Η ΕΤΑΔ «ξαναχτυπα» με την εκμισθωση 24.500 τ.μ. μεσα στο Φαναρι

Αφορά στις εκτάσεις της παραλίας «Ιουλία» και του παλιού Barracuda

Την προσοχή τους εστιασμένη στο Φανάρι Ροδόπης φαίνεται πως έχουν τα στελέχη της Εταιρίας Ακινήτων του Δημοσίου το τελευταίο διάστημα. Αν και καθυστερημένα, καθότι η όποια αξιοποίηση των παραλιακών εκτάσεων που έχει στην κατοχή της η εταιρία θα είναι ορατή από την επόμενη καλοκαιρινή σαιζόν. Φαίνεται ωστόσο ότι έχει μπει «το νερό στο αυλάκι» και για τα επόμενα τουλάχιστον 5 χρόνια, ήτοι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου του 2020, οι παραλίες που περικλείουν τον οικισμό του Φαναρίου θα παρουσιάζουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτήν που παρουσιάζουν σήμερα. 

Η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις 5 θέσεις στα ανατολικά του Φαναρίου 

Θυμίζουμε ότι η αρχή είχε γίνει στα μέσα του Ιουνίου, όταν η ΕΤΑΔ έβγαλε στον «αέρα» την προκήρυξη του ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκμίσθωση 5 θέσεων για καντίνες και ομπρελοκαθίσματα στην παραλία που εκτείνεται από το κάμπινγκ μέχρι και το διαύλου του Φαναρίου. Καθεμιά από τις συγκεκριμένες θέσεις περιλαμβάνει δύο τμήματα αιγιαλού, εμβαδού 590 τ.μ. και 500 τ.μ., που προορίζονται για την τοποθέτηση τροχήλατων καντινών και για την ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων αντίστοιχα. 

Για τις 7 Ιουλίου ήταν προγραμματισμένος ο διαγωνισμός 

Αυτό που δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας είναι ότι λίγες εβδομάδες αργότερα η διοίκηση της ΕΤΑΔ προχώρησε στην προκήρυξη αντίστοιχου διαγωνισμού για την εκμίσθωση μιας μεγάλης έκτασης, συνολικού εμβαδού 24.480 τ.μ., στη δυτική πλευρά της περιοχής του Φαναρίου. Μάλιστα, η διενέργεια του επίμαχου διαγωνισμού ήταν προγραμματισμένη για την προηγούμενη Πέμπτη, 7 Ιουλίου. Σημειώνεται ότι σε επικοινωνία που είχαμε με την ΕΤΑΔ, μας δηλώθηκε ότι η διαγωνιστική διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί, ώστε να ανακοινωθούν επισήμως τα αποτελέσματά της. 

Δυνατότητα κατασκευής μόνιμων εγκαταστάσεων, αντί της τοποθέτησης καντίνας 

Πάντως η προς εκμίσθωση παραλιακή έκταση περιλαμβάνει την παραλία «Ιουλία», που βρίσκεται πίσω από το λιμάνι του Φαναρίου, και την παραλία όπου λειτουργούσε παλιότερα το beach bar Barracuda. Όπως αναφέρεται στην περίληψη της προκήρυξης, η επίμαχη έκταση προορίζεται για την τοποθέτηση καντίνας και για την ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων σε τρία τμήματα, 500 τ.μ. το καθένα, που βρίσκονται εντός αιγιαλού και παραλίας. Στο αναλυτικό κείμενο της προκήρυξης, ωστόσο, επισημαίνεται πως ανάδοχος εναλλακτικά, αντί για την τοποθέτηση καντίνας, δύναται να κατασκευάσει μόνιμες εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης των λουομένων εξαντλώντας τις πολεοδομικές δυνατότητες του ακινήτου, σύμφωνα με την εν ισχύ πολεοδομική και εν γένει νομοθεσία. Οι δαπάνες, που θα προκύψουν από την κατασκευή των μόνιμων εγκαταστάσεων, προβλέπεται να βαρύνουν τον ίδιο τον επιχειρηματία, ενώ με μέριμνά του θα πρέπει να ληφθούν και όλες οι απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις. Προβλέπεται επίσης ρητά ότι μετά από τη λήξη της μίσθωσης οι όποιες μόνιμες εγκαταστάσεις θα περιέλθουν στον κύριο του ακινήτου, δηλαδή στην ΕΤΑΔ.

Οι όροι της αποδεδειγμένης τριετούς εμπειρίας και του μέσου κύκλου εργασιών τουλάχιστο 400.000 ευρώ 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο όρος της προκήρυξης, σύμφωνα με τον οποίο ο υποψήφιος ανάδοχος- που μπορούσε να είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπό ή ένωση ή κοινοπραξία αυτών- έπρεπε να διαθέτει «αποδεδειγμένη ικανότητα και εμπειρία στην οργάνωση και λειτουργία αντίστοιχης επιχείρησης για τουλάχιστον 3 συνεχόμενα έτη» και επιπροσθέτως «να έχει μέσο κύκλο εργασιών για τις 3 τελευταίες διαχειριστικές χρήσεις (2013, 2014, 2015) τουλάχιστο ίσο με 400.000 ευρώ». 

Από τα 50.000 ευρώ ανά έτος ξεκίνησαν οι προσφορές για την εκμίσθωση 

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού είχε οριστεί στα 50.000 ευρώ ανά έτος, ενώ οι σύμβαση την οποία θα υπογράψει με την ΕΤΑΔ ο ανάδοχος, που θα προκύψει από τη διαδικασία, θα είναι 5ετούς διάρκειας και συγκεκριμένα μέχρι τις 31/10/2020. Η ΕΤΑΔ διατηρεί το μονομερές δικαίωμα να παρατείνει τη διάρκεια για 2 επιπλέον έτη από τη λήξη της αρχικής σύμβασης.
 
Αναμένουμε λοιπόν την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και της ανακοίνωση εντός των προσεχών εβδομάδων των αποτελεσμάτων της.

Προς εκμίσθωση μια θέση για επιχείρηση θαλάσσιων μέσων αναψυχής 

Στις 21 Ιουλίου ο διαγωνισμός, 1.500 ευρώ/έτος η τιμή εκκίνησης
 
Εκτός από τους διαγωνισμούς για τις 5 θέσεις στην ανατολική πλευρά του Φαναρίου και για την έκταση των 24.480 τ.μ. στο δυτικό τμήμα της περιοχής, η ΕΤΑΔ έβγαλε στον «αέρα» έναν ακόμα διαγωνισμό το τελευταίο διάστημα, αυτόν που αφορούσε στην εκμίσθωση ενός τμήματος αιγιαλού, που βρίσκεται στην έκταση μεταξύ του κάμπινγκ και του δίαυλου και προορίζεται για τη λειτουργία επιχείρησης εκμίσθωσης θαλασσίων μέσων αναψυχής. Πρόκειται για τμήμα συνολικού εμβαδού 50 τ.μ., που όπως διακρίνεται από το τοπογραφικό που εμπεριέχεται στην προκήρυξη, βρίσκεται σε θέση κοντά στο παλιό beach bar Hacienda. Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί στις 21 του τρέχοντος μήνα, με τιμή εκκίνησης για το ετήσιο μίσθωμα το ποσό των 1.500 ευρώ. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.