Η επομενη ημερα του κορωνοιου στον αθλητισμο της Ροδοπης

Περιμένουν στο ακουστικό για εξελίξεις ΑΕ Κομοτηνής, ΓΑΣ Κομοτηνή και όλες οι ομάδες της ΕΠΣ Θράκης

Ο κορωνοϊός έχει φέρει τα πάνω κάτω σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας μας και όπως είναι λογικό ο αθλητισμός της Ροδόπης δεν μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος από αυτήν την κατάσταση. Όλα έχουν παγώσει και είναι άγνωστο το πότε και αν ολοκληρωθούν.

Βέβαια τα τελευταία μηνύματα είναι αρκετά ελπιδοφόρα καθώς υπάρχει πρόθεση από όλες τις πλευρές να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα. Έτσι λοιπόν δίνεται η δυνατότητα στις ομάδες της Ροδόπης να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να διεκδικήσουν εντός του γηπέδου αυτό που τους αναλογεί.

Οι ομάδες της Ροδόπης που περιμένουν στο ακουστικό

Με δεδομένο πως στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει εκπροσώπηση σε Εθνικές κατηγορίες, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στην Α΄ και Β΄ ΕΠΣ Θράκης και στον τελικό του κυπέλλου ΕΠΣ Θράκης. Στην α΄ κατηγορία, είχαν ξεκινήσει τα Play Off και τα Play Out ενώ στην Β΄ κατηγορία βρισκόμασταν στην 18η αγωνιστική από τις συνολικά 30. Στο μπάσκετ, ο ΓΑΣ Κομοτηνή βρισκόταν στην 10η θέση του βαθμολογικού πίνακα της Β΄ Εθνικής (21η Αγωνιστική)  ενώ η ΑΕ Κομοτηνής στην 2η θέση του 2ου ομίλου της ΕΚΑΣΑΜΑΘ (21η αγωνιστική και απέμεναν τα Play Off και το πρωτάθλημα ανάμεσα σε 4 ομάδες)  Στο βόλεϊ ανδρών η ΑΕ Κομοτηνής είχε «κλειδώσει» ουσιαστικά την 2η θέση και περίμενε απλώς την ολοκλήρωση της σεζόν ενώ το γυναικείο συμμετείχε στην επόμενη φάση του πρωταθλήματος της ΕΣΠΕΘΡ ΑΝΜΑΚ. Τέλος, στο μπάσκετ με αγωνιστικό αμαξίδιο, ο Ηρόδικος είχε ήδη προλάβει να δείξει την αξία του στις πρώτες αγωνιστικές ωστόσο η διακοπή όπως ήταν λογικό τίναξε στον αέρα τη συνέχιση του πρωταθλήματος της ΟΣΕΚΑ.

Τα δεδομένα και χαρακτηριστικά της Ροδόπης

Οι ομάδες της περιοχής είναι αμιγώς ερασιτεχνικές, δηλαδή απαρτίζονται από αθλητές που συνδυάζουν την ενασχόληση τους με το εκάστοτε άθλημα με άλλες υποχρεώσεις είτε μία κύρια δουλειά είτε ως φοιτητές.  Οπότε το πρώτο ερωτηματικό είναι το αν ανοίξουν τα Πανεπιστήμια. Γιατί αν δεν ανοίξουν τότε δεν υπάρχει λόγος να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής οι φοιτητές εκτός αν οι ομάδες τους παρέχουν κάποιο κίνητρο, το οποίο μπορεί να είναι είτε οικονομικό (δύσκολο καθώς όλοι έχουν «ματώσει» οικονομικά) είτε σαν στόχο (μέσα από επίκληση στο συναίσθημα να τους πείσουν να επιστρέψουν για να ολοκληρώσουν τον στόχο που είχαν θέσει από το ξεκίνημα της σεζόν).

Προτάσεις για την ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων

Οπότε όλες οι διοργανώτριες αρχές πρέπει να λάβουν υπόψιν αυτήν την ιδιομορφία της περιοχής και να αποφασίσουν. Ιδιαίτερα αν συγκεκριμενοποιήσουμε ως προς τα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Θράκης είναι πολύ δύσκολο για φοιτητές/αθλητές εκτός από τους 4 πρωτοπόρους και διεκδικητές του τίτλου να πειστούν να επιστρέψουν στην περιοχή μας για να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα, επιβαρύνοντας τον ήδη βεβαρημένο προϋπολογισμό της οικογένειας.  Σε αυτήν την περίπτωση ίσως η διοίκηση της ΕΠΣ Θράκης να πρέπει να βρει μία φόρμουλα και – κατόπιν συνεννόησης με τις ομάδες – ίσως να φτιάξει ένα μίνι πρωτάθλημα για την κατάκτηση του τίτλου σε έδρες που έχουν κερκίδες (για να μπορούν να τηρηθούν τα κεκλεισμένων των θυρών) και να πραγματοποιήσει στο ΔΑΚ τον τελικό του κυπέλλου ΕΠΣ Θράκης.

Αυτό ίσως να είναι πιο εφικτό και ρεαλιστικό σενάριο από το να περιμένουμε να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα της Α΄ ΕΠΣ Θράκης (9 αγωνιστικές) και Β΄ ΕΠΣ Θράκης (12 αγωνιστικές)

Στο θέμα της Β΄ Εθνικής και της Α2 βόλεϊ ανδρών αρμόδια να αποφασίσει είναι η ΕΟΚ και η ΕΟΠΕ αντίστοιχα, που οφείλουν να ζυγίσουν όλα τα δεδομένα για να αποφύγουν εμπόδια και «αδικίες». Τέλος στο πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΑΜΑΘ θα μπορούσε να γίνουν άμεσα τα Play Off καθώς οι θέσεις ήταν σχεδόν διαμορφωμένες και αντί για πρωτάθλημα να πραγματοποιηθεί ένα Final-4 για να αναδειχθεί η ομάδα που θα κατακτήσει το πρωτάθλημα και το κύπελλο ΕΚΑΣΑΜΑΘ.

Επίλογος

Σαν συμπέρασμα η επόμενη ημέρα απαιτεί προσαρμοστικότητα, ελαστικότητα και πνεύμα συνεργασίας, καθώς σε όλες τις περιπτώσεις θα υπάρχουν ομάδες που θα αδικηθούν αλλά και θα επωφεληθούν από τις εξελίξεις. Σημασία αρχικά έχει να είναι όλοι υγιείς και ασφαλείς και κατά δεύτερον να ολοκληρωθούν με τον πιο δίκαιο τρόπο τα πρωταθλήματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.