Η ευρωπαικη κλωστουφαντουργια σε νεα δυναμικη τροχια η Ελλαδα απουσα
Τον Νοέμβριο του 2004 η EURATEX το συλλογικό όργανο των Ευρωπαίων κλωστοϋφαντουργών έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα μια νέα πλατφόρμα του κλάδου για μια πορεία προς το 2020.
Οι τρεις πυλώνες της νέας ευρωπαϊκής κλωστοϋφαντουργίας είναι:
1.Νέες εφαρμογές και νέες αγορές για τα ευρωπαϊκά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα.
Κλωστοϋφαντουργία δεν σημαίνει μόνο ρούχα και υφάσματα επιπλώσεων. Υπάρχει μια σημαντική και διαρκώς αυξανόμενη αγορά στην οποία χρησιμοποιείται το 23,5% των παραγομένων νημάτων που αφορά τα βιομηχανικά και τεχνικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα (Industrial and technical textiles).
Στην νέα δυναμική αυτή αγορά περιλαμβάνονται οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες στην αυτοκινητοβιομηχανία όπου η συμμετοχή Κ.Π έχει δεκαπλασιαστεί( πχ airbags), τη βιομηχανία πλοίων, στα ιατρικά προϊόντα( medical textiles), τις πολλές εξειδικευμένες ανάγκες επιχειρήσεων και ειδικοτήτων( corporate clothing) .
2.Στροφή από τα τυποποιημένα εμπορεύματα στα εξειδικευμένα προϊόντα
Οι νέες αγορές απαιτούν τεχνικά υφάσματα και αυστηρές προδιαγραφές. Έρευνα , εξειδικευμένοι επιστήμονες , νέες τεχνολογίες για υφάσματα πολλών επιστρώσεων, χρήση νέων υλικών και μεθόδων ( νανοϋλικά,micro encapsulation),μπορούν με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και πόρους να διαμορφώσουν ένα νέο τοπίο.
3.Σταδιακή στροφή από την μαζική παραγωγή στην εξειδίκευση.
Τα περισσότερα Κ.Π παράγονται πολλούς μήνες πριν αγοραστούν από τον τελικό καταναλωτή. Ένα δίκτυο ανθρώπων προσπαθεί να προβλέψει την ζήτηση και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του καταναλωτή. Η διαδικασία αυτή έχει πολλές και σημαντικές παρενέργειες. Τεράστια στοκ παραμένουν αδιάθετα και αυξάνονται οι διαφυγούσες πωλήσεις που οφείλονται στο ότι δεν υπάρχει το σωστό προϊόν στο σωστό μέρος την σωστή ώρα.
Η μαζική παραγωγή δεν θα μπορεί στο μέλλον να καλύψει τις ανάγκες των αναπτυγμένων χωρών.
Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν στην έρευνα, στην καινοτομία, στην ευελιξία στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών με δύο λόγια στην βιομηχανία της γνώσης
Δύο μόλις χρόνια μετά την πρώτη διατύπωση της πλατφόρμας στην έκθεση TECHNICAL TEXTILES της Φρανκφούρτης τον Ιούνιο του 2007 η εικόνα είναι εντυπωσιακή.
Συμμετέχουν 1074 εκθέτες από 47 χώρες ( οι 380 είναι Γερμανοί ,δύο από την Τουρκία κανείς από την Ελλάδα).
Παρουσιάζονται δώδεκα πεδία εφαρμογών των τεχνικών υφασμάτων (αγροτικός τομέας, κατασκευαστικός, βιομηχανικός, ιατρικός, γεωδαιτικές εφαρμογές, περιβαλλοντικές, ασφάλεια και προστασία, αθλητισμός, αυτοκίνητο, συσκευασία, διακόσμηση), ενώ ο αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε τις εικοσιπέντε χιλιάδες.
Στην έκθεση υπήρχαν εντυπωσιακές παρουσίες όλων των μεγάλων χημικών βιομηχανιών ενώ το 25 % του εκθεσιακού χώρου ήταν αφιερωμένο στην έρευνα. Κρατικά αλλά και ιδιωτικά ερευνητικά ιδρύματα, τμήματα Ε&Α μεγάλων επιχειρήσεων παρουσίαζαν τα αποτελέσματα τους τα συνέκριναν και συζητούσαν.
Η ελληνική κλωστοϋφαντουργία καθυστερεί μια δεκαετία την προσαρμογή της στο νέο παγκοσμιοποιημένο επιχειρηματικό περιβάλλον. Δεν έχει ξεκινήσει ουσιαστικά η αναδιάρθρωση του κλάδου με αποτέλεσμα να καταγράφεται ήδη σημαντική συρρίκνωση με πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση.
Έστω και καθυστερημένα ο κλάδος αλλά και η βιομηχανία στο σύνολο της πρέπει να απομακρυνθούν από την προσέγγιση του «χαμηλού κόστους» και να στραφούν προς τη ποιότητα και την καινοτομία. Η Ε.Ε δείχνει το δρόμο.
Υ.Γ.: Να σημειωθεί ότι ο Κωστής Μπιζάνης είναι οικονομολόγος – μηχανικός, ενώ διετέλεσε διευθυντής επί «χρυσής εποχής» του εργοστασίου της FANCO για δεκατέσσερα χρόνια.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
