και συμπλήρωσε πως «εμείς έχουμε ήλιο και θάλασσα αλλά υστερούμε σε υποδομές και οργάνωση. Εκεί κατάλαβαν πώς λειτουργεί σωστά το θέμα του τουρισμού και εκπόνησαν πριν από μία εικοσαετία  οργανωμένο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης, λειτουργώντας συλλογικά σκεπτόμενοι πάντα το κοινό όφελος». Ο κ. Τζενετίδης έμεινε εντυπωσιασμένος και με τον τρόπο που συνδυάζουν το παρόν και το παρελθόν, καθώς έχουν έναν μοναδικό τρόπο να κατευθύνουν τον τουρίστα στα παλιά κάστρα, στα μνημεία, τις παλιές πόλεις. 

«Οφείλουμε να παραθέτουμε υλοποιήσιμες προτάσεις με στόχο την πρόοδο της περιοχής» 

Ερωτηθείς για τα οφέλη που αποφέρει το ταξίδι για τους επαγγελματίες, ο ίδιος τόνισε πως είναι ο μόνος τρόπος βελτίωσης της καθημερινότητας, καθώς ο καθένας μέσα από το δικό του πρίσμα και τα δικά του δεδομένα,  λαμβάνει τα ερεθίσματα και αλλάζει τον τρόπο σκέψης. «Θέμα δεν είναι η γκρίνια αλλά τι αλλαγές μπορούμε να φέρουμε στην κοινωνία. Πρέπει να ρίχνουμε στο τραπέζι υλοποιήσιμες προτάσεις, έχοντας πάντα στο μυαλό μας τι έκαναν οι άλλοι με επιτυχία» υπογράμμισε κλείνοντας. 

Η γαστρονομική αποστολή της Ροδόπης 

Στην εκπαιδευτική αποστολή συμμετείχαν οι κάτωθι επαγγελματίες εστίασης:
1. Βαρσαμίδης Νικόλαος
2. Βαρσαμίδου Ευανθία
3. Βαφειάδης Ανέστης
4. Γκουτάκος Στέλιος
5. Θεοδωρίδης Άρης
6. Καμπουρίδης Αντώνιος
7. Καράμπαμπας Γεώργιος
8. Λάιου Σουλτάνα
9. Μοσχόπουλος Απόστολος
10. Μοσχόπουλος Βασίλειος
11. Μπόμπολας Αντώνιος
12. Σαπουντζής Μιχάλης
13. Τζενετίδης Γρηγόρης
14. Τομζάς Αχιλλέας

Ως εκπρόσωπος της Διοίκησης του Επιμελητηρίου
1. Χασάν Μεσούτ

Ως προσωπικό Διοικητικής Υποστήριξης και Διαχείρισης
1. Ζήση Όλγα
2. Γιουφτσιάδης Γιάννης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.