Η γριπη των πουλερικων απειλει την απασχοληση: 75 χιλιαδες ανθρωποι κινδυνευουν να χασουν τη δουλεια τους

Απειλεί τον τομέα της πτηνοτροφίας στη γειτονική Τουρκία ο ιός της γρίπης των πτηνών σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ραντικάλ που φιλοξενεί η σελίδα σε μετάφραση Σιμπέλ Χατζή Αλή. Η σελίδα επίσης φιλοξενεί μέρη της έκθεσης του Human Right Watch που αφορά την πορεία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία…

Η γρίπη των πουλερικών απειλεί την απασχόληση: 75 χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντής της εταιρείας πουλερικών Banvit κ. Ομέρ Γκορενέρ λόγω της γρίπης των πουλερικών ο τομέας θα συρρικνωθεί κατά 50%. Αυτό σημαίνει ότι 75 χιλιάδες άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους αν σκεφτεί κανείς ότι ο συγκεκριμένος τομέας απασχολεί 150 χιλιάδες ανθρώπους.

Όπως σημειώνει ο κ. Γκορενέρ, μετά από το δεύτερο κύμα της γρίπης των πουλερικών, ο πτηνοτροφικός τομέας της χώρας ήρθε αντιμέτωπος με μια σοβαρή κρίση, γεγονός που τον οδηγεί σε συρρίκνωση έως και σε 50% γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατόν να σταθεί στα πόδια του.

Ενώ το 2005 ο σχετικός τομέας έφτασε σε ύψος 2.5 δις δολαρίων σήμερα λόγω της νόσου οι πωλήσεις έχουν σχεδόν σταματήσει με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε αδιέξοδο. «Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα στρώσει η κατάσταση. Επειδή ακριβώς δεν γίνονται πωλήσεις δεν υπάρχει και συγκεκριμένη τιμή στην αγορά. Σε κάποια πολυκαταστήματα τη θέση των πουλερικών έχουν πάρει άλλα είδη, τυριά, ελιές, σάλτσες κ.τ.λ.» καταλήγει ο κ. Γκορενέρ.

«Δεν υπάρχει πρόβλημα στην εξαγωγή»

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Εξαγωγών της Τουρκίας κ. Ογούζ Σατιτζί διαψεύδει τις ειδήσεις ότι οι ξένοι αγοραστές υπαναχωρούν από την απόφαση τους να έρθουν στην Τουρκία λόγω της γρίπης των πουλερικών. «Συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμά μας με τους ξένους αγοραστές. Οι μεμονωμένες δηλώσεις δεν αντανακλούν την πραγματικότητα» δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης.

Από την άλλη ο υπουργός Μεταφορών κ. Μπιναλή Γιλντιρίμ μεταφέρει ότι αν και η γρίπη των πουλερικών αποτελεί απειλή για τον τομέα του τουρισμού και των μεταφορών, δεν πρόκειται να επηρεαστεί αρνητικά ο τουρισμός, εφόσον δεν παρουσιαστεί αύξηση στα κρούσματα.

Ραντικάλ

17/01/2005

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.