«Η εξεγερση του Δεκεμβρη στην Κομοτηνη»

Ο Πατρίκιος Πατρικουνάκος, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας του Συνασπισμού και η Λίτσα Ζέρβα, φοιτήτρια του Τμήματος Ιστορίας Εθνολογίας και μέλος της Νεολαίας του Συνασπισμού παραχώρησαν συνέντευξη τύπου για ν’ ανακοινώσουν την εκδήλωση που συνδιοργανώνουν με τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα το βράδυ στις 7.00 στην Παλιά Νομική με θέμα «Η εξέγερση του Δεκέμβρη στην Κομοτηνή, τα κοινωνικά κινήματα και ο ρόλος του κράτους απέναντι σ’ αυτά». Ομιλητές θα είναι ο γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΝ Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Γιάννης Μπουρνούς μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφορμή της σημερινής εκδήλωσης τα γεγονότα της Παλιάς Νομικής του περασμένου Δεκέμβρη, που είχαν γίνει στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, όπως μετέφερε ο Π. Πατρικουνάκος. «Το φοιτητικό κίνημα και η νεολαία έδειξαν με τον δικό τους τρόπο την καταδίκη στα γεγονότα της τότε δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, αλλά πήρε κι άλλα χαρακτηριστικά ενάντια σ’ εκείνους που δεν διστάζουν ακόμη και να μάς κλέψουν την ίδια τη ζωή, όταν δεν συμφωνούμε με τις δικές τους εντολές. Εκείνο που συνέβη εκείνη την ημέρα συνιστά πλήγμα στη δημοκρατία και απειλή για τα δημοκρατικά και κοινωνικά κινήματα και κεκτημένα.

Στην Παλιά Νομική, ενώ μια μαζικότατη ειρηνική πορεία του φοιτητικού κινήματος έδωσε μαθήματα δημοκρατίας για το πώς αντιλαμβανόμαστε οι νέοι την διαμαρτυρία, τη διεκδίκηση και τη συλλογική δράση, κάποια θεσμικά κι εξωθεσμικά κέντρα θέλησαν να φέρουν την τοπική κοινωνία εναντίον μας. Με κάποια ηλεκτρονικά μηνύματα που κυκλοφόρησαν μεταξύ των ντόπιων καλούσαν τους πολίτες της Κομοτηνής να οργανωθούν σε πολιτοφυλακή εναντίον των βανδάλων που θα έρχονταν εδώ για να ρημάξουν την πόλη.

Εμείς με τη στάση μας, δείξαμε ότι αυτή η στοχευμένη κίνηση ήταν πέρα για πέρα προβοκατόρικη, όμως τα πράγματα ήδη είχαν ξεφύγει από τον έλεγχο. Μαζεύτηκε αρκετά μεγάλη μάζα κόσμου έξω από την Παλιά Νομική, για να περιφρουρήσουν, όπως έλεγαν, τα μαγαζιά τους. Δυστυχώς, κάποιοι θέλησαν με ακραίο τρόπο να τρομοκρατήσουν την κοινωνία και να τη μετατρέψουν σ’ έναν επιθετικό όχλο που θα προσπαθούσε να περιφρουρήσει την περιουσία του.

Ξέρουν ότι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες δεν προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες και μέσα από τη στάση μας δείξαμε ποια πραγματικά είναι αυτή» περιέγραψε.

Για το ρόλο της Αστυνομίας

Ο κ. Πατρικουνάκος παρέπεμψε σε δηλώσεις των επόμενων από τα γεγονότα της Παλιάς Νομικής ημερών (11 Δεκεμβρίου) που έγιναν από θεσμικούς παράγοντες «και είπαν ότι έξω από την Παλιά Νομική ήταν πέντε περίεργοι και δέκα ακραίοι που πήγαν εκεί για να ικανοποιήσουν τα ακραία τους πολιτικά ένστικτα, αλλά η ιστορία έχει γραφτεί και κανείς δε μπορεί να τη σβήσει». Σημείωσε ότι ακολούθησε επερώτηση από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Φώτη Κουβέλη με αιχμή το ρόλο της Αστυνομίας. «Αντί η Αστυνομία να φροντίσει να διαλύσει το πλήθος που ήταν έξω από την Παλιά Νομική – υπήρχαν στιγμές έντασης που κινδυνέψαμε – η απάντηση που δόθηκε από τον Π. Παυλόπουλο είναι πολιτικά επικίνδυνη γιατί ανέφερε ότι η Αστυνομία έκανε τη δουλειά της και η όλη κίνηση των πολιτών είναι καθόλα νόμιμη. Οι αντιπορείες, όμως, απαγορεύονται και ειδικά όταν πρόκειται για καταφανή κίνδυνο των παρεβρισκομένων η Αστυνομία καλείται να διαλύσει την αντιπορεία.

Πολιτικά δίνει μια σαφή κάλυψη απέναντι σε τέτοια ακραία φαινόμενα και επιπλέον δεν είναι δυνατόν ένας υπουργός Εσωτερικών ν’ απαντά με τη δική του σκοπιά για το πώς συνέβησαν τα γεγονότα».


Ο Π. Πατρικουνάκος πρόσθεσε ότι κάλεσαν στη συνέχεια πολιτικά κόμματα και τοπικούς φορείς να τοποθετηθούν απέναντι στα γεγονότα και υποστήριξε ότι εκείνοι επέδειξαν σιωπή. Δήλωσε ότι ως Νεολαία Συνασπισμού αποφάσισαν να κινηθούν πολιτικά εναντίον αυτής της κατάστασης με εκδηλώσεις, μοίρασμα φυλλαδίων, ενημέρωση προς την τοπική κοινωνία. «Θέλουμε να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι τα προβλήματα που μάς απασχολούν αγγίζουν όλους τους πολίτες, μέσα σε μια οικονομική κρίση που θα πάρει χαρακτηριστικά μιας μεγάλης έκτασης» είπε, τονίζοντας ότι τα κοινωνικά κινήματα πρέπει να είναι μπροστά για θέματα αγροτών, φοιτητών κι εργαζόμενων.

Το θέμα της εκδήλωσης είναι «Η εξέγερση του Δεκέμβρη στην Κομοτηνή, τα κοινωνικά κινήματα και ο ρόλος του κράτους απέναντι σ’ αυτά» και όπως υποστήριξε ο κ. Πατρικουνάκος «θέλουμε να δείξουμε ότι ο ρόλος του κράτους είναι εναντίον των κοινωνικά εξεγερμένων διότι ο νεοφιλελευθερισμός δεν θέλει σε καμιά περίπτωση κάποιοι να εξεγείρονται.

Όσοι μάς κούνησαν το δάχτυλο το προηγούμενο διάστημα και μάς είπαν ότι βλέπουμε φαντάσματα ή κυνηγάμε ανεμόμυλους θέλουμε να τους πούμε ότι η Νεολαία του ΣΥΝ θα βρίσκεται εδώ, πλάι στις υποτελείς κοινωνικές ομάδες, εναντίον όλων εκείνων που θέλουν ν’ αφαιρέσουν τα στοιχειώδη δικαιώματά μας στη ζωή, την παιδεία και την εργασία»
κατέληξε.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.