Η γαλλικη γλωσσα στην ελληνικη κοινωνια και εκπαιδευση

«Η Γαλλική Γλώσσα στην ελληνική κοινωνία και εκπαίδευση» ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Σχολική Σύμβουλος Γαλλικής Γλώσσας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης σε συνεργασία με το Σύλλογο Καθηγητών και Φίλων Γαλλικής Γλώσσας Ν. Ροδόπης, με σκοπό την ενημέρωση των γονέων για τη δεύτερη ξένη γλώσσα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Εισηγητές ήταν οι: Luc Veyri, Moρφωτικός ακόλουθος της Γαλλικής Πρεσβείας, Ευαγγελία Καγκά, Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Έφη Μαυρομμάτη, Σχολική Σύμβουλος Γαλλικής Γλώσσας Α.Μ.Θ. και Ilham Belhabib, υπεύθυνη Πανεπιστημιακής Συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Πολλές δυνατότητες προσφέρει η γαλλική γλώσσα, καθώς είναι επίσημη ευρωπαϊκή γλώσσα που μιλιέται πάνω από 300 εκατ. ανθρώπους στην Αμερική, στην Ασία, στην Αφρική και στην Ευρώπη.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Luc Veyri, ο οποίος έχει επισκεφθεί πολλές φορές την πρωτεύουσα της Θράκης, κυρίως, με σκοπό να συναντήσει τις τοπικές αρχές, αλλά και για να παρακολουθήσει την πορεία των σπουδών των γαλλικών στη Βόρεια Ελλάδα και τις ευκαιρίες που προσφέρονται στους Έλληνες φοιτητές για να σπουδάσουν στη Γαλλία. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι σπουδές αυτές προσφέρονται δωρεάν στα γαλλικά πανεπιστήμια.

Για τις δυνατότητες που προσφέρει η γαλλική γλώσσα μίλησε ο μορφωτικός ακόλουθος της Γαλλικής Πρεσβείας, «υπάρχουν πάρα πολλές δυνατότητες γιατί η γαλλική γλώσσα είναι επίσημη ευρωπαϊκή γλώσσα που μιλιέται πάνω από 300 εκατ. ανθρώπους στην Αμερική, στην Ασία, στην Αφρική και στην Ευρώπη». Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλία είναι η πρώτη επενδύτρια χώρα στην Ελλάδα. «Επιπλέον, τα γαλλικά και τα ελληνικά είναι δύο γλώσσες πολύ κοντινές μεταξαύ τους».

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ανταποκρίνεται στην εκδήλωση αυτή και σε τέτοιες δραστηριότητες των συλλόγων και των εκπαιδευτικών της γαλλικής γλώσσας, διότι ενθαρρύνουν την διδασκαλία και εκμάθηση της δεύτερης ξένης γλώσσας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως ανέφερε η Ευαγγελία Καγκά, σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.<.b> «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, όσο και ο υπουργός Παιδείας κ. Στυλιανίδης στηρίζει τη δεύτερη ξένη γλώσσα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, η οποία συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία στα δημοτικά, στα 6θέσια και άνω δημοτικά της χώρας». Η ίδια πιστεύει ότι αυτό το εγχείρημα της πολιτικής ηγεσίας έχει επιτυχία και ανταπόκριση από τους μαθητές της χώρας μας.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των γονέων για τη δεύτερη ξένη γλώσσα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. «Σήμερα μαζί με το Σύλλογο καθηγητών και φίλων γαλλικής γλώσσας διοργανώνουμε αυτή την εκδήλωση με σκοπό να ενημερώσουμε το κοινό της πόλης για τα κριτήρια, τα οποία θα πρέπει να λάβουν οι γονείς υπ’ όψιν όταν θα έρθει η στιγμή να διαλέξουν τη δεύτερη ξένη γλώσσα για τα παιδιά τους», είπε η Έφη Μαυρομμάτη, σχολική σύμβουλος Γαλλικής Γλώσσας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, η οποία ανέφερε ότι ο θεσμός αυτός έχει ενταχθεί στη δημόσια εκπαίδευση εδώ και δύο χρόνια, ενώ θεωρεί ότι είναι πολύ μεγάλο βήμα του υπουργείου Παιδείας για να προωθήσει και να προάγει την πολυγλωσσία στη χώρα μας. «Οι γονείς θα πρέπει να πάρουν αυτή την απόφαση με μεγάλη σοβαρότητα, να ψάξουν για κριτήρια, τα οποία θα βοηθήσουν την πολύπλευρη ανάπτυξη των παιδιών τους τόσο σαν προσωπικότητα, αλλά αργότερα και για την επαγγελματική τους πορεία. Σίγουρα οι γλώσσες ανοίγουν πόρτες, ανοίγουν δρόμους για να γνωρίσει κανείς άλλους πολιτισμούς, να επικοινωνήσει με άλλους ανθρώπους, να μάθει να δέχεται το διαφορετικό και μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία να μπορεί να βρει τη δική του ταυτότητα».

Στο τέλος της εκδήλωσης βραβεύτηκαν οι μαθήτριες του 3ου Δημοτικού Σχολείου, από την Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη, οι οποίες κέρδισαν το Α΄ Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας.

Ε΄ τάξη

•Μπιλίδου Ειρήνη

•Παπαβασιλείου Ιωάννα

ΣΤ΄ τάξη

•Κυριαζή Κέλυ/Κυριακή

•Μαλούση Αναστασία

•Παλιούρα Ιουλία

•Τσίρη Παναγιώτα

Να σημειωθεί ότι τα παιδιά ευχαρίστησαν από πλευράς τους τον δάσκαλό τους Βασίλη Χασκή που τους βοήθησε πολύ, αλλά και το Γαλλικό Ινστιτούτο που τους επέλεξε για να βραβεύσει βρίσκοντας πρωτότυπες τις ιδέες τους.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.