Η Ευρωπη ενωνει τους νεους

«Η Ευρώπη της επόμενης δεκαετίας» ήταν το θέμα της πρώτης συνάντησης που πραγματοποίησε το «Δίκτυο Νέων Ευρωπεριοχής Έβρου – Μαρίτσα – Μέριτς» μέσα από μια πετυχημένη διοργάνωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου. Περίπου 30 νέοι από τη Βουλγαρία και την Τουρκία και περισσότερα από 100 άτομα από την ελληνική πλευρά έλαβαν μέρος σ’ ένα δημιουργικό τριήμερο που κατέγραψε τις αδυναμίες, αλλά κύρια έδωσε αισιοδοξία στους συμμετέχοντες και την πεποίθηση ότι ενωμένοι μπορούν ν’ αξιοποιήσουν καλύτερα τις κοινοτικές ευκαιρίες και προκλήσεις.

Το Δίκτυο ξεκίνησε τη δράση του το καλοκαίρι, μετρά ήδη τρεις συναντήσεις στην Τουρκία, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία και χρηματοδοτείται από την Ευρωπεριοχή. Οικοδεσπότης της εκδήλωσης, που έγινε στη Αλεξανδρούπολη από τις 26 μέχρι τις 28 Νοεμβρίου, ήταν ο πρόεδρος της Διευρυμένης και πρόεδρος της Ευρωπεριοχής, Χρίστος Χατζόπουλος, ο οποίος μίλησε για τις «Πολιτικές της Ε.Ε. για την επόμενη δεκαετία, η πολιτική συνοχής και σύγκλισης».

«Θεσμικά όργανα της Ε.Ε., διεύρυνση» ήταν η εισήγηση που παρουσίασε ο διδάκτωρ της Νομικής, Χρήστος Ματσκίδης, ενώ με ενδιαφέρον αντιμετωπίστηκε και η εισήγηση του Γιώργου Σταμπουλή – διευθύνοντα συμβούλου «Οργανωτεχνικής» – για τα ευρωπαϊκά προγράμματα, για τα οποία παρουσίασε εργαλεία και πηγές ενημέρωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κοινό της συνάντησης αποτελούσαν κατά πλειοψηφία νέοι κάτω των 30 ετών, γεγονός που επιτρέπει την αισιοδοξία για το πώς μπορούν η Τουρκία και η Βουλγαρία να προσεγγίσουν το πνεύμα της ενωμένης Ευρώπης. Τα μέλη του Δικτύου όρισαν μια προσωρινή επιτροπή μη μόνιμου χαρακτήρα που αποτελείται από τρεις εκπροσώπους από την κάθε πλευρά, με στόχο την ευέλικτη, άμεση και αποτελεσματική λειτουργία του δικτύου και την καλύτερη κατά το δυνατόν συνεργασία των μελών του.

Σε καλό δρόμο οι βούλγαροι

Ο πρόεδρος της Διευρυμένης Ν.Α. Χρίστος Χατζόπουλος μίλησε στον ΠτΘ για τα αποτελέσματα της συνάντησης, δίνοντας έμφαση στην καλή οργάνωση και τη φιλοξενία των τούρκων και των βουλγάρων, οι οποίοι έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις. «Οι εισηγήσεις και το περιεχόμενό τους και οι συζητήσεις που αναπτύχθηκαν ήταν άψογα. Οι καλεσμένοι μας έφυγαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι. Εντυπωσιάστηκαν από την πολύ καλή προετοιμασία, η οποία έδωσε πολύ καλές προοπτικές σ’ αυτή τη συνάντηση, που δεν περιορίστηκε σε μια απλή ενημέρωση. Τέθηκαν προβληματισμοί, οι οποίοι θ’ αποτελέσουν στο προσεχές μέλλον ένα καλά οργανωμένο και σαφές σχέδιο για να δημιουργηθεί και επί της ουσίας αυτό το δίκτυο των νέων από τις τρεις πλευρές. Φιλοδοξούμε μέσα στην Ευρωπεριοχή να έχουμε μια παράλληλη δομή, όπου οι νέοι θα έχουν τη συμπαράσταση και τη βοήθειά μας, αλλά και μια αυτονομία ούτως ώστε να μπορέσουν ν’ αξιοποιήσουν όποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα υπάρχει, όλο τον πλούτο που έχει η ελληνική πλευρά κατά πρώτο λόγο και η βουλγάρικη κατά δεύτερο, μια και η τουρκική είναι πολύ πίσω. Να γίνει ένας καλός συντονισμός μεταξύ αυτών των τριών χωρών σε επίπεδο νεολαίας, να στηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες δομές στις τρεις χώρες και να διευρυνθεί το πεδίο συνεργασίας». Ο κ. Χατζόπουλος προσδοκά σε μια μεγάλη συμμετοχή των τριών πλευρών στο θερινό φεστιβάλ του Άρδα κατόπιν και της επιθυμίας που εκφράστηκε από τους συμμετέχοντες στην πρόσφατη συνάντηση για ενεργό παρουσία στον Άρδα. Πιστεύει στην ανάπτυξη του εθελοντισμού στη Βουλγαρία και την Τουρκία. «Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουν οι νέοι ότι η κινητοποίησή τους σε ζητήματα κοινωνικά και περιβαλλοντικά είναι και δική τους υπόθεση. Αυτό που θέλουμε είναι ν’ αποκτήσει ένα δυναμισμό αυτή η ιστορία» μεταφέρει ο κ. Χατζόπουλος, αποτιμώντας ότι αυτό το μήνυμα έγινε δεκτό από τους νεολαίους. «Ξεκινάμε ήδη τις ετοιμασίες για την επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Ιανουαρίου στο Χάσκοβο.

Μας ενδιαφέρει να καταρτιστεί ένα ουσιαστικό πρόγραμμα δράσης για την επόμενη χρονιά, αλλά και μεσοπρόθεσμα, ώστε να έχουν ένα σαφή προσανατολισμό χρόνου και δυνατοτήτων».

Η ιδέα της συμμετοχής στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια είναι πλέον οικεία στους βούλγαρους, διαπιστώνει ο κ. Χατζόπουλος. «Το όραμά τους είναι ότι σύντομα θα αποτελέσουν πλήρες μέλος της Ε.Ε. Η βουλγάρικη πλευρά έχει προσαρμοστεί. Σε πολλούς τομείς είναι αξιοζήλευτοι, παρουσιάζουν ανεβασμένο επίπεδο. Πρόβλημα παρουσιάζει η Τουρκία, αλλά θέλω να πιστεύω ότι η δουλειά που θα γίνει με τους νέους είναι ένα καλό εργαλείο για να πάνε μπροστά και σε άλλους τομείς. Το βάρος της διασυνοριακής συνεργασίας αλλά και της Τουρκίας στο εσωτερικό της πρέπει να αποτελέσουν οι νέοι. Όχι μόνο στο οικονομικό επίπεδο αλλά και σε άλλα, στα πολιτισμικά, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό που με εντυπωσίασε είναι ο εθελοντισμός των τούρκων απέναντι στα άτομα με έντονα κοινωνικά προβλήματα. Την περίοδο του ραμαζανιού γίνεται σίτιση για ένα μήνα των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων».

Από τις επαφές του κ. Χατζόπουλου με τους τούρκους διαπίστωσε την αισιοδοξία τους για τη 17η Δεκεμβρίου, ημερομηνία που θα κριθεί το αν θ’ αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. «Ελπίζουν ότι η ψήφος των άλλων χωρών θα είναι θετική, ευχαριστούν δε την Ελλάδα για τις ξεκάθαρες θέσεις της».

Ο κ. Χατζόπουλος εντυπωσιάστηκε από τη δουλειά που έγινε από τη βουλγάρικη αντιπροσωπεία. Οι βούλγαροι εμφανίζονται πολύ καλοί μαθητές των ελλήνων σε θέματα δράσεων, πολιτισμού, αλλά και απορρόφησης κονδυλίων από την Ε.Ε. μέσα από προγράμματα. «Μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, σε πολλά θέματα οι δομές τους μπορεί να λειτουργούν καλύτερα από τις δικές μας, επομένως δεν υπάρχουν διαχωρισμοί. Στη συνεργασία με την Τουρκία θα πρέπει να στηθούν καλύτεροι μηχανισμοί και πιο αποτελεσματικοί» απαντά ο Χρίστος Χατζόπουλος ως προς τις πιθανές διαφορές μεταξύ των τριών πλευρών. «Ελπίζω ότι ο απολογισμός μετά από δύο χρόνια θα είναι πολύ θετικός στη συνεργασία των νέων. Έχω εμπιστοσύνη σ’ αυτά τα παιδιά ότι θα εργαστούν και θα εμψυχώσουν και άλλους να εντείνουν τις προσπάθειές τους γιατί η διασυνοριακή συνεργασία παίζει σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής. Ό,τι καλά εξελίσσεται και οργανώνεται σε μια περιοχή βοηθάει και τις άλλες».

Στέκι νεολαίας στο Ουζούν Κιοπρού

Η ομιλία της υπεύθυνης του Γραφείου Ενημέρωσης του Πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Λουίζας Σαλτσίδου στη συνάντηση της Αλεξανδρούπολης κέρδισε τις εντυπώσεις των βούλγαρων και των τούρκων που βρήκαν ένα καλό παράδειγμα εθελοντισμού με ταυτόχρονη ενημέρωση – ενασχόληση γύρω από τα ευρωπαϊκά θέματα. Χρήσιμη ήταν και η παρουσίαση του dvd για τα άτομα με κινητικά προβλήματα, το οποίο μάλιστα μοιράστηκε στους συμμετέχοντες. Στο Χάσκοβο λειτουργεί ήδη ένα κέντρο δημιουργικής απασχόλησης για τους νέους – ευρύτερων δράσεων και όχι ευρωπαϊκών όπως το Infopoint – και η εκπρόσωπος, η οποία ήταν παρούσα στις εργασίες, εξέφρασε την επιθυμία να συνεργαστεί με την ελληνική πλευρά.

Στο πλαίσιο του Δικτύου δρομολογείται η δημιουργία ενός στεκιού νεολαίας στην Τουρκία, όπου παρόμοιες υποδομές είναι σε μηδενική βάση. «Έχουμε εντοπίσει ένα χώρο στο Ουζούν Κιοπρού και ετοιμάζονται οι μελέτες, ενώ έχει βρεθεί και τρόπος χρηματοδότησης από την ελληνική πλευρά. Πρόκειται για ένα νεοκλασσικό πανέμορφο κτήριο που μπορεί να γίνει ένα πολύ ωραίο στέκι νεολαίας.

Επίσης, ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου κάνει μια παρέμβαση, θέλει να ανακαινίσει μια παλιά εκκλησία» καταλήγει ο κ. Χατζόπουλος.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.