Η ερασιτεχνικη και επαγγελματικη δημιουργια στο επικεντρο των δρασεων του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνης για την επομενη τριετια

Εγκρίθηκε ομόφωνα από το περιφερειακό συμβούλιο η προγραμματική σύμβαση που θα ισχύει έως το 2020

Την ομόφωνη έγκριση του περιφερειακού συμβουλίου έλαβε κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του σώματος το σχέδιο σύναψης Προγραμματικής  Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του Δήμου Κομοτηνής και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Κομοτηνής Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κομοτηνής.

Η σύμβαση που θα ισχύει έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2020 σύμφωνα με την προγραμματική στοχεύει στο να ενισχυθεί γενικότερα η θεατρική ανάπτυξη της πόλης της Κομοτηνής και της Περιφερειακής της Ενότητας. Παράλληλα αποβλέπει στο να δημιουργηθεί και να ενισχυθεί η απαραίτητη υποδομή προς τούτο, αλλά και να προωθηθεί, αναπτυχθεί και διαδοθεί στην πράξη η θεατρική τέχνη, με την παραγωγή, οργάνωση και παρουσίαση θεατρικών παραστάσεων, καθώς και άλλων πολύπλευρων εκδηλώσεων, επιδιώκοντας τη συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς φορείς.

Σε αυτήν περιλαμβάνεται ακόμα η ενεργοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής, συμμετέχοντας στις διαδικασίες της θεατρικής και γενικότερα πολιτιστικής ανάπτυξης και τόνωσης της καλλιτεχνικής ζωής του τόπου. Να συστηματοποιηθεί η συνεργασία των τοπικών καλλιτεχνικών δυνάμεων με τις καλλιτεχνικές δυνάμεις της υπόλοιπης περιφέρειας αλλά και του κέντρου και του εξωτερικού, για εμπλουτισμό της όλης καλλιτεχνικής και ιδιαίτερα θεατρικής δραστηριότητας.

Σημειωτέον πως η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δεν έχει καμία υποχρέωση χρηματοδότησης του ΔΗΠΕΘΕ, μπορεί όμως, αν το επιθυμεί, να καλύψει την συνδιοργάνωση δράσεων πολιτισμικού περιεχομένου σε όλη την επικράτεια της περιφέρειας. Ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση του προγραμματισμού δραστηριοτήτων του ΔΗΠΕΘΕ ανέρχεται στο ποσό των 235.000 ευρώ ετησίως, με τη συμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να ανέρχεται στις 35.000 ευρώ και του Δήμου Κομοτηνής στις 200.000 ευρώ.

Παρευρισκόμενη στη συνεδρίαση η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, κ. Σοφία Μενεσελίδου σχολίασε «έχουμε την ίδια σύμβαση με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, παρ’ όλο που διαφέρουμε πολύ. Σκεφτείτε πως η Κομοτηνή είναι απομακρυσμένη από το κέντρο και συχνά αναγκαζόμαστε να αγοράσουμε σημαντικές παραστάσεις. Έτσι έγινε με την “Γρανάδα” της οποίας ο σκηνοθέτης Γιάννης Καλαβριανός είναι “γέννημα – θρέμμα ” Κομοτηνής». Στη συνέχεια η ίδια μίλησε για τις δράσεις του.

«Δίνουμε μεγάλη βαρύτητα τόσο στο ερασιτεχνικό όσο και στο επαγγελματικό κομμάτι, ενώ ακόμα θεωρώ ότι στο κομμάτι της διαβαλκανικής συνεργασίας έχουμε δώσει τα διαπιστευτήριά μας. Όσο για την χρονιά που μας πέρασε, κάναμε ένα μεγάλο άνοιγμα, φέρνοντας δύο θιάσους από την Τουρκία στην Κομοτηνή», κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.