«Η ισλαμικη θρησκεια απαιτει σεβασμο στον συνανθρωπο»

Στο μήνα Ραμαζανιού, στο μήνα της μεγάλης νηστείας, οι μουσουλμάνοι της Θράκης, όπως άλλωστε κάθε πιστός στον ισλαμικό κόσμο, στερούνται, όσο διαρκεί το φως της μέρας, την τροφή και το νερό. Όταν πέφτει το σκοτάδι, ο ήχος απ’ τα τύμπανα και το άναμμα των φαναριών στους μιναρέδες δηλώνουν τη λήξη των στερήσεων. Την 27η νύχτα του Ραμαζανιού οι πιστοί πρέπει να μείνουν άγρυπνοι και να προσεύχονται διαρκώς. Σύμφωνα με την παράδοση του Ισλάμ, τη νύχτα εκείνη, τη “Νύχτα του Πεπρωμένου”, ο Αλλάχ καθόριζε τη μοίρα κάθε πιστού χωριστά για ολόκληρη την επόμενη χρονιά. Η μεθεπόμενη ημέρα θα ήταν μέρα χαράς για τους πιστούς. Ξεκινούσε το Μπαϊράμι, η γιορτή της ευωχίας. Ο κ. Πατσαμάν Χασάν είναι Θεολόγος, μιλά για τη μεγάλη εορτή των μουσουλμάνων, το Ραμαζάνι Μπαϊράμι, για τα λόγια του Κορανίου, τις γιορτές στην Θράκη και την άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων από τους μουσουλμάνους.

Το ραμαζάνι τελειώνει, ήταν περίοδος δοκιμασίας και επίπονης αυτοσυγκράτησης;

Νηστέψαμε 29 μέρες, άλλες φορές είναι τριάντα, εξαρτάται από την Σελήνη. «Κύλησε» καλά η νηστεία, έχουμε τη μεγάλη γιορτή την Τρίτη και χθες βράδυ προηγήθηκε η «ιερή νύχτα». Σύμφωνα με το Κοράνι, «Η νύχτα αυτή ήταν καλύτερη από χίλιους μήνες», έτσι αναφέρεται στο Κοράνι για την χθεσινή νύχτα. Όποιος νηστεύει τη νύχτα αυτή, ο Θεός του δίνει πολλά.

Πόσες μέρες διαρκεί το μπαϊράμι;

Η γιορτή διαρκεί μια μέρα, αλλά εμείς την κρατάμε τρεις. Οι μουσουλμάνοι έχουν δυο μεγάλες γιορτές, το Κουρμπάνι Μπαϊράμι τρεις μέρες και το Ραμαζάνι Μπαϊράμι μία μέρα. Τότε, επισκεπτόμαστε κυρίως τους γονείς, τους συγγενείς, τους ηλικιωμένους. Δίνουμε χρήματα στους φτωχούς για να μας δεχτεί ο Θεός κοντά του, για να έχουμε την ευλογία του.

Τι προφέρει η περίοδος της νηστείας στον πιστό;

Η νηστεία κάνει τον άνθρωπο να έρχεται κοντά στον Θεό. Στο τέλος της νηστείας, όπως συμβαίνει με έναν άνθρωπο που εργάζεται και παίρνει τον μισθό του, το μεροκάματό του, έτσι και ο πιστός ανταμείβεται με την ευλογία του Θεού.

Άλλες γιορτές υπάρχουν στο Ισλάμ;

Έχουμε και άλλες μικρές γιορτές στο Ισλάμ, όπως τη γέννηση του Μωάμεθ και άλλες μικρότερες γιορτές, που κρατούν μια μέρα. Η νηστεία δεν διαρκεί μόνο τον μήνα του Ραμαζανιού, όποιος θέλει και μετά το Ραμαζάνι έχουμε πάλι έξι μέρες νηστεία και κάθε μήνα επίσης για όποιον θέλει και μπορεί να νηστέψει, άλλωστε αυτό είναι καλό και για την υγεία. Εμείς, όπως ξέρετε, δεν τρώμε τίποτε από το πρωί μέχρι να βασιλέψει ο ήλιος, όπως όσοι νηστεύουν δεν έχουν επαφή με την γυναίκα τους.

Ποιος θεωρείται καλός μουσουλμάνος;

Καλός μουσουλμάνος είναι αυτός που κρατά τους Νόμους του Θεού. Δεν σχετίζεται με την γλώσσα, με την εθνικότητα. Καλός πιστός είναι όποιος πιστεύει στον Θεό, στην ενότητα του Θεού, όποιος είναι καλός Προφήτης.

Τι διδάσκει το Ισλάμ;

Το Ισλάμ διδάσκει πίστη στην ενότητα του Θεού, πίστη στους Προφήτες του Θεού, αρχίζοντας από τον Αβραάμ και τελειώνοντας στον Μωάμεθ. Όποιος δεν πιστεύει στους Προφήτες, δεν δέχεται τον Ισλαμισμό. Η Ισλαμική θρησκεία είναι η πιο τέλεια, δέχεται τις άλλες θρησκείες που έχουν προηγηθεί και ολοκληρώνεται. Η Ισλαμική Θρησκεία ολοκληρώνει το θεϊκό μήνυμα για τους ανθρώπους. Είναι η πιο τέλεια ολοκληρωμένη θρησκεία του κόσμου.

Τι απαιτεί από τον πιστό;

Απαιτεί πίστη και καθαρότητα από κάθε μουσουλμάνο. Σεβασμό του μουσουλμάνου προς τον συνάνθρωπο του, χωρίς να κοιτά χρώματα και ομιλίες. Η ισλαμική θρησκεία απαιτεί σεβασμό στον συνάνθρωπο.

Στην Θράκη, οι μουσουλμάνοι μπορούν να ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα;

Σαφώς ναι! Έχουμε την ελευθερία της θρησκευτικής πίστης και λατρείας. Όποιος θέλει να πιστέψει στο Ισλάμ μπορεί. Είναι ελεύθερη η άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων. Δεν έχει ο πιστός παράπονο, δεν περάσαμε ό,τι στις πρώην ανατολικές χώρες. Δόξα τω Θεώ, στα παλιά χρόνια είχαμε προβλήματα με τις επισκευές, Δόξα τω Θεώ τώρα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Κάνουμε και τις επισκευές άνετα. Μόνο μερικοί συνάδελφοι μου λένε ότι θέλουν να κάνουν μερικούς μιναρέδες ψηλότερους, αλλά δεν τους το επιτρέπουν.

Γνωρίζετε πόσα τζαμιά υπάρχουν στην Θράκη;

Τριακόσια περίπου τζαμιά. Κάθε χωριό έχει από ένα τζαμί ή από δυο, ένα μικρό και ένα μεγάλο. Στην Κομοτηνή έχουμε 21 τζαμιά μικρά και μεγάλα και στην Ξάνθη πιο λίγα.

Οι πιστοί προσέρχονται σ’ αυτά με συνέπεια και ευλάβεια;

Δεν πηγαίνουν πάρα πολλοί. Τις Παρασκευές πηγαίνει ο περισσότερος κόσμος. Όπως συμβαίνει με τους Χριστιανούς, αλλά και στις άλλες θρησκείες, οι νέοι πιστοί είναι λιγότεροι. Στις μεγάλες γιορτές προσέρχονται και προσεύχονται.

Τους αγαπάτε τους Χριστιανούς;

Τους αγαπώ ναι. Όλοι είμαστε παιδιά του Αδάμ και της Εύας. Όποιος δεν μας κάνει κάτι κακό, τον αγαπάμε.

Το Ισλάμ γιατί σε κάποιες άλλες χώρες «ταυτίζεται» με την τρομοκρατία;

Το Ισλάμ δεν έχει καμία σχέση με την τρομοκρατία. Το Ισλάμ δεν διδάσκει το κακό, απλώς προτρέπει να υπάρξει μια καινούργια θρησκεία, που ονομάζεται Ισλάμ. Να το λέτε και στους άλλους, να πληροφορούνται, να μαθαίνουν για το Ισλάμ. Δεν εμποδίζουμε κανένα να γίνει μουσουλμάνος ή να μην γίνει.

Την γυναίκα την αγαπά και την σέβεται εξίσου με τον άνδρα;

Σαφώς και την αγαπάει εξίσου. Η μισή ανθρωπότητα είναι γυναίκες. Έχει όλα τα δικαιώματα του ανθρώπου στο Ισλάμ, είναι μητέρα των παιδιών μας, είναι μητέρα μας. Ο Προφήτης Μωάμεθ είπε ότι ο Παράδεισός μας είναι κάτω από τα πόδια των μητέρων μας. Πρέπει όλοι να αγαπούν την γυναίκα.

Ποια είναι η καλύτερη ευχή που μπορεί να δώσει ένας πιστός μουσουλμάνος με αφορμή το Ραμαζάνι Μπαϊράμι;

Η καλύτερη ευχή είναι να έχουμε ειρήνη, αγάπη, κατανόηση όλοι οι άνθρωποι μεταξύ τους. Ο Θεός να δέχεται στην αγκαλιά του όλους, να μας οδηγεί πάντα σε γιορτές.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.