Η εξοδος απο τα μνημονια μεσα απο τα ματια πεντε Κομοτη– νεων

«Επιτυχία της κυβέρνησης ή επικοινωνιακή πολιτική εν όψει εκλογών;»

H έξοδος από τα μνημόνια ήρθε, φαίνεται όμως πως δεν έφερε μαζί της ελπίδα στους νέους. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήξαμε μιλώντας με πέντε φοιτητές που τα τελευταία χρόνια ζουν και σπουδάζουν στην πόλη μας.
 
Οι κκ Κωνσταντίνος Χατζηγιαννακίδης, Βαλάντης Χατζητόλιος, Κωνσταντίνος Βαργεμιτζίδης, Γιάννης Μπουμπούνας και Γιάννης Μυταυτσής ήρθαν για να διαψεύσουν όλους εκείνους που πιστεύουν πως οι νέοι δεν ενδιαφέρονται για τα πολιτικά τεκταινόμενα της χώρας μας.
 
Ας μην ξεχνάμε πως η κρίση αν και επηρέασε όλους τους Έλληνες, έχει δείξει το πιο σκληρό της πρόσωπο σε εκείνα τα παιδιά που επιχειρούν να ανοίξουν τα φτερά και να ενταχθούν στον εργασιακό «στίβο» προκειμένου να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και να χαράξουν την δική τους επαγγελματική πορεία.
 
Μεγάλα ποσοστά ανεργίας, κακοπληρωμένες δουλειές και θολό τοπίο για όποιον έχει το «θάρρος» να επενδύσει σκιαγραφούν την παρούσα κατάσταση που επικρατεί σε όλη την χώρα.
 
Η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης, όμως, για κάποιους δεν αποτελεί «ανάσα» για την χώρα αλλά ένα  ακόμα ένα «τρικ» της κυβέρνησης λίγο καιρό πριν τις εκλογές …

Κωνσταντίνος Χατζηγιαννακίδης «Δεν ξέρω κατά πόσο θα επηρεαστεί η καθημερινότητά μου με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, είναι κάτι που θα μπορέσουμε να κρίνουμε εν καιρώ» 

Για τον κ. Κωνσταντίνο Χατζηγιαννακίδη είναι πολύ νωρίς ακόμα για να σχηματίσει ο οποιοσδήποτε εμπεριστατωμένη άποψη γύρω από τον τρόπο που θα κυλήσουν τα πράγματα για τον ελληνικό λαό.
 
«Δεν ξέρω κατά πόσο θα επηρεαστεί η καθημερινότητά μου με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, είναι κάτι που θα μπορέσουμε να κρίνουμε εν καιρώ» είπε, αποτιμώντας όμως θετικά το γεγονός πως πλέον θα έχουμε τη δυνατότητα να χαράξουμε με μεγαλύτερη ευχέρεια την οικονομική μας πολιτική από εδώ και στο εξής. 

Βαλάντης Χατζητόλιος «Μάλλον οι κυβερνώντες παρουσιάζουν τα πράγματα με συγκεκριμένο τρόπο για να μην αφήσουν να φανεί το πραγματικό πρόβλημα 

Ψύχραιμος και συγκρατημένος, χωρίς ενθουσιασμό παρατηρεί τα τεκταινόμενα ο κ. Βαλάντης Χατζητόλιος. Και αυτό γιατί μπορεί κανάλια και ΜΜΕ να παρουσιάζουν την έξοδο από τα μνημόνια ως «επιτυχία», για τον ίδιο αντιθέτως η κατάσταση παραμένει στάσιμη με την ελπίδα, όμως, να διαφαίνεται στο μέλλον.
 
«Όταν υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα αισιοδοξίας στην χώρα είναι λογικό να επηρεάζονται όλοι, προφανώς και οι νέοι. Και εγώ έχω επηρεαστεί αλλά επειδή ασχολούμαι γενικότερα με τα πολιτικά πράγματα εκτιμώ ότι πιθανώς η αλλαγή δεν είναι ακόμα αισθητή», σχολίασε και στην συνέχεια έκανε λόγο για «τρικ» από πλευράς κυβέρνησης. «Μάλλον οι κυβερνώντες παρουσιάζουν τα πράγματα με συγκεκριμένο τρόπο για να μην αφήσουν να φανεί το πραγματικό πρόβλημα. Θέλουν να δείξουν στους πολίτες κάτι καλό, με τις εκλογές να πλησιάζουν. Κάθε κόμμα έχει δική του τακτική και είναι λογικό να προβάλλεις τα έργα σου, ώστε να παραμείνεις στην εξουσία». 

Κωνσταντίνος Βαργεμιτζίδης «Να υπάρξει μέριμνα και για εμάς που κοντεύουμε να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας στο Πανεπιστήμιο και δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα» 

Ως νίκη του λαού και όχι μόνο των κυβερνήσεων κρίνει από την σκοπιά του την έξοδο από τα μνημόνια ο κ. Κωνσταντίνος Βαργεμιτζίδης. «Ναι μεν η παρούσα κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για το γεγονός της εισόδου στο τρίτο μνημόνιο, αυτή την φορά, όμως κατάφερε να μας βγάλει κιόλας, κάτι που οι υπόλοιπες δεν έκαναν. Σίγουρα έχει ασκηθεί μεγάλη κριτική απέναντί της αλλά θεωρώ ότι η έξοδος αυτήν  την στιγμή είναι ωφέλιμη, γιατί πλέον σαν χώρα μπορούμε να κάνουμε αυτό που θέλουμε εμείς» υποστήριξε ο ίδιος.
 
Όσο για το αντίκτυπο των εξελίξεων στην καθημερινότητα του μέσου Έλληνα ο ίδιος πιστεύει πως τίποτα δεν είναι εύκολο και όλες οι αλλαγές απαιτούν χρόνο και κόπο.Το χρέος υπάρχει, το γεγονός ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια δεν σημαίνει ότι τελείωσαν και οι δυσκολίες και ότι θα έρθουν τα λεφτά την επόμενη μέρα, συνέχισε και χαρακτηριστικά επεσήμανε «όποιος το πιστεύει αυτό μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτεί λίγο. Το γεγονός της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος την ουσία σημαίνει πως οι Ευρωπαίοι δεν θα μας επιβάλλουν άλλα μέτρα και εμείς ως χώρα θα ρυθμίζουμε την οικονομίας μας.  Ελπίζω στο διάστημα μέχρι και τις εκλογές να αλλάξουν τα πράγματα και ο κόσμος να δει κάτι διαφορετικό,  όπως φοροελαφρύνσεις, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αύξηση των μισθών».
 
Πέραν από τον μέσο οικογενειάρχη, εργαζόμενο ή συνταξιούχο, ωστόσο, τον κ. Βαργεμιτζίδη απασχολεί ο τρόπος που θα επηρεάσουν οι εξελίξεις τους νέους της χώρας μας που καθημερινά αντιμετωπίζουν τον «εφιάλτη» της ανεργίας. «Θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει μέριμνα και για εμάς που κοντεύουμε να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας στο Πανεπιστήμιο και δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα. Σίγουρα η έξοδος από τα μνημόνια είναι μία νέα αρχή, αλλά έχουμε δει πολλά και πλέον δεν ξέρουμε τι μπορεί να μας ξημερώσει την επόμενη μέρα» τόνισε ο ίδιος, επιλέγοντας. 

Γιάννης Μυταυτσής «Τα χέρια των νέων ανθρώπων είναι δεμένα» 

Στάσιμη κατάσταση στην ζωή της χώρας με το ΕΝΦΙΑ και τον ΦΠΑ να παραμένουν, το χαράτσι ενσωματωμένο στον λογαριασμό της ΔΕΗ και επικείμενες μειώσεις στις συντάξεις περιέγραψε ο κ. Γιάννης Μυταυτσής, που εστίασε στην επικοινωνιακή πολιτική της τωρινής κυβέρνησης. «Δεν θεωρώ ότι αποτελεί ουσιαστική έξοδο από τα μνημόνια, το γεγονός ότι θα σταματήσουμε για ένα διάστημα να πληρώνουμε τις δανειακές συμβάσεις μας» τόνισε εμφατικά για να πιθανολογήσει πως η ζωή των πολιτών θα μείνει ίδια, ίσως όμως και να χειροτερέψει. Μάλιστα ο ίδιος εκτίμησε πως «η κυβέρνηση θα κληθεί να βρει αντίμετρα για να μην κόψει τις συντάξεις και δυστυχώς η ζωή του συνταξιούχου θα πάει από το κακό στο χειρότερο. Όσο για τους νέους πάντα λέω ότι είμαστε αυτοί που οφείλουμε να παλέψουμε για την χώρα μας και να “τρέξουμε” για να πετύχουμε τους στόχους μας σε επαγγελματικό επίπεδο».
 
Και παρά το γεγονός ότι ως νέος σκέφτεται το μέλλον του, δεν προβλέπει πως αυτό είναι ευοίωνο, αφού η κυβέρνηση δεν έχει φροντίσει να κάνει έναν σωστό προγραμματισμό.«Είμαι ρεαλιστής γιατί δεν βλέπω αισιοδοξία στο μέλλον. Αυτήν την στιγμή τα χέρια των νέων είναι δεμένα! Ο δημόσιος τομέας δεν προσφέρει καμία προοπτική · μηδενικές προσλήψεις σε σχολεία και νοσοκομεία και λιγοστές συμβάσεις. Αλλά και η εναλλακτική του ελεύθερου επαγγέλματος είναι ακόμα πιο δύσκολη. Ένας νέος αυτήν την στιγμή παίρνει μεγάλο ρίσκο για να ξεκινήσει κάτι δικό του και απαιτείται πολύ καλός σχεδιασμός» τόνισε ο ίδιος. 

Γιάννης Μπουμπούνας «Η έξοδος από τα μνημόνια μπορεί να είναι η αρχή ενός καινούργιου κεφαλαίου για την Ελλάδα, αλλά δεν αποτελεί “ξαφνική ανάσα”» 

Είναι αδύνατον να μιλήσει κανείς απαλλαγμένος από υποκειμενικά κριτήρια για ένα τέτοιο ζήτημα, ξεκαθάρισε παίρνοντας τον λόγο ο κ. Γιάννης Μπουμπούνας που υποστήριξε πως όλα γίνονται κάπως «σκόπιμα». Η έξοδος από τα μνημόνια μπορεί να είναι η αρχή ενός καινούργιου κεφαλαίου για την Ελλάδα, αλλά σίγουρα δεν αποτελεί «ξαφνική ανάσα» που θα μας επιτρέψει να ελπίζουμε για αλλαγές που μία εβδομάδα πριν ούτε που θα σκεφτόμασταν, συμπλήρωσε παρουσιάζοντας την δική του οπτική.
 
Σε αντίθεση με τους «ονειροπόλους» που μετά την ανακοίνωση της εξόδου ήδη άρχισαν να σχεδιάζουν το επαγγελματικό μέλλον τους ο κ. Μπουμπούνας υπογράμμισε πως σε κάθε περίπτωση συνεχίζει να λειτουργεί όπως ακριβώς και μία εβδομάδα πριν. «Όσοι πιστεύουν σε δραματικές αλλαγές μάλλον θα πρέπει να το σκεφτούν ξανά» εκτίμησε ο ίδιος χαρακτηριστικά για να αναπτύξει το σκεπτικό του υποστηρίζοντας ότι «ακούμε πως θεωρητικά βγήκαμε από τα μνημόνια και αυτό συνεπάγεται πως απαλλασσόμαστε από περιορισμούς και χρέη. Το τέλος, όμως, του προγράμματος δανεισμών δεν θα ερχόταν τόσο εύκολα μετά από τόσα χρόνια που παλεύουμε. Πιστεύω πως κάτι κρύβεται πίσω από αυτό».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.