Η γριπη των ευαισθητων πληθυσμων

Πέραν του δέοντος φαίνεται πως είναι η ανησυχία των πολιτών γύρω από τη γρίπη που μετρά ήδη το πρώτο κρούσμα της στην Ελλάδα. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να εμβολιάζονται μόνο οι ειδικές ομάδες πληθυσμού, αλλά ο αριθμός εμβολίων στη χώρα μας ανεβαίνει κατακόρυφα, όπως και σε όλο τον κόσμο.

Με συμπτώματα τον υψηλό πυρετό, την καταρροή, τον πονόλαιμο, τον ξηρό βήχα, τους μυϊκούς πόνους, τον πονοκέφαλο και την έντονη κόπωση εμφανίζεται η γρίπη του δυτικού κόσμου, που καταγράφει χιλιάδες συμπτώματα στη Ρουμανία. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ροδόπης, Αλέκος Τσαπέκος μεταφέρει στον ΠτΘ, γύρω από την ανησυχία των πολιτών και την επιμονή τους να εμβολιάζονται, ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας οφείλουν να εμβολιάζονται, προληπτικά, μόνο τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. «Σε περίπτωση επιδημίας, οι ευπαθείς ομάδες αντιμετωπίζουν κίνδυνο, κάτι που δεν συμβαίνει στους υγιείς οργανισμούς». Μεταξύ άλλων, στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά. Από το ΙΚΑ μεταφέρουν ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις αναγνωρίζεται το εμβόλιο, όπως επίσης στους καρδιοπαθείς, στους έχοντες χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και ανάλογα σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά και στα άτομα που θα εκτιμήσει ότι χρήζουν εμβολιασμού ο γιατρός τους.

Πολλοί είναι βέβαια αυτοί που αγοράζουν το εμβόλιο για να γλιτώνουν στα ασφαλιστικά ταμεία τις ουρές, καθώς κοστίζει μόνο 5 ευρώ.

Ο κ. Τσαπέκος διατυπώνει ότι τα εμβόλια επαρκούν μέχρι στιγμής για το νομό Ροδόπης, «βλέπουμε να τελειώνουν τα εμβόλια αλλά οι πελάτες εξυπηρετούνται».

Καλό πλύσιμο των χεριών

Το μυστικό σε κάθε περίπτωση επιδημίας ή αναμονής επιδημίας είναι η προφύλαξη. Στους βασικούς κανόνες είναι το να αποφεύγουμε να συγχρωτιζόμαστε σε κλειστούς χώρους, κάτι που δύσκολα εφαρμόζεται σε εορταστική περίοδο, να αερίζουμε καλά τους χώρους που βρισκόμαστε. Είναι βασικό να προσέχουμε τις επισκέψεις σε ασθενείς με γρίπη, να ακολουθούμε καλή διατροφή και να είμαστε επιφυλακτικοί με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως ο βήχας ή το φτέρνισμα.

Ο κ. Τσαπέκος δίνει έμφαση στο καλό πλύσιμο των χεριών πολλές φορές την ημέρα, ειδικά πριν το φαγητό.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.