Η Γενικη Γραμματεας Ισοτητας Εφη Μπεκου, παρουσιασε το προγραμμα στην Ξανθη
Μικρής διάρκειας αλλά και συμμετοχής ήταν η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας του Υπουργείου Εσωτερικών σε ξενοδοχείο της Ξάνθης, με θέμα το πρόγραμμα «Θετικές Δράσεις υπέρ των Γυναικών σε Μικρομεσαίες και Μεγάλες Επιχειρήσεις» το οποίο εντάσσεται στον Άξονα 5 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση» του Υπουργείου Εργασίας.
Παρούσα στην ημερίδα και τον πρώτο λόγο έχουσα, η Γενική Γραμματέας Ισότητας Έφη Μπέκου, παρουσίασε στο κοινό το πρόγραμμα καλώντας το Εργατικό Κέντρο και το Επιμελητήριο να ευαισθητοποιήσουν τις δυνάμενες να συμμετάσχουν μικρές επιχειρήσεις δια μεταξύ τους συμπράξεων και να λειτουργήσουν για το σκοπό αυτό, υποστηρικτικές δομές προσαρμοσμένες στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Η χθεσινή ημερίδα, όπως σημείωσε μιλώντας στον ΠτΘ η κ.Μπέκου απευθυνόταν κατά το πλείστον στους κοινωνικούς και αναπτυξιακούς φορείς της περιοχής προκειμένου να τους γνωστοποιηθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν μέσα από το πρόγραμμα και να κατευθύνουν τις μικρές επιχειρήσεις σ’ αυτό: «οι διάφορες απευθύνσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα και προς την ευρύτερη περιοχή της Θράκης με τηλεφωνική, ταχυδρομική ή ηλεκτρονική επικοινωνία με επιχειρήσεις από την ημέρα που το πρόγραμμα βγήκε στη δημοσιότητα στις 19 Σεπτεμβρίου, μας δείχνουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον. Βεβαίως, πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα, υπάρχει ανάγκη για πάρα πολλές διευκρινήσεις και επεξηγήσεις και αυτό ακριβώς μας έκανε να είμαστε σήμερα εδώ. Είναι η τελευταία περιφερειακή ημερίδα με την οποία ολοκληρώσαμε ένα δεύτερο κύκλο ενημέρωσης και επεξηγήσεων εκτός από την απευθείας απεύθυνση που κάναμε από την αρχή».
Το πρόγραμμα και οι δικαιούχοι
Οι «Θετικές Δράσεις» είναι μια πρωτοβουλία που υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και έχει στόχο να βοηθήσει τις εργαζόμενες γυναίκες σε μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις να αποκτήσουν επιπλέον εφόδια ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν με καλύτερους όρους την εξέλιξή τους στην επιχείρηση καθώς και την εναρμόνιση των οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι επιχειρήσεις που διαθέτουν τουλάχιστον 20 εργαζόμενες γυναίκες στο δυναμικό τους και 3ετή λειτουργία. Επίσης, μπορούν να συμμετέχουν με συμπράξεις, μικρότερες συνεργαζόμενες επιχειρήσεις με τον όρο να διαθέτουν αθροιστικά είκοσι εργαζόμενες στις επιχειρήσεις τους. Τέλος, δικαιούχοι συμμετοχής είναι και τα Επιμελητήρια (όπως και οποιαδήποτε ομόρρυθμη ή ανώνυμη επιχείρηση του ευρύτερου) τα οποία μπορούν να υποβάλουν πρόταση για τη λειτουργία υποστηρικτικών δομών.
Το στέλεχος της Ομάδας Υποστήριξης Τελικών Δικαιούχων του προγράμματος, κ.Χρηστάκης Δημήτρης, επιφορτισμένος με την ανάλυση και επεξήγηση διαφόρων πτυχών του προγράμματος, σημείωσε, μιλώντας στον ΠτΘ, ότι την δημόσια προκήρυξη του προγράμματος που έγινε το Σεπτέμβριο ακολούθησε επικοινωνία του φορέα υλοποίησης με 1900 επιλεγμένες με το κριτήριο του μεγέθους (προσωπικό άνω των 50 ατόμων) επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα εκ των οποίων οι 115 εδρεύουν στη Θράκη. Σ’ αυτές εστάλη πλήρως ενημερωμένος φάκελος με την προκήρυξη του προγράμματος προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη υποβολή αιτήσεων: «βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί ή αναμένουμε να κατατεθούν καθώς βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, μπορώ να πω ότι είχαμε ανταπόκριση από όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους. Γεωγραφικά, οι περιοχές που έδειξαν τη μεγαλύτερη ευαισθησία ανταποκρινόμενες στο πρόγραμμα είναι η Θράκη μαζί με την Κρήτη και τη Θεσσαλία. Ειδικότερα για τη Θράκη, οι μεγάλες επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 50 ατόμων, είναι περί τις 115 που έχουν έδρα τη Θράκη – γιατί υπάρχουν και άλλες που διατηρούν παραγωγικές μονάδες στην περιοχή αλλά εδρεύουν στην Αθήνα. Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις από το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται, λένε ότι θα υπάρχει συμμετοχή από όλη την Ελλάδα και από όλους τους κλάδους. Να σημειώσω, δε, την περίπτωση της ΣΕΚΑΠ όπου έχουμε το υπόδειγμα, θα έλεγα, επιχείρησης που εντάσσεται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα υποβάλλοντας πρόταση για όλες τις δράσεις!»
Όπως, διευκρινίστηκε στην ημερίδα, το Μέτρο 5.1 στο οποίο και εντάσσονται οι, διετούς διάρκειας (2004 – 2005) «Θετικές Δράσεις», έχει διαθέσιμα άλλα 50 εκατομμύρια ευρώ για προκήρυξη σε δεύτερο κύκλο που θα είναι η μετεξέλιξη του πρώτου από του οποίου τα αποτελέσματα και θα διαμορφωθεί.
Μαρία Β.Μπόντη
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
