Η φετινη «μαχη» με τα κουνουπια θα ξεκινησει απο τον Μαρτιο

«Η καταπολέμηση των κουνουπιών δεν είναι μονομερές ζήτημα», διαμηνύει ο περιφερειάρχης, προαγγέλλοντας καμπάνια ευαισθητοποίησης των πολιτών

Ευρεία σύσκεψη, υπό τον περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, κ. Γιώργο Παυλίδη, με τη συμμετοχή στελεχών των υγειονομικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, αλλά και εκπροσώπων των ανάδοχων, που εκτελέσουν το έργο της καταπολέμησης των κουνουπιών, διεξήχθη χθες το μεσημέρι στην έδρα της Περιφέρειας, στην Κομοτηνή. Επί τάπητος στη σύσκεψη μπήκε ο προγραμματισμός για την καταπολέμηση των κουνουπιών κατά την τρέχουσα χρονιά, αλλά και η ευαισθητοποίηση των πολιτών, ώστε να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους στο κρίσιμο αυτό ζήτημα, που εξαρτά άμεσα τη δημόσια υγεία στην περιοχή μας. 

«Βάζουμε μπρος τις μηχανές στην κατεύθυνση μιας νέας αποτελεσματικής χρονιάς»

Όπως έγινε γνωστό μετά το πέρας της σύσκεψης, οι πρώτοι ψεκασμοί για τη φετινή σαιζόν θα ξεκινήσουν μέσα στον μήνα Μάρτιο. Νωρίτερα, όπως εισηγήθηκαν οι ειδικοί, δεν κρίνεται σκόπιμη η έναρξη της υλοποίησης του επίμαχου έργου. Στις δηλώσεις του ο περιφερειάρχης, κ. Παυλίδης, εμφανίστηκε αρχικά ικανοποιημένος από την αποτελεσματικότητα της καταπολέμησης, που έγινε το 2015, ενώ διαβεβαίωσε για την ετοιμότητα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ώστε να εξελιχθεί θετικά και η φετινή χρονιά. «Την περσινή χρονιά κατά κοινή παραδοχή υπήρξε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα στην καταπολέμηση των κουνουπιών», παρατήρησε, «ένα αποτέλεσμα οριζόντιο στην Περιφέρεια, με κάποια προβλήματα που παρουσιάστηκαν στον Έβρο και κυρίως στον Βόρειο Έβρο, προερχόμενα από την περιοχή της Τουρκίας». «Φέτος ξεκινάμε πολύ νωρίς τη διαδικασία της καταπολέμησης των κουνουπιών», επισήμανε, «βάζοντας μπρος τις μηχανές στην κατεύθυνση μιας νέας αποτελεσματικής χρονιάς». 

«Πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι τα κουνούπια είναι ένας παράγοντας μεταφοράς πολλών ασθενειών»

«Πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι τα κουνούπια είναι ένας παράγοντας μεταφοράς πολλών ασθενειών», τόνισε με έμφαση ο περιφερειάρχης, ανατρέχοντας αφενός στα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου και από την οζώδη δερματίτιδα και παραπέμποντας στην προσφάτως εμφανισθείσα απειλή του ιού Zika. «Από τον ιό του Νείλου μέχρι και το 2014 είχαμε χάσει συμπολίτες μας, ενώ έχουμε ακόμη αναπήρους από αυτήν την αιτία», σχολίασε, «για την οζώδη δερματίτιδα, ευτυχώς με τεράστιο κόπο της Περιφέρειας και των κτηνοτρόφων πετύχαμε ανοσία στην περιοχή».

«Αλλά χρειαζόμαστε νεότερα εμβόλια και μία διαρκή άμυνα», συμπλήρωσε αναφερόμενος στη ζωονόσο, διακρίνοντας με την ευκαιρία ότι «απουσία της κυβέρνησης από τη στήριξή μας σε αυτήν την προσπάθεια, παρότι αποτελούμε ανάχωμα». «Τώρα έχουμε την απειλή του ιού Zika, που δεν ξέρουμε πότε και από πού θα μας έρθει», συνέχισε ο κ. Παυλίδης, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρχει πλήρης ετοιμότητα από τον αρμόδιο μηχανισμό. 

«Δεν μπορεί κάποιος να απαιτεί καθαριότητα από την πολιτεία και ο ίδιος μέσα στον χώρο του να μην έχει την καθαριότητα»

Ωστόσο, ο κ. Παυλίδης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τον καίριο ρόλο, που έχουν οι πολίτες στην υπόθεση της καταπολέμησης των κουνουπιών και της προστασίας της δημόσιας υγείας. «Η αντιμετώπιση των κουνουπιών δεν είναι μονομερές ζήτημα, αλλά αφορά και την κοινωνία», ξεκαθάρισε. «Η ενεργοποίηση της κοινωνίας και πώς ο καθένας θα κάνει τους δικούς του περιορισμούς στον δικό του χώρο είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα», προσέθεσε. «Δεν είναι δυνατή είσοδος στον ιδιωτικό χώρο», συνέχισε, «στους βόθρους, στα στάσιμα νερά και σε όλα αυτά που τα περιβάλλουν. Επομένως θα χρειαστούμε τη στήριξη της κοινωνίας. Και η στήριξη αυτή δε θα έχει να κάνει με τη στήριξη της Περιφέρειας ή του κράτους. Πρέπει κανείς να στηρίξει πρώτα τη δική του υγεία και μετά τη δημόσια υγεία. Δεν μπορεί κάποιος να απαιτεί καθαριότητα από την πολιτεία και ο ίδιος μέσα στον χώρο του να μην έχει την καθαριότητα. Πρέπει να γίνει κατανοητό». Προς αυτήν την κατεύθυνση, λοιπόν, η Περιφέρεια, όπως προανήγγειλε ο κ. Παυλίδης, θα προχωρήσει σε μια καμπάνια ευαισθητοποίησης των πολιτών, η μορφή και τα μέσα της οποίας δεν έχουν προς το παρόν συγκεκριμενοποιηθεί. «Γιατί αυτά, που βλέπουμε ότι διακινούνται με τα κουνούπια είναι εμφανώς επικίνδυνα», σχολίασε στο κλείσιμο της αναφοράς του ο περιφερειάρχης. 

«Η πολιτεία τα προηγούμενα χρόνια δεν αντιμετώπισε την καταπολέμηση των κουνουπιών με τη δέουσα σοβαρότητα»

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ευθύνες της πολιτείας και στην ολιγωρία, που παρουσίασε κατά το παρελθόν ως προς το κρίσιμο ζήτημα της καταπολέμησης των κουνουπιών. «Η πολιτεία τα προηγούμενα χρόνια δεν αντιμετώπισε την καταπολέμηση των κουνουπιών με τη δέουσα σοβαρότητα», παρατήρησε. «Για παράδειγμα, ο αριθμός των σκευασμάτων έχει περιοριστεί πάρα πολύ και τείνει να καταστεί μονοπώλιο», επισήμανε, «ενώ, ταυτόχρονα, δεν ξέρουμε τι ανθεκτικότητα σε αυτά τα σκευάσματα έχουν αναπτύξει τα κουνούπια». «Γιατί δεν είναι μόνο να ραντίζεις, είναι και το κατά πόσον είναι αποτελεσματικό το σκεύασμα», σχολίασε. «Εκτός αυτού, ορισμένοι περιορισμοί που σε ορισμένες άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφαρμόζονται με μέτρο, ενώ εδώ καθ’ υπερβολή, όπως για παράδειγμα οι αποστάσεις από οικισμούς, θα πρέπει να διορθωθούν», υπογράμμισε κλείνοντας. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.