Η εξ αποστασεως εξεταστικη και η τοπικη οικονομια

Γ.Βεζυργιαννίδης: «Σημαντικό οικονομικό πλήγμα για αρκετές επιχειρήσεις… αλλά σωστή η απόφαση»

Γιάννης Βεζυργιαννίδης, Πρόεδρος ΔΕΕΠ Ροδόπης ΝΔ

Ένα θέμα που πολύ συζητείται στην τοπική κοινωνία, ειδικά στις τάξεις των καταστηματαρχών, θίγει με ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό μέσου κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Βεζυργιαννίδης. Ο λόγος για την απόφαση του ΔΠΘ να πραγματοποιήσει εξ αποστάσεως την εξεταστική των φοιτητών του, απόφαση που είχε ως συνέπεια την μη επάνοδο των φοιτητών στις πόλεις των σπουδών τους. Η απόφαση αυτή όμως επέτεινε την οικονομική αγωνία των καταστηματαρχών της πόλης καθώς ένα μεγάλο κομμάτι του καταναλωτικού κοινού της, όπως είναι οι φοιτητές, απουσίαζε και δεν αναμένεται να επιστρέψει για αρκετούς μήνες ακόμη.

Ο κ. Βεζυργιαννίδης στην ανάρτησή του σημειώνει υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων με τον κορωνοϊό στην περιοχή, πως η απόφαση για εξ αποστάσεως εξεταστική αποδεικνύεται σωστή για να σημειώσει ωστόσο πως «η κρίση της πανδημίας και οι επιπτώσεις της, ανέδειξαν την εξάρτηση της τοπικής οικονομίας σε μεγάλο βαθμό από το Πανεπιστήμιο, καθιστώντας την ανάγκη για επαναξιολόγηση και εκ νέου σχεδιασμού του μοντέλου ανάπτυξης της Θράκης, αξιοποιώντας όλα τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν».

Ολόκληρη η ανάρτηση του κ. Βεζυργιαννίδη είναι η εξής:

«H Κομοτηνή και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης έχουν κοινό παρελθόν και αλληλένδετο μέλλον.

Στην ίδρυση νέων Σχολών και στην αύξηση του αριθμού των εισακτέων φοιτητών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό τόσο η οικιστική, άναρχη λόγω έλλειψης σχεδιασμού και οράματος, ανάπτυξη όσο και η οικονομική, μονοσήμαντη δυστυχώς, ανάπτυξη της Κομοτηνής.

Αναλογιζόμενοι τη σπουδαιότητα για την περιοχή του Πανεπιστημίου, πολιτική ηγεσία και τοπικοί φορείς θέτουν διαχρονικά, ως προτεραιότητα τη διαρκή ενίσχυση του Δ.Π.Θ.

Η επιλογή της διεξαγωγής των εξετάσεων και των τελετών αποφοίτησης ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, αποτελεί αναμφισβήτητα σημαντικό οικονομικό πλήγμα σε αρκετούς κλάδους επιχειρήσεων, επιβαρύνοντας περισσότερο τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία στην περιοχής μας.

Η απόφαση αυτή αρχικά θεωρήθηκε βιαστική, αποδείχτηκε στην πράξη όμως σωστή, καθώς τις τελευταίες ημέρες το επιδημιολογικό φορτίο στην Θράκη είναι αυξημένο και η προσέλευση χιλιάδων φοιτητών στις πόλεις (Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα), πιθανώς να οδηγούσε σε ανεξέλεγκτες επιδημιολογικές καταστάσεις.

Ενθαρρυντικό αποτελεί το γεγονός, πως έστω και ένας μικρός αριθμός φοιτητών επέλεξαν να επιστρέψουν στις πόλεις όπου σπουδάζουν, τονώνοντας την αγορά. Η αντίστοιχη κίνηση εκ μέρους των διδασκόντων, να πραγματοποιήσουν τις εξετάσεις διαδικτυακά αλλά με τη φυσική τους παρουσία στο χώρο του Πανεπιστημίου, θα ήταν μια συμβολική αλλά έμπρακτη κίνηση αναγνώρισης των δεσμών ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο και στην περιοχή.

Με τη συνεργασία πολιτείας, τοπικών φορέων και Πρυτανικών Αρχών θα πρέπει σχεδιαστούν από τώρα, όλες εκείνες οι ενέργειες που θα διασφαλίσουν, την ομαλή και υγειονομικά ασφαλή έναρξη του νέου εκπαιδευτικού έτους με τη φυσική παρουσία φοιτητών και καθηγητών.

Η κρίση της πανδημίας και οι επιπτώσεις της, ανέδειξαν την εξάρτηση της τοπικής οικονομίας σε μεγάλο βαθμό από το Πανεπιστήμιο, καθιστώντας την ανάγκη για επαναξιολόγηση και εκ νέου σχεδιασμού του μοντέλου ανάπτυξης της Θράκης, αξιοποιώντας όλα τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν».

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.