Η Γεωργια 4.0 και η Ροδοπη

Την «περιφερειοποίηση» των ενισχύσεων πρότεινε ο Βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ μαζί με τον Γιώργο Καμίνη σε εκδήλωση για τη νέα ΚΑΠ στην Κομοτηνή - Ενημέρωση για τις κατευθύνσεις της νέας ΚΑΠ από το Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ε.Ε. Τάσο Χανιώτη

Για το όραμα της Γεωργίας 4.0, που φέρνει η νέα ΚΑΠ ενημέρωσε τους πολίτες που γέμισαν την αίθουσα του ξενοδοχείου Chris & Eve ο Τάσος Χανιώτης, Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ε.Ε. την Παρασκευή 22 Μαρτίου, μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής, κ. Ιλχάν Αχμέτ.
 
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, κ. Γιώργος Καμίνης και ο περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, ενώ παραβρέθηκαν πλήθος εκπροσώπων της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, συλλόγων , συνεταιρισμών και απλοί αγρότες.
 
Στην συζήτηση που ακολούθησε έλαβαν επίσης μέρος, ο κ. Σινάν Αχμέτ εκ μέρους της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών, ο κ. Νίκος Σκοπιανός ως πρώην πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, ο κ. Ισμαήλ Μολά Αλή Μεχμέτ ως πρόεδρος του Ινστιτούτου Αγροτικής Έρευνας, ο γεωπόνος κ. Νίκος Καπούλας, διευθυντής πρωτογενούς τομέα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Ροδόπης, και η κ. Ζωή Φραγκούδη, πρόεδρος του γυναικείου συνεταιρισμού “ΓΑΙΑ” Τριγώνου Έβρου που κατέθεσε στη συζήτηση πρόταση για τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου που θα βοηθήσει τους γυναικείους συνεταιρισμούς να ανθίσουν. 

Περισσότερα με μικρότερες εισροές 

Στην εισήγησή του ο κ. Χανιώτης μίλησε για τη «Γεωργία 4.0», η οποία θα επιτρέψει σε μικρούς και μεγάλους παραγωγούς να παράγουν περισσότερα με λιγότερες εισροές, καθώς η νέα ΚΑΠ θα θέσει ειδικούς και γενικούς στόχους για την προστασία του περιβάλλοντος.
 
Αναφέρθηκε δε στη δυνατότητα ενίσχυσης μιας ειδικής και μειονεκτικής περιοχής όπως είναι η Ροδόπη και η Θράκη με χαμηλούς αναπτυξιακούς δείκτες σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς μέσους όρους, με έμφαση στην αυξημένη στρεμματική ενίσχυση.
 
Ο κ. Χανιώτης θεωρεί σημαντικές τις ενημερώσεις σαν και αυτή της Παρασκευής, μιας και βοηθά τους καλλιεργητές και όλους τους ενδιαφερόμενους να ρωτήσουν για ζητήματα που τους απασχολούν, σχετίζονται με αυτό που κάνουν σε καθημερινή βάση, αλλά και να καταθέσουν τις απόψεις τους, τις οποίες θα μπορέσει ο ίδιος να μεταφέρει πίσω στην ΕΕ.
 
Και αυτό γιατί μια πρόταση για τη μεταρρύθμιση μιας πολιτικής σαν την ΚΑΠ, μπαίνει σε δημόσια διαβούλευση, για την οποία υπήρξαν πάνω από 60.000 Ευρωπαίοι πολίτες που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, με συγκεκριμένες αναλύσεις των επιπτώσεων διαφορετικών σεναρίων, και στη συνέχεια περνά στη φάση της κατάθεσης της πρότασης προς την επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο.
 
Σε αυτή βρισκόμαστε αυτή την περίοδο, και οι εναλλακτικές προτάσεις που έχουν οι άμεσοι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βοηθήσουν να βελτιωθεί η πολιτική.
 
Βέβαια η ΚΑΠ είναι σημαντικό να γίνει κατανοητή από όλους όσους επηρεάζονται από αυτή, αλλά και για να συνεχίσει να υπάρχει θα πρέπει να αλλάζει και να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα.
 
Έτσι ενώ αρχικά η ΚΑΠ στήριζε τις τιμές των προϊόντων, στη συνέχεια στήριζε άμεσα το εισόδημα των παραγωγών και πλέον μπαίνει σε μια κατεύθυνση όπου το βάρος δεν είναι στο τι θα παράγει ο κάθε παραγωγός, που πρέπει να είναι δική του ευθύνη, αλλά στο πώς ακριβώς θα παράγει, και με ποιο τρόπο η δράση του θα βοηθήσει να βελτιωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγής και να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.
 
Υπάρχουν μια σειρά μέτρα στο δεύτερο πυλώνα της ΚΑΠ, που θα βοηθήσουν τους παραγωγούς να κάνουν αυτή την προσαρμογή, σημείωσε, αλλά αυτό που εντοπίζει ως μεγάλη έλλειψη στον αγροτικό τομέα στην Ελλάδα είναι ένα σύστημα παροχής συμβουλών στους καλλιεργητές, που θα τους βοηθήσει να κάνουν αυτές τις προσαρμογές.
 
Όμως είναι θετικό, όπως εξήγησε ο κ. Χανιώτης, πως υπάρχει ένας δυναμισμός στον γεωργικό τομέα, μια βελτίωση στο εξαγωγικό εμπόριο, που εξακολουθεί να είναι ελλειμματικό αλλά λιγότερο από πριν, καθώς και η έντονη καινοτομία με μεγάλη συμμετοχή Ελλήνων ερευνητών στα προγράμματα της ΕΕ. Το ζητούμενο είναι να ενωθούν όλα αυτά, ώστε να περάσουν από τα λόγια, στην πράξη σε μια γεωργία της γνώσης επεσήμανε κλείνοντας ο ίδιος. 

Πρόταση για «περιφερειοποίηση» των ενισχύσεων 

Από την πλευρά του ο κ. Ιλχάν Αχμέτ κατέθεσε πρόταση για «περιφερειοποίηση» των ενισχύσεων κατά το πρότυπο που ακολουθεί η Ισπανία, δηλαδή κατανομή των ενισχύσεων σε 50 περιφέρειες (comarcas) βάσει μικτών χαρακτηριστικών, όπως ο παραγωγικός προσανατολισμός και το οικονομικό-κοινωνικό αποτύπωμα του πρωτογενή τομέα στην εκάστοτε περιφέρεια, θεωρώντας πως έτσι θα κερδίσουν οι πιο φτωχές περιφέρειες, όπως η περιφέρεια ΑΜΘ.
 
Η νέα ΚΑΠ άλλωστε, είναι πιο ευέλικτη, επιτρέποντας την αναδιανομή των επιδοτήσεων στο δεύτερο πυλώνα, ώστε σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, να δοθεί περισσότερη στρεμματική ενίσχυση από σήμερα, σε αντίθεση με την οριζόντια διανομή που γινόταν μέχρι σήμερα.
 
Αυτή είναι η πρώτη εκδήλωση όπου θα τεθεί αυτό το ζήτημα, και κάλεσε την κυβέρνηση, πέρα από κόμματα και ιδεοληψίες να αγκαλιάσει αυτή τη σκέψη, και το αρμόδιο Υπουργείο να δουλέψει επάνω σε αυτή την πρόταση, ώστε να γίνει μια σωστή και δίκαιη διανομή, προς όφελος της οικονομικής κατάστασης όλης της περιφέρειας. 

Απόλυτα απαραίτητη η έξυπνη γεωργία 

Τελος ο κ. Καμίνης, στο χαιρετισμό του, σημείωσε πως η ευελιξία από πολλούς αντιμετωπίζεται ως απειλή και προσπάθεια για επανεθνικοποίηση της ΚΑΠ, όμως παρόλο που στην προηγούμενη περίοδο φάνηκε να βοηθά περισσότερο τα κράτη του βορρά, επέτρεψε  στα κράτη-μέλη να πάρουν αποφάσεις προς όφελός τους, όπως έκανε η Ισπανία υιοθετώντας το μοντέλο των «comarcas».
 
Ο ίδιος ως ευρωβουλευτής δεσμεύτηκε να στηρίξει αυτή την κατεύθυνση, όχι μόνο για να «πιάνονται» οι στόχοι για το περιβάλλον, αλλά διότι η «έξυπνη» γεωργία θα εξασφαλίσει τα παραπάνω όπως την παραγωγικότητα, τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
 
Άλλωστε στην Ελλάδα, παρότι παράγεται πλούσιο ερευνητικό έργο, συνηθίζουμε απλά να «καταναλώνουμε» ώριμη τεχνολογία από το εξωτερικό, αφού η διάχυση γνώσης δεν είναι επαρκής και η ερευνητική κοινότητα δεν έρχεται συχνά σε επαφή με τον αγροτικό κόσμο.
 
Έκανε δε ειδική αναφορά στη δυνατότητα δημιουργίας Επιχειρησιακών Ομάδων στις οποίες θα συμμετέχουν γεωργοί, αγροτικές κοινότητες, ερευνητές, σύμβουλοι, επιχειρήσεις και άλλοι φορείς που ενδιαφέρονται για την καινοτομία στον τομέα της γεωργίας, οι οποίες πρέπει να αποσκοπούν στην προώθηση της ταχύτερης και ευρύτερης μεταφοράς καινοτόμων λύσεων στην πράξη, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ της έρευνας, των γνώσεων, της τεχνολογίας αιχμής και των γεωργών, συνδέοντας, τελικά, καλύτερα την έρευνα και την πρακτική γεωργία.
 
Στη χώρα μας, εφαρμόζεται στη λογική αυτή το «Μέτρο 16», όμως ο κ. Καμίνης πιστεύει πως η Πολιτεία σαμποτάρει την εφαρμογή του, μέσω γραφειοκρατικών εμποδίων και καθυστερήσεων, όταν δράσεις σαν και αυτές πρέπει να εφαρμόζονται στο σωστό χρόνο.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.