Η γιορτη της εβδομης τεχνης
Περισσότερες από 160 ταινίες εγχώριας και διεθνούς παραγωγής, αλλά και πολλά αφιερώματα, εκθέσεις και παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα του 43ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που ανοίγει μεθαύριο τις πύλες του και θα διαρκέσει ως και τις 17 Νοεμβρίου, με τιμώμενα πρόσωπα τους Marco Bellocchio, Bela Tarr, Bob Rafelson, Παντελή Βούλγαρη και Γιάννη Δαλιανίδη.
Η έναρξη και η λήξη αυτής της μεγάλης γιορτής του σινεμά θα γίνει με την προβολή δύο ταινιών διακεκριμένων σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Ταινία έναρξης θα είναι η ταινία που μόνο με τον τίτλο της προκαλεί ένα εύθυμο μειδίαμα. Πρόκειται για το «Bend it like Beckham» («Kάν το σαν τον Μπέκαμ») της Gurinder Chadha, η οποία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ του Τορόντο και σάρωσε εμπορικά με το χιούμορ και τη φρεσκάδα της.
Ταινία λήξης για το 43ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα είναι το «Far from Heaven» («O Παράδεισος είναι μακριά») σε σκηνοθεσία Todd Haynes. Πρόκειται για ένα κοινωνικό μελόδραμα στην παράδοση των κλασσικών του είδους, μια ταινία που απέσπασε θετικότατες κριτικές, αλλά και την θεαματικότητα του κοινού στο φετινό Φεστιβάλ Βενετίας. Και οι δύο ταινίες αποτελούν ήδη μεγάλα φαβορί για τις απονομές των βραβείων Oscar 2003.
Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ, που περιλαμβάνει πρώτες ή δεύτερες ταινίες νέων κινηματογραφιστών από όλο τον κόσμο, φέτος παίρνουν μέρος 15 ταινίες πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών. Οι ταινίες αυτές θα διεκδικήσουν τα δύο βασικά βραβεία: τον Χρυσό και τον Αργυρό Αλέξανδρο, τα οποία συνοδεύονται από τα ποσά των 36.700 και 22.000 Ευρώ αντίστοιχα, αλλά και τα καθιερωμένα βραβεία σκηνοθεσίας, σεναρίου, α΄ ανδρικού και α΄ γυναικείου ρόλου, και καλλιτεχνικής επίτευξης.
Πρόεδρος της φετινής Κριτικής Επιτροπής θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο του φεστιβάλ, ο Ιταλός σκηνοθέτης Marco Bellocchio. Με το «Ανήσυχο βλέμμα του Marco Bellocchio» ξεκινούν τα ειδικά αφιερώματα και έπεται «Ένας μοναχικός οραματιστής της εποχής μας» – αφιέρωμα στον Bela Tarr – , αφιέρωμα στον Bob Rafelson, «Ένας ανυπότακτος Αμερικανός σκηνοθέτης», στον Παντελή Βούλγαρη, «Από τη μεγάλη στη μικρή ιστορία» και στον Γιάννη Δαλιανίδη, «Ένας ιππότης για τον Ελληνικό Κινηματογράφο».
Μία πλήρη αναδρομή στο έργο του Marco Bellocchio περιλαμβάνει το αφιέρωμα που θα γίνει στον Ιταλό δημιουργό από το φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Στη ρετροσπεκτίβα θα προβληθούν 16 ταινίες μυθοπλασίας καθώς και 12 μικρού μήκους, αλλά και ντοκιμαντέρ του Bellocchio. Η ρετροσπεκτίβα θα συνοδεύεται από εικαστική έκθεση με έργα του δημιουργού εμπνευσμένα από τις ταινίες του όταν αυτές ήταν στο στάδιο της προετοιμασίας. Τίτλος της έκθεσης είναι «Marco Bellocchio, drawings for the cinema» και διοργανώθηκε για πρώτη φορά από την Cinecita International, ενώ στην Ελλάδα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Η δεύτερη ρετροσπεκτίβα του φεστιβάλ είναι αφιερωμένη στο έργο ενός από τους πιο πρωτοποριακούς Ούγγρους σκηνοθέτες, τον Bela Tarr. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τις οκτώ μεγάλου μήκους ταινίες του από το Csaladi Tuzfeszek (Family Nest, 1978) μέχρι το Satantango (Satans Tango 1991-1993) διάρκειας 445 λεπτών, καθώς και τρεις ταινίες μικρού μήκους.
O Aμερικανός σκηνοθέτης Bob Rafelson είναι το τρίτο τιμώμενο πρόσωπο του Φεστιβάλ. Έχει προγραμματιστεί ένα αφιέρωμα που θα περιλαμβάνει οκτώ ταινίες, ανάμεσα στις οποίες τις Five Easy Pieces (Πέντε Εύκολα Κομμάτια, 1970), The Postman Always Rings Twice (Ο Ταχυδρόμος Χτυπά Πάντα Δυο Φορές, 1981) αλλά και την τελευταία του δουλειά με τίτλο The House on Turk Street (2002). Επιπλέον θα προβληθούν και οι μικρού μήκους Wet (1994) και Porn.com (2002).
Το φεστιβάλ φέτος τιμά ένα από τους πιο σημαντικούς έλληνες σκηνοθέτες, τον Παντελή Βούλγαρη, με μια ρετροσπεκτίβα εννέα ταινιών μυθοπλασίας, τριών ντοκιμαντέρ, δυο μικρού μήκους και πολλών επιμορφωτικών ντοκιμαντέρ που ο σκηνοθέτης γύρισε για την ελληνική τηλεόραση. Ο Παντελής Βούλγαρης υπήρξε δύο φορές υποψήφιος για τη Χρυσή Αρκτο του Φεστιβάλ Βερολίνου, με τις ταινίες του «Η Φανέλα με το Νούμερο Εννιά» (1986) και «Ήσυχες Μέρες του Αυγούστου» (1991), ενώ στην ίδια διοργάνωση κέρδισε το βραβείο FIPRESCI το 1974 με «Το Προξενιό της Άννας».
Στις φετινές παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται, πέρα από την εικαστική έκθεση Marco Bellocchio, δύο ακόμη εκθέσεις: «Νίκος Γκροσδάνης: Soundtrack από τον Παγκόσμιο Κινηματογράφο» και «Μελίνα Μερκούρη: Αφίσες από όλον τον κόσμο», σε συνεργασία με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Και φυσικά η επισφράγιση θα έρθει από τη μουσική με τη συναυλία της Δήμητρας Γαλάνη και τραγούδια από τον Ελληνικό Κινηματογράφο.
Στο πλαίσιο του Διεθνούς Προγράμματος θα υπάρξει, όπως κάθε χρόνο και μη διαγωνιστικό τμήμα, καθώς και special screenings.
Στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου θα προβληθεί επίσης το σύνολο των ταινιών εγχώριας παραγωγής για το 2002 με περίπου 25 ταινίες μυθοπλασίας αλλά και ντοκυμανταίρ που θα διεκδικήσουν τα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας.
Στους φετινούς Νέους Ορίζοντες, το τμήμα του φεστιβάλ που επικεντρώνεται στη σύγχρονη διεθνή πρωτοπορία του ανεξάρτητου σινεμά, περιλαμβάνονται 40 ταινίες, ενώ πέρα από το κύριο πρόγραμμά τους, θα παρουσιαστούν αφιερώματα σε ανερχόμενους ή και καθιερωμένους (αλλά άγνωστους στην Ελλάδα) σκηνοθέτες.
Επίσης, θα προβληθούν οι βραβευμένες ταινίες του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2002.
Για πρώτη φορά φέτος, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πρόκειται να περιλάβει στο διεθνές τμήμα του το Shooting Stars, ένα πρόγραμμα προώθησης και προβολής νέων ταλαντούχων ηθοποιών, το οποίο θεσπίστηκε πριν από πέντε χρόνια με πρωτοβουλία του οργανισμού European Film Promotion (EFP). Για το πρόγραμμα αυτό επιλέγονται 12 νέοι, πολλά υποσχόμενοι ηθοποιοί από όλη την Ευρώπη, προβάλλονται ταινίες στις οποίες συμμετέχουν, διοργανώνονται συνεντεύξεις για να τους γνωρίσει ευρύτερα το κοινό, με απώτατο στόχο την ανάδειξη της νέας γενιάς υποκριτικών ταλέντων.
Για μια ακόμη χρονιά, εξάλλου, το φεστιβάλ θα στρέψει τους προβολείς στη δημιουργία των Βαλκάνιων σκηνοθετών, αλλά και στην κινηματογραφική παραγωγή των ασιατικών χωρών.
Ανάμεσα σε άλλα, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχει ήδη ανακοινώσει την ίδρυση Ταμείου για την ανάπτυξη σεναρίων από τις Βαλκανικές χώρες, μια πρωτοβουλία με στόχο να συμβάλει στην βελτίωση, ανάπτυξη και προώθηση του κινηματογράφου της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων αλλά και να συνδράμει στην εδραίωση του Φεστιβάλ στο διεθνή κινηματογραφικό χώρο.
Η εξέλιξη αυτή κρίνεται εξαιρετικά σημαντική καθώς επανατοποθετεί το χαρακτήρα και το ρόλο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τόσο σε τοπικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, συνεχίζοντας δυναμικά την πολυετή και δραστήρια διαδικασία διεθνοποίησης του θεσμού στα λόγια αλλά και στις πράξεις.
Η πλήρης παρουσίαση του Balkan Fund θα γίνει κατά τη διάρκεια του 43ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Tα τελευταία χρόνια πολλές ταινίες αρχίζουν τον κύκλο τους με την υποστήριξη της ανάπτυξης του σεναρίου τους στο πλαίσιο ενός κινηματογραφικού φεστιβάλ – ο κύκλος αυτός κλείνει στις περισσότερες περιπτώσεις με την προβολή της ολοκληρωμένης πια ταινίας στην ίδια εκδήλωση.
Mε αυτήν την προοπτική το Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανάθεσε την μελέτη των ταμείων ενίσχυσης της ανάπτυξης κινηματογραφικών σεναρίων, που ήδη λειτουργούν στο πλαίσιο καθιερωμένων Eυρωπαϊκών και Διεθνών Κινηματογραφικών Φεστιβάλ (π.χ. του Rotterdam, Amiens, Locarno, Goeteborg κ.λπ.), και κατέληξε στο παρόν σχέδιο για τη ίδρυση και λειτουργία ενός αντίστοιχου Tαμείου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.
Μέρες κινηματογράφου και στην Αλεξανδρούπολη
Μία γεύση από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πάρουν και οι κινηματογραφόφιλοι της Αλεξανδρούπολης, καθώς για όγδοη συνεχή χρονιά η πόλη θα υποδεχτεί από τις 10 μέχρι τις 14 Νοεμβρίου τις Περιφερειακές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Πρόκειται για δείγματα της ελληνικής και διεθνούς έβδομης τέχνης που θα ταξιδέψουν σε τέσσερις ακόμη πόλεις: Στην Έδεσσα, τη Φλώρινα, το Κιλκίς και την Καστοριά.
Οι ταινίες, που θα παρουσιασθούν στις πόλεις αυτές, είναι αντιπροσωπευτικές όλων των τμημάτων και ενοτήτων του 43ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Μεταξύ αυτών που θα προβληθούν είναι και οι εξής: «Θα το μετανιώσεις» του Κ. Ευαγγελάκου, «Το μυστικό του Νοέμβρη» του Τ. Παναγιωτίδη , «Αύριο θα ναι αργά» της Λάγιας Γιούργου.
Α.Χ.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
