Η γιορτη της 7ης Τεχνης

Συνεχές το ενδιαφέρον για το 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έστω κι αν έχει περάσει μία εβδομάδα από την απονομή των βραβείων. Θα ήταν όμως παράλειψή μας αν δεν είχαμε έστω και μια αναφορά σε αυτό. Για αυτό να ευχαριστήσουμε τη Δέσποινα Ταταράκη που φρόντισε και κάλυψε αυτό το κενό….

Δέσποινα Ταταράκη λοιπόν και Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης…

Κάθε χρόνο για δέκα ολόκληρες μέρες η Θεσσαλονίκη γίνεται το κέντρο του κόσμου, το κέντρο του πολιτισμού. Πρώτες προβολές, αφιερώματα, συζητήσεις, συνεντεύξεις τύπου, masterclasses, εκθέσεις, συναυλίες, πολύ δημιουργικότητα, καλή διάθεση και πάνω απ’ όλα αγάπη για τον κινηματογράφο.

Όλα όσα διαδραματίστηκαν στη Θεσσαλονίκη το δεκαήμερο του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου (14 – 23 Νοεμβρίου) δεν είναι φυσικά δυνατόν να χωρέσουν μέσα σε μερικές μόνο λέξεις, ωστόσο αυτές είναι κάποιες από τις αμέτρητες εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα την περασμένη εβδομάδα στη συμπρωτεύουσα, η οποία φιλοξένησε χιλιάδες κινηματογραφόφιλους από όλη την Ελλάδα αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι προσκεκλημένοι του Φεστιβάλ πολλοί και διεθνώς αναγνωρισμένοι δημιουργοί, που διακρίνονται για την προσφορά τους στον κινηματογράφο και γενικότερα στην τέχνη και τη διανόηση. Ο Όλιβερ Στόουν, ο Εμίρ Κουστουρίτσα, ο Βάλτερ Σάλες, ο Τακέσι Κιτάνο, οι αδερφοί Ζαν Πιέρ και Λικ Νταρντέν, ο Γκουστάβο Σανταολάγια, ο Γουίλεμ Νταφόε, πρωταγωνιστής της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Η σκόνη του χρόνου» που προβλήθηκε σε avant premiere, παρουσία του σκηνοθέτη και των συντελεστών της, και πολλοί ακόμη Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες. Πολλοί από αυτούς τους δημιουργούς έδωσαν πολύτιμα κινηματογραφικά μαθήματα (masterclasses), όπου οι σινεφίλ είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν μαζί τους για το έργο τους.

Δεν είναι, όμως, μόνο όλα αυτά που θα μπορούσαν να σας εντυπωσιάσουν. Η ατμόσφαιρα του φεστιβάλ είναι πολύ ωραία και αυτό οφείλεται κατά ένα σημαντικό μέρος στην πόλη που το φιλοξενεί. Το φθινόπωρο, η μυστηριώδης ομίχλη που καλύπτει το λιμάνι δημιουργεί στον καθένα την αίσθηση ότι είναι ο ίδιος πρωταγωνιστής σε μία ταινία. Οι συζητήσεις ακόμη και με άγνωστους ανθρώπους για τις ταινίες που είδαν ή θέλουν να δουν, το πήγαινε έλα από τη μία αίθουσα στην άλλη είναι μια εμπειρία που σε κάνει να ξεφεύγεις για λίγο από την πραγματικότητα και να ταξιδεύεις σε μέρη που πάντα ονειρευόσουν.

Μπορεί το 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης να έχει επίσημα λήξει, οι ταινίες όμως θα συνεχίσουν το ταξίδι τους για κάποιες άλλες σκοτεινές αίθουσες και θα μαγέψουν πολλούς ακόμη θεατές σε ολόκληρο τον κόσμο. Ραντεβού, λοιπόν, σε ένα χρόνο από τώρα στην πανέμορφη Θεσσαλονίκη για να γιορτάσουμε την 50η επέτειο της μεγαλύτερης γιορτής του κινηματογράφου στην Ελλάδα και να της ευχηθούμε να τα εκατοστίσει!!

Δ.Τ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.