Η ερευνα, η αναζητηση, οι ανακαλυψεις δεν τελειωνουν ποτε στην Μαρωνεια

Για τον εντυπωσιακό γεώτοπο της Μαρώνειας, εκεί που η γεωλογία συναντά την αρχαιολογία, γράφουν τρείς καθηγητές του ΑΠΘ στο Περιοδικό Ελληνικό Πανόραμα

Όπως σημείωσε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Αναπληρωτής Καθηγητής Κοιτασματολογίας-Γεωχημείας του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, κ. Βασίλης Μέλφος«με τους αγαπητούς μου συνεργάτες και φίλους Καθηγητές Παναγιώτη Βουδούρη στο ΕΚΠΑ και Αλέξανδρο Χατζηπέτρο στο ΑΠΘ  γράφουν για την Μαρώνεια,» τον εντυπωσιακό γεώτοπο, εκεί που η γεωλογία συναντά την αρχαιολογία».

Ο κ. Μέλφος έχει μελετήσει διεξοδικά την περιοχή, την οποία επισκέπτεται τακτικά και μέσω της εκπαιδευτικής άσκησης του Τμήματος Γεωλογίας που πραγματοποιούν και στην περιοχή μας/

Όπως αναφέρει όμως στην ανάρτησή του…

«Αν τύχει και σε φέρει ο δρόμος στην Μαρώνεια έχεις πολλά να δεις και να γνωρίσεις. Δεν είναι οι μόνο οι Κίκονες και οι αρχαίοι Μαρωνίτες που αποτύπωσαν με ανεξίτηλο τρόπο την παρουσία τους στην περιοχή. Είναι αυτό το επιβλητικό τοπίο, το Ομηρικό, το αρχαίο ελληνικό, που σε καθηλώνει και σε υποβάλει. Ο γρανίτης και το μάρμαρο, η ελιά και το πουρνάρι, το Θρακικό πέλαγος και η Σαμοθράκη απέναντι. Είναι οι μορφές του γρανίτη που λες και τις σμίλεψε κάποιος υπεράνθρωπος, είναι το τεράστιο σχίσιμο του μαρμάρου στην Μαρμαρίτσα, απότομο και ολισθηρό, που λες ότι κάποιος Θεός ξέσπασε την μανία του. Είναι τα χρώματα και τα σχήματα στα ορυκτά, τα σπάνια μέταλλα, τα λαξευμένα πατητήρια, εκεί που οι Κίκονες παρασκεύαζαν το περίφημο κρασί τους, τα λατομεία μαρμάρου, από τα οποία οι αρχαίοι Μαρωνίτες κατασκεύασαν τα ιερά τους, τα δημόσια κτήρια….

Είναι η Μαρώνεια, μοναδικός γεώτοπος στην Ελλάδα. Εκεί που η γεωλογία σμίγει με την αρχαιολογία. Εκεί που οι περιφερόμενοι σκαπανείς γεωλόγοι ανακαλύπτουν νέα θαύματα της Γης, με παγκόσμια μοναδικότητα, και ανταμώνουν με τους σκαπανείς αρχαιολόγους που φέρνουν στο φως εντυπωσιακά ευρήματα με τις ανασκαφές τους.

Η έρευνα, η αναζήτηση, οι ανακαλύψεις δεν τελειώνουν ποτέ στην Μαρώνεια. Η Μαρώνεια είναι ανεξάντλητη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.