Η Φιλοζωικη στο στοχαστρο του «Σπαρτακου»

Με αιχμές για την παρεμβατικότητα της οργάνωσης στο δημοτικό κυνοκομείο

Τείνει να καθιερωθεί η συζήτηση για τα αδέσποτα σε κάθε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής. Αυτή τη φορά, στη συνεδρίαση της Δευτέρας, η δημοτική παράταξη του «Σπάρτακου» άδραξε την ευκαιρία να επανέλθει στο συγκεκριμένο θέμα, παίρνοντας αφορμή από το θέμα της ημερήσιας διάταξης, που αφορούσε στον διαγωνισμό για την ανάθεση της εργασίας «Περισυλλογή και φροντίδα αδέπροτων ζώων του Δημοτικού Κυνοκομείου».
 
Με παρέμβασή του, ο επικεφαλής της παράταξης κ. Νεκτάριος Δαπέργολας, ενημέρωσε καταρχήν το σώμα πως η έρευνα που είχε συντάξει ο «Σπάρτακος» με στοιχεία που έλαβε από το Νοσοκομείο Κομοτηνής σχετικά με τις επιθέσεις ζώων σε πολίτες ολοκληρώθηκε, αφού σε αυτήν ενσωματώθηκαν τα στοιχεία που αφορούσαν στο τελευταίο τρίμηνο του 2015. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Δαπέργολάς, το τελευταίο τρίμηνο καταχωρήθηκαν 50 ακόμα περιστατικά με τον αριθμό των επιθέσεων για όλο το έτος να ανέρχεται πλέον σε 220.
 
Παράλληλα ο κ. Δαπέργολας γνωστοποίησε πως λαμβάνει πληροφορίες από ιδιωτικούς κτηνιάτρους της πόλης περί άρρωστων ζώων, ζητώντας να μάθει αν υπάρχει σχετική ενημέρωση από το δημοτικό κυνοκομείο. Στη συνέχεια της παρέμβασής του έβαλε στο στόχαστρο της κριτικής του τη Φιλοζωική Κομοτηνής, ζητώντας να πληροφορηθεί τη σχέση που έχει με αυτήν το δημοτικό κυνοκομείο. «Υπάρχουν κάποιες μαρτυρίες για περιστατικά, κυρίως στειρώσεων, που τα μέλη της Φιλοζωικής δεν τα πάνε στα ιδιωτικά κτηνιατρεία, όπως θα έπρεπε, αλλά πηγαίνουν στο δημοτικό κυνοκομείο, και μάλιστα με πίεση καμιά φορά» σημείωσε ο κ. Δαπέργολας για να λάβει την απάντηση του κ. Πετρίδη ότι «αν μιλάμε για αδέσποτα ζώα, προφανώς και είναι στην αρμοδιότητα του δημοτικού κυνοκομείου. Αν η στείρωση είναι ένα κίνητρο για να υιοθετήσει κάποιος ένα αδέσποτο από το κυνοκομείο της Φιλοζωικής ή το δημοτικό κυνοκομείο, φαντάζομαι ότι δε διαφωνεί κανείς από μας με αυτή την πρακτική». 

«Οι υιοθεσίες, που παρουσιάζει η Φιλοζωική, είναι “μαϊμού”»

Εμμένοντας στο θέμα ο επικεφαλής του Σπάρτακου αμφισβήτησε τα στοιχεία που δίνει η Φιλοζωική σχετικά με τις υιοθεσίες αδέσποτων. «Μας έχουν πει ότι υπάρχουν 15-20 υιοθεσίες το μήνα, αλλά έχουμε μαρτυρίες ότι δεν ισχύει αυτό το νούμερο. Οι υιοθεσίες είναι «μαϊμού». Θέλουμε, για να υπάρχει μια διαφάνεια σ’ αυτό, να έχουμε πιο πολλά επίσημα στοιχεία για το ποιοι υιοθετούν και με ποιους ακριβώς όρους», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
 
Ακολούθησε μία έντονη στιχομυθία μεταξύ του κ. Κώστα Καραΐσκου και του αρμόδιου αντιδημάρχου, κ. Ισμαήλ Λεβέντ, με τον πρώτο να αναρωτιέται με νόημα «δεν υποχρεώνεται λοιπόν ο κτηνίατρος να κάνει στειρώσεις οι οποίες αφορούν σκυλιά που στεγάζονται αλλού; Ούτε μπορεί οποιοσδήποτε της Φιλοζωικής να λέει ότι “όσο είμαι εγώ εδώ πέρα, δε θα γίνει αυτό ή δε θα γίνει το άλλο…” στους υπαλλήλους του κυνοκομείου;». 

«Κουμάντο στο κυνοκομείο δεν κάνει η Φιλοζωική»

Αυτή η τοποθέτηση του κ. Καραΐσκου προκάλεσε την εκ νέου παρέμβαση του δημάρχου Κομοτηνής ο οποίος παρατήρησε ότι «το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει η Φιλοζωική, με όλους τους «εξτρεμισμούς», που ίσως υπάρχουν στις απόψεις της και στη λειτουργία της καμιά φορά, συμβάλει στον περιορισμό του φαινομένου της ύπαρξης των αδέσποτων στην πόλη, έχοντας 400-500 αδέσποτα στο κυνοκομείο που διατηρεί» για να ξεκαθαρίσει πως «πάντως κουμάντο στο κυνοκομείο δεν κάνει η Φιλοζωική».
 
Μολαταύτα, ο κ. Πετρίδης παραδέχτηκε πως τα μέλη της Φιλοζωικής κατά καιρούς έχουν ασκήσει παρεμβάσεις που υπερβαίνουν το θεσμικό της ρόλο και τη θεσμική συνεργασία δήμου – Φιλοζωικής. «Αυτά έχουν συμβεί και θα ξανασυμβούν» τόνισε ο δήμαρχος για να επισημάνει πως «εμείς βάζουμε στη ζυγαριά το θετικό αποτέλεσμα σε σχέση με τις παρενέργειες αυτής της συνεργασίας».
 
«Η δουλειά που γίνεται και τα προηγούμενα χρόνια και θα συνεχίζει να γίνεται, είναι να περισυλλέγονται τα αδέσποτα που είναι επικίνδυνα, άρρωστα, τα θηλυκά που δεν είναι στειρωμένα και πρέπει να στειρωθούν, και επίσης έχουμε αρχίσει και στειρώνουμε και τα αρσενικά» τόνισε κλείνοντας τη συζήτηση επί του θέματος ο κ. Πετρίδης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.